Visa kurser.se som: Mobil

Allt du behöver veta för att baka ditt eget surdegsbröd

Imponera med ett välsmakande och nyttigt surdgesbröd

Så bakar du ditt eget surdegsbröd - 6 enkla steg

Att baka surdegsbröd har blivit ett allt mer populärt inslag i många svenskars liv under senare år. Dock så har surdegen en längre historia än så. Surdegar nämns vid flera tillfällen i bibeln och anses härstamma från Egypten. Surdegsbröd är både billigt, nyttigt och långtifrån så svårt att baka som många tror. Däremot gäller det att ha lite tålamod gällande deg och jäsning. Surdegar har i regel långa jästider mellan 3–48 timmar. Det är under själva jästiden som brödet utvecklar sin unika och smakrika karaktär. Jäsningen sker oftast i svag eller rumstemperatur. I den här guiden kan du läsa hur du med 6 steg bakar ditt eget surdegsbröd.

Lär dig baka eget surdegsbröd

Att ha hemma inför bakning

✓ Surdeg
✓ Rågmjöl
✓ Vetemjöl
✓ Jäst
✓ Havregryn
✓ Dinkelfullkornsmjöl
✓ Salt
✓ Olivolja
✓ Honung alternativt sirap 

Börja skapa grunden – dag 1

Först och främst måste du börjas med själva surdegsgrunden.Till den behövs: 2 deciliter ljummet vatten, 200 gram vetemjöl och 150 gram vetesurdeg. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).

När du är klar med surdegsgrunden är det dags att börja bearbeta degen.Till degen behöver du: 30 gram jäst, 1200 gram vetemjöl, 9 deciliter varmt vatten, 0,5 deciliter olivolja,1,5 matsked honung eller sirap, 200 gram dinkelfullkornsmjöl, 40 gram salt och 80 gram havregryn.

Nu är det dax att börja baka surdegsbröd

Steg för steg – dag 2

1. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör om till jästen börjar lösa sig.Tillsätt allt vetemjöl, olivolja och honung, vispa cirka 7–8 minuter.

2. Tillsätt saltet, dinkelmjöl, havregryn och vispa ytterligare cirka 5 minuter.

3. Lägg över degen i en bunke som är inoljad med olivolja och täck den med plastfolie eller så kan du använda en stor plastlåda med lock. Låt degen jäsa i cirka 2 timmar.

4. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt som du låter bli varm.

5. Häll ut degen på en plan yta (förslagsvis ett bord) med mjöl. Dela degen i lika stora delar och forma dem till bröd. Lägg bröden på den varma plåten och snitta med en vass kniv. Sänk ugnen       till 225 grader.

6. Grädda de båda bröden långt ner i ugnen, cirka 40–60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter cirka 20 minuter. Vid 97 grader är brödet färdigt. Ta ut brödet och låt det       svalna på galler utan bakduk.

Gå en bakkurs

Detta recept räcker till två stycken surdegsbröd. Om du gillar bröd med frukt och nötter går det självklart bra att komplettera med. Du väljer själv hur du kryddar ditt surdegsbröd. Lycka till!


Senast uppdaterad: 26 okt 2016

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.