Lär dig dyka och upptäck en värld under vatten

Har du tröttnat på att bara snorkla när du åker på semester? Vill du kunna stanna under vattnet längre och känna en större frihet. Ta dykcertifikat och få rätt förutsättningar för att utforska en värld under vattnet.

Drömmer du om att lära dig dyka och uppleva en värld under vattnet? Då är denna guide något för dig! Här listar vi flera steg hur du går tillväga för att lära dig dyka. Här hittar du alla kurser för dykning. 

Här har vi samlat all nödvändig information som du kan behöva inför ditt val av dykcertifikat. Vi förklarar vad de olika certifikaten innebär och hur du går till väga för att komma igång med dykningen. Alla exempel som vi tar upp följer organisationen PADI´s krav för dykcertifiering. PADI står för Professional Association of Diving Instructors och samarbetar med de många dykskolor i Sverige. Genom att gå en dykkurs som har stämpeln ”PADI” vet du att utbildningen genomförs på ett säkert sätt och innehåller alla moment som krävs för att du ska få en komplett dykutbildning och upplevelse.

Att lära sig dyka

Hos din lokala dykskola kommer du möta vänliga och erfarna dykinstruktörer som på ett pedagogiskt sätt kommer att lära dig dyka och allt vad det innebär. Dykskolan hjälper dig att avgöra den bästa inlärningsmetod för dig. Under den första delen av din dykutbildning kommer du få välja mellan olika former av dykkurser beroende på hur du vill att utvecklingsfasen ska se ut.

• Online och på distans (teoretiska delar – kompletteras med provdyk)
• Dykkurs i en traditionell klassrumsmiljö med dykinstruktör och tillgång till pool eller utomhusdyk.

Din instruktör visar dig de många olika typerna av dykutrustning och hjälper dig att välja redskap som bäst passar din smak och passform. Dykutrustning som du behöver för respektive kurs tillhandahålls av dykskolan om det gäller grundkurs. Du kan själv investera i din egen dykutrustning och kanske får ett bättre kurspris. Du kommer att lära känna din egen personliga dykutrustning, och bli bekväm med hur den fungerar. Dykutrustningen varierar beroende på i vilket vatten som dyken ska utföras.

När din kunskapsutveckling är slutförd är du redo för att ge dig ut och dyka och ta ditt första andetag under vattnet. Efter att du kombinerar alla dina dykkunskaper med dina dyk under vatten så kan du avsluta din certifiering.

 Se listan på alla dykkurser här 
 

Om PADI

PADI står för Professional Association of Diving Instructors

PADI är världens ledande dykutbildningsorganisation. Med mer än femtio års erfarenhet och 5300 dykskolor världen över låter PADI dig uppleva dykning från nästan var som helst. Dykning med PADI-instruktörer bidrar till professionell utbildning, erfarenhet, utrustning och miljöskydd. 

Dykutbildning
Det finns en mängd PADI dykkurser att välja mellan. Vare sig du vill lära dig dyka, förbättra dina färdigheter eller bli en dykinstruktör, kan du göra det via PADI.

PADI certifikat

Erfarenhet
Godkända PADI-dykskolor erbjuder en mängd upplevelser genom utflykter, lokala stadgar och dykresor. Genom din dykskola kan du utforska dykplatser i närheten av ditt hem eller exotiska resmål runt om i världen. Du kan även bygga en livslång vänskap med andra dykintresserade.

Utrustning
PADI tillhandahåller säker dykutrustning.

Miljö
PADI hjälper till att bevara och skydda vattenmiljöer. Du kan volontärjobba tillsammans med lokala PADI-dykskola för att skydda våra vatten.

Open Water Diver - Steg 1 

Här presenteras information om PADI Open Water Diver, vilket är den grundläggande dykcertifieringen och är oftast det första steget i din dykutbildning.

Få din PADI certifiering! Om du alltid har velat lära dig att dyka, upptäcka nya äventyr eller helt enkelt se den underbara världen under ytan, då är det här det börjar. PADI Open Water Diver-kursen är världens mest populära dykkurs, och har introducerat miljontals människor till äventyrlig dykning.

Vad du lär dig under Open Water Diver?

PADI Open Water Diver-kursen består av tre huvudfaser:

  • Teoretisk dykkunskap (online, studera hemma eller i ett klassrum) för att förstå grundläggande principer för dykning.
  • Slutna dyk - att lära sig grundläggande färdigheter inom dykning
  • Provdyk för att se över dina kunskaper och utforska! 

Om du redan har gjort ett provdyk, kanske på någon semester, så kan du tillgodoräkna en del av certifieringen i PADI Open Water Diver-kurs.

Du får andas under vattnet för första gången (något som du aldrig kommer glömma) och lära dig vad du behöver veta för att bli en certifierad dykare. Under kursen kommer du göra minst fem dyk i pool och fyra dyk på lokala dykplatser under överseende av din erfarne dykinstruktör.

Dykutrustning som används

Inom PADI Open Water Diver-kursen lär du dig att använda grundläggande dykutrustning och standardtillbehör. Dykutrustningen du bär varierar något, beroende på om du dyker i tropiska, tempererade eller kalla vatten. Kolla med din lokala dykskola om vilka redskap du använder under kursen.
 

Advanced Open Water Diver - Steg 2

Bli mer bekväm i vattnet genom att genomföra fem äventyrsdyk under övervakning av din PADI-instruktör. Om du funderar på att bygga upp ditt självförtroende i vattnet och få mer erfarenhet, är detta det naturliga nästa steget.

Dukkurs med äventyr och spänning som ger erfarenheter…

Det är vad PADI Advanced Open Water Diver-kursen handlar om. Du behöver inte vara "avancerad" för att ta den utan kursen är utformat så att du kan gå kursen direkt efter att du gått PADI Open Water Diver-kursen. Advanced Open Water Diver-kursen hjälper dig att öka ditt självförtroende och bygga upp dina dykkunskaper så att du kan bli mer bekväm i vattnet. Detta är ett utmärkt sätt att samla på dig fler dyk samtidigt som man fortsätter att lära under överinseende av din dykinstruktör. Kursen bygger på vad du har lärt dig tidigare och utvecklar nya funktioner genom att introducera dig till nya aktiviteter och nya sätt att få dyka och ha kul.

Det roliga med kursen är valfrihet!

En anledning till att du kommer att älska Advanced Open Water Diver-kursen är att du och din instruktör väljer mellan 15 olika typer av dyk för att slutföra din utbildning. Du kan prova på digitala kameror, vrakdykning, nattdyka, dykning med undervattenskameror och mycket mer.

• Varje dyk inom PADI Advanced Open Water Diver-kursen ger dig möjligheten att tillgodoräkna det första motsvarande dyket i PADI Specialty Diver-kursen.

Förkunskaper 

För att gå Advanced Open Water Diver måste du vara:

• En PADI Open Water Diver (eller kvalificerat certifikat från en annan organisation)
• 15 år (12 år för Junior Advanced Open Water Diver) 

Vilka kunskaper får du? 

De kunskaper och färdigheter du får i Advanced Open Water Diver-kursen varierar beroende på ditt intresse, men inkluderar ofta:

• Praktiska aspekter inom djupdykning
• Fysiologiska effekter av djupare dyk
• Fler sätt att använda din kompass
• Hur man navigerar med kick-cykler, visuella landmärken och tid
• Och mycket, mycket mer

Dykutrustning till Advanced Open Water Diver

Du använder all grundläggande dykutrustning inklusive vattenkompass. Beroende på vilka tre äventyrsdyk du väljer, kan du också prova undervattensfotoutrustning, ett dyk i torrdräkt, lyftsäckar och annan specialutrustning. 

PADI Rescue Diver

Utöka dina kunskaper om vad du redan vet om hur man kan förebygga problem i vattnet, och hur man ska hantera dem om de inträffar. Lär dig tekniker för egen räddning, hantera panikslagna dykare och okänslig dykare.

En utmanande dykkurs

"Utmanande" och "belönande” beskriver bäst PADI Rescue Diver. Här får du bygga på vad du redan har lärt dig under tidigare utbildning och dyk. Du lär dig bland annat hur man kan förebygga problem och hur man ska hantera dem om de inträffar.

Det bästa med Rescue Diver 

Den roliga delen av denna kursen är att få vara med om utmaningar och bemästra dem. Denna utbildning är både krävande och givande, många säger att det är det bästa de någonsin gjort.

Vad du lär dig: 
• Att rädda dig själv
• Känna igen och hantera stress bland andra dykare
• Katastrofinsatser och utrustning
• Rädda panikslagna dykare
• Rädda unresponsive dykare
• Du lär dig tänka som en räddningsdykare

Dykutrustning som du använder under kursen

Du använder all grundläggande dykutrustning inklusive en dykdator och vissa tillbehör. Kolla med din dykskola om vilka redskap du kommer användas.

Förutsättningar

För att registrera sig till en PADI Rescue Diver-kurs, måste du:

• Vara 15 år eller äldre
• Ha ett PADI Advanced Open Water Diver-certifikat (eller ett kvalificerat certifikat från en annan organisation)
• Inneha aktuell utbildning inom för första hjälpen och hjärt-lungräddning under de senaste två åren (Fråga din dykinstruktör om vad de kan erbjuda).

Ditt nästa dykäventyr

Efter genomgången hjärt och lungräddningskurs och första hjälpen-kurs och PADI Rescue Diver-kurs, kan du ta PADI Emergency Oxygen Provider. Tillsammans spetsar dessa kurser din förmåga att hantera nödsituationer för dykare.
 

PADI Master Scuba Diver

Var med om det bästa inom dykning. Ta Master Scuba Diver-certifikat, vilket kommer att skilja dig från andra dykare genom den erfarenhet du får av dykning i olika miljöer.

Slipa dina färdigheter med PADI Master Scuba Diver

Du har dykpassionen. Du vill gå med det bästa av det bästa inom dykning. Du vill leva dyklivsstilen och utforska världen under vattenytan och se saker du aldrig har upplevt.

Mer än en önskedröm?
Absolut! Gör det genom att bli en PADI Master Scuba Diver - ett betyg som placerar dig i en klass för sig - att skriva din biljett till oändliga äventyr och möjligheter genom den erfarenhet och dykutbildning som du skiljer dig från andra.

Med PADI Master Scuba Diver-kursen har du nått den högsta icke-professionell nivå inom PADI´s dykarutbildning. Det innebär att du har förvärvat betydande utbildning och erfarenhet i olika dykmiljöer.

Förkunskaper och förutsättningar

• PADI Advanced Open Water Diver (eller kvalificerat certifikat från en annan organisation)
• PADI Rescue Diver eller Junior Rescue Diver (eller kvalificerat certifikat från en annan organisation)
• 12 år gammal
• Minst fem PADI Specialty Diver-kurser
• Minst 50 loggade dyk 
 

Speciella dykkurser och certifikat 

Nedanstående kurser och dykcertifikat kan du gå som enstaka kurser för att komplettera din utbildning och fördjupa ditt intresse. Dessa kurser syftar till att du ska få vara med om en speciell dykupplevelse.

Dykning med Enriched Air Nitrox

Lär dig att dyka med Air Nitrox. För längre dyk där du ligger kvar längre under vattenytan och kan återvända snabbare efter att du har gått upp. En väldigt populär dykkurs.

Dyka i torrdräkt

Håll dig varm och mysig under dina dyk. Lära sig att dyka med en torrdräkt.

Djupa dyk

Utforska vattenriket på djup nivå. Lär dig tekniken för dykning i de djupare vatten på 30-40 meter.

Vrakdykning

Lär dig om vrakdykning och utforska mystiska sjunkna vrak.

Flytkrafts-dyk

Neutral flytkraft är nyckeln till att bevara din luftförbrukning och lämnar minimal påverkan på vattenmiljön. Lär dig hur man uppnår neutral flytkraft med lätthet.

Nattdyk

Lär dig att dyka på natten och i mörkret. Du får kunskap om planering, utrustning och navigering. Plus, upptäck en ny vattenmiljö som framkommer under natten.

Hitta en dykkurs nära dig!


Annonser