Kurser i barngymnastik

Barngymnastik i grupp ger positiva effekter

Är ditt barn ett härligt energiknippe som älskar att hoppa runt? På gymnastik för barn får ditt barn röra på sig på ett roligt sätt samtidigt som de hittar nya vänner med samma intressen. Här läggs stor vikt på motion, utmaning och glädje!
Visar 1-20 av 160 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 160 träffar
1
2
3
4
...
8

Barngymnastik när det är som roligast!

På barngymnastik får ditt barn prova på grunderna i gymnastik som hoppa, rulla, balans och klättra samt givetvis att upptäcka hur kul det är med gymnastik och rörelse. Här finner du information om kurser i barngymnastik som kan underlätta för dig att välja rätt kurs för ditt barn. Du kan filtrera efter både arrangör eller plats och hitta den barngrupp som passar bäst. De olika arrangörerna erbjuder kurser efter nivå och ålder samt både tävling och träning. 

Barngymnastik är perfekt för barn som har spring i benen. Bäst av allt är att om du uppmuntrar ditt barn med roliga motoriska utmaningar så kommer du främja barnets utveckling både fysiskt och psykiskt. Gemensamt för alla kurser inom barngymnastik listade här är att deras värdegrund är glädje. Glädje till gymnastik, gemenskap och rörelse.

Grunder i gymnastik

Barngymnastiken bygger på de grundläggande motoriska rörelserna och varje barngrupp är anpassad efter barnens ålder och utveckling. Forskning visar att om man börjar träna motorik tidigt i livet förebygger man inlärning- och koncentrationsproblem senare i livet. Förutom att barngymnastiken ger barnet fysiskt aktivitet på ett roligt sätt. Lägger det även grunden för att barnet ska kunna utveckla teknik för svårare moment inom gymnastiken. Kullerbyttan är början på en handvolt och att ligga raklång på golvet och rulla är grundläggande för att senare vid en volt kunna göra en skruv. 

 • Krypa
 • Åla
 • Springa
 • Hoppa
 • Klättra
 • Hänga
 • Rulla
 • Balansera
 • Stödja
 • Kasta
 • Fånga

Gymnastikens olika grenar

Gymnastik är ett brett begrepp med många olika grenar och tävlingsdiscipliner. Det är en populär och rolig idrott som passar både barn och vuxna. För den som verkligen vill och är duktig finns det stora möjligheter att lyckas internationellt. Men väljer man att satsa på att bli en skicklig gymnast behöver man börja öva i ung ålder för det är en idrott som kräver styrka, flexibilitet och en bra kroppsuppfattning.

Trupp Gymnastik

Den mest populära disciplinen av gymnastik i Sverige och är en lagsport där lagen kan bestå av flickor, pojkar och mixade lag. Det här är även en disciplin som är populär för barn och vuxna att träna i en förening utan att tävla. Tävlings inriktningen består av tre grenar: fristående, tumbling och trampett.

 • Fristående

Truppen genomför ett väl koreograferat program till musik. Grenen kräver teknik, smidighet och utstrålning.

 • Tumbling

Truppen genomför akrobatiska voltserier i olika svårighetsgrad. Det är en gren som kräver teknik, styrka och perfekt timing.

 • Trampett

I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv.

Rytmisk gymnastik

Det här är en gren de flesta känner igen från OS. Gymnasten utför ett koreograferat program till musik på en stor matta och använder sig av redskap. Det finns fem redskap inom denna gren som är band, boll, rep, käglor och tunnband. Under programmet får redskapet befinna sig i gymnastens hand, på kroppen, på golvet eller i luften men det måste ständigt vara i rörelse och i harmoni med koreografin.

Artistisk Gymnastik

Artistisk gymnastik är en olympisk gren för både kvinnor och män. Det är en gren inom gymnastiken där både barn, unga och vuxna kan tävla och träna beroende på ambition och ålder. Här tävlar gymnasterna i fyra moment.

 • Barr

Består av två elastiska holmar, en låg och en lite högre. Gymnasten svingar runt dessa i olika övningar samt gör förflyttningar i luften mellan holmarna. 

 • Hopp

Här utför gymnasten en ansats och ett hopp med handisättning och utför en eller flera rotationer. 

 • Bom

Här utför gymnasten en serie av gymnastiska koreograferade övningar på tid som både ska vara uttrycksfulla och sammanhängande.

 • Fristående

Gymnasten ska genomföra ett program till musik på matta och bedöms på artistisk nivå och svårighetsgrad samt att koreografin tillsammans med musik är enhetligt. Detta moment utförs även på tid. 

Vanliga frågor

 • Barngymnastik är en aktivitet där ditt barn får prova på grunderna i gymnastik. De får till exempel prova på att hoppa, rulla, gå balans och klättra. De får också lära sig att utveckla sina motoriska rörelser genom till exempel sång och dans. Barngymnastik anpassas efter barnens ålder och utveckling.

 • Det finns flera olika gymnastikgrupper för barn i olika åldrar. Det är dock vanligt att man i grupperna för de minsta barnen rekommenderar att barnet ska ha fyllt minst två år. Det kan dock vara bra att tänka på att grupperna oftast anpassar utformningen baserat på barnens utveckling.

 • En kurs i barngymnastik kan se lite olika ut beroende på ålder. För de yngre barnen fokuserar man mycket på rörelseglädje och att stärka motoriken och där får du som förälder oftast vara en aktiv del i lektionen. För de lite äldre barnen fokuserar man mycket på att utveckla till exempel en kullerbytta till en handvolt och lära barnen att använda de olika redskapen på rätt sätt.

Jämför kurser