Vilken idrott passar ditt barn bäst?

Idrott skapar en underbar sammanhållning där barnen får leka, spela och röra sig tillsammans. Vilken idrott passar ditt barn bäst? Vi har listat 5 populära idrotter för barn! 

Barn springer

Att ingå i en grupp och utföra olika sporter och idrotter tillsammans med andra barn är utvecklande för ditt barns fysik och sociala träning. Idrott finns för barn i alla olika åldrar. Barnidrott ska vara kul och utvecklande utan tydliga tävlingsmoment. 

Upplägget på de olika idrotterna kan se lite olika ut. Det kan handla om lagsporter, individuella sporter och lek för de lite yngre barnen. Några populära idrottskurser för barn är: 

Om du är osäker på vilken kurs som passar ditt barn bäst har många kursarrangörer prova på-tillfällen. Då finns det möjlighet för ditt barn att prova på idrotten innan ni bestämmer er för att fortsätta. 

5 populära kurser inom barnidrott

Fotboll

Fotboll är en av sveriges mest populära sporter, så det är inte konstigt att just fotboll också är en av de populäraste sporterna för barn att prova på. Sporten är fartfylld och utvecklande. Barnet får lära sig allt från att passa, skjuta och dribbla tillsammans i ett lag. En positiv aspekt med fotboll är att barnen i tidig ålder får lära sig hur lagsammanhållning och samarbete fungerar, något som kommer vara viktigt livet ut. Barnfotboll finns för alla åldrar. Är ditt barn mellan 2-3 år är du som förälder ofta med och spelar med barnet. 

Fotboll för barn 

Friidrott

Tycker ditt barn att det är kul att testa på olika grenar som både är fartfyllda och utmanande? Då kan friidrott vara något för ditt barn! De yngsta barnen får testa på olika grenar på ett lekfullt och enkelt sätt. När barnen blir lite äldre utvecklas leken till att lära sig grunderna inom olika friidrottsgrenar, så som längdhopp, höjdhopp och häcklöpning. Friidrotten är en individuell sport där barnen blir väl uppmärksammade som individer samtidigt som de får en sammanhållning med resten av barnen som tränar. 

Friidrott för barn

Barngymnastik 

Gymnastik är en perfekt idrottsform för barn med mycket spring i benen. Gymnastik innehåller övningar som att hoppa, rulla och klättra där barnet tränar på sin motorik och rörlighet. Under gymnastikkurserna får ditt barn lära sig grunderna inom redskapsgymnastik och kommer på sikt utveckla barnets teknik och balans. Gymnastiken innehåller många olika grenar och ditt barn kommer få testa på det mesta. Träningen är självklart anpassad för ditt barns ålder och färdigheter. I framtiden kanske ditt barn tävlar i truppgymnastik, rytmisk gymnastik eller artistisk gymnastik om träningen är rolig! 

Kurser inom barngymnastik

barnidrott

Parkour 

Parkour - där ett hinder innebär en möjlighet! Idrotten, som ibland också kallas freerunning, kräver smidighet och mod. Parkour är fartfyllt och lite likt akrobatik där ditt barn får lära sig tuffa tricks och ta sig över hinder på ett snabbt och effektivt sätt. Parkour går att utföra både utom- och inomhus. När ditt barn tränar parkour utvecklas både den fysiska och mentala styrkan genom fartfylld lek och kreativa lösningar. 

Parkour för barn

Multisport 

Vi förstår att det kan vara svårt att välja, självklart vill man som barn prova på alla möjliga sporter för att hitta sin favorit! Då är Multisport perfekt! På dessa kurser får ditt barn prova på allt från dans och cheerleading till olika bollsporter som till exempel basket, innebandy och handboll. Upplägget på dessa kurser är ofta lekfullt med en avslappnad inställning där teambuildning och hinderbanor är lika viktiga som att spela en handbollsmatch. Multisport erbjuds på flera delar av Sverige där barnen kan idrotta både inomhus och utomhus på till exempel ett sommarläger. 

Multisport för barn

Vanliga frågor

  • Fysisk aktivitet hjälper barnen att utvecklas fysiskt genom att stimulera tillväxt och utveckling av bland annat muskler, skelett, hjärta, hjärna och lungor. Även den mentala hälsan påverkas positivt av fysisk aktivitet. Forskning visar att det även finns ett samband mellan fysisk aktivitet och skolprestationer när det kommer till minne och inlärning.

  • Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör barn och unga i åldern 6-17 år ägna sig åt fysisk aktivitet med hög intensitet och aktiviteter som stärker muskler och skelett minst tre dagar i veckan. Fysisk aktivitet med hög intensitet ger en markant ökad puls och andning. 

  • All form av rörelse är bra och viktig och som förälder att det viktigt att prata positivt om rörelse. Rörelse kan vara allt möjligt, från att till exempel leka och träna någon sport till att diska och städa sitt rum. Försök att få till rörelse som en del i det ni gör varje dag, till exempel att ta trapporna i stället för hissen. Var delaktig i att barnet rör på sig och hitta på saker tillsammans. 

  • Om du vill hitta aktiviteter för ditt barn kan du vända dig till olika föreningar som du kan hitta om du söker på internet, Barnavårdscentralen (BVC) och skolans elevhälsa. Även kommunen brukar ha tips om fritidsaktiviteter, till exempel naturområden och lekparker. Försök att hitta det som ditt barn tycker är roligt. En del föreningar erbjuder gratis träningspass på sina webbplatser. 


Annonser