Visa kurser.se som: Mobil
målarfärg över händerna

Guide: Blanda färger

Lär dig att blanda färger

Vet du vilka grundfärger som används för att blanda alla färger? Många av oss kanske inte har haft kontakt med denna typ av färglära sen förskoleåldern. I denna guide får du möjlighet att fräsha upp minnet om hur du blandar färger och vilka grundfärgerna är.

grundfärgerna

 Lär dig teckna

Grundfärgerna - Rött, Blått och Gult

Det finns grundfärger för olika typer av användning. Inom den digitala bildvärlden är det en sort (RGB: rött, grönt, blått), och för tryck eller utskrift är det en annan (CMYK: cyan, magenta, svart). De grundfärger denna guide handlar om är målarfärger. Grundfärgerna inom måleri är rött, blått och gult. Med dessa kan du få till alla färger! Blandar du exempelvis blått och gult får du fram en grön färg, och rött och blått blir till lila. När du blandar färger på detta sätt kan du även få till nya färger genom att bygga på en blandning som grönt. Genom att tillsätta mer blått i den gröna färg får du till en turkos färg. Se de mest grundläggande färgblandningarna i infografiken nedan.

färgkombinationer

Lär dig måla med akvarell

Svart och vitt - Blanda ljusa och mörka färger

Grundfärgerna rött, gult och blått tillåter oss att få till olika färger. Om vi vill åstadkomma nyanser av en färg måste vi blanda i vitt eller svart. Den svarta färgen får vi när alla grundfärger blandas. Den vita färgen däremot innehåller inget pigment, därför är det någonting som inte kan blandas till. Lär dig mer om färger och hur de kan användas under en målarkurs!

svartvit

Ta mig till alla målarkurser

 

KURSTIPS för dig som älskar färg

Lär dig att teckna

Måla vattenbaserat med akvarell

Oljemålning för alla nivåer


MER INSPIRATION

7 sätt att väcka din kreativitet

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.