Visa kurser.se som: Mobil
Baka ditt eget surdegsbröd med färdig surdeg

Baka ditt eget surdegsbröd – steg för steg

Att baka surdegsbröd har blivit populärt under senare år. Surdegen har dock en längre historia än så. Visste du att surdegar nämns vid flera tillfällen i bibeln och anses härstamma från Egypten? Surdegsbröd är både billigt, nyttigt och långtifrån så svårt att baka som många tror. Däremot gäller det att ha lite tålamod gällande deg och jäsning. Surdegar har i regel långa jästider mellan 3 och 48 timmar. Det är under själva jästiden som brödet utvecklar sin unika och smakrika karaktär. Jäsningen sker oftast i sval eller rumstemperatur. Här kan du läsa om hur du bakar ditt eget surdegsbröd – steg för steg.

Lär dig baka eget surdegsbröd

Baka surdegsbröd med färdig surdeg

Bra att ha hemma inför bakning

✓ Surdeg
✓ Rågmjöl
✓ Vetemjöl
✓ Jäst
✓ Havregryn
✓ Dinkelfullkornsmjöl
✓ Salt
✓ Olivolja
✓ Honung alternativt sirap 

Dag 1 – börja skapa grunden

Först och främst måste du börja med själva surdegsgrunden. Till den behövs 2 deciliter ljummet vatten, 200 gram vetemjöl och 150 gram vetesurdeg. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).

När du är klar med surdegsgrunden är det dags att börja bearbeta degen. Till degen behöver du 30 gram jäst, 1200 gram vetemjöl, 9 deciliter varmt vatten, 0,5 deciliter olivolja,1,5 matsked honung eller sirap, 200 gram dinkelfullkornsmjöl, 40 gram salt och 80 gram havregryn.

Så bakar du eget surdegsbröd – 6 enkla steg

Dag 2 – Baka ditt eget surdegsbröd med 6 enkla steg

1. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör om till jästen börjar lösa sig. Tillsätt allt vetemjöl, olivolja och honung, vispa cirka 7–8 minuter.

2. Tillsätt saltet, dinkelmjöl, havregryn och vispa ytterligare cirka 5 minuter.

3. Lägg över degen i en bunke som är inoljad med olivolja och täck den med plastfolie eller lägg den i en stor plastlåda med lock. Låt degen jäsa i cirka 2 timmar.

4. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt som du låter bli varm.

5. Häll ut degen på en plan yta (förslagsvis ett bord) med mjöl. Dela degen i lika stora delar och forma dem till bröd. Lägg bröden på den varma plåten och snitta med en vass kniv. Sänk ugnen till 225 grader.

6. Grädda de båda bröden långt ner i ugnen, cirka 40–60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter cirka 20 minuter. Vid 97 grader är brödet färdigt. Ta ut brödet och låt det svalna på galler utan bakduk.

Jag vill lära mig mer om bakning

Tips!

Receptet räcker till två stycken surdegsbröd. Se receptet som en grund – vill du ha variation kan du krydda ditt bröd efter egen smak. Om du gillar bröd med frukt och nötter går det bra att blanda i degen. Andra vanliga brödkryddor är kummin, anis, fänkål, timjan och rosmarin. Du väljer själv hur du kryddar ditt surdegsbröd – bara fantasin sätter gränser!

Senast uppdaterad: 26 nov 2019

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.