Kvinna med börsen uppe i laptop och telefon
31 jan 2023

Så blir du bra på aktier: 5 tips

Är du sugen på att börja med aktier, men oroar dig för att det känns komplicerat eller för riskabelt? Att handla med aktier innebär alltid en risk, men med rätt kunskap du kan lära dig att göra så bra investeringar som möjligt utifrån dina egna mål och förutsättningar. Här får du fem tips på hur du kan bli bra på att investera i aktier! 

I tider av lågkonjunktur är det många som vill och behöver hitta sätt för att optimera sin privatekonomi och skapa bättre sparmöjligheter. Avkastningen på börsen är i snitt ungefär sju procent, vilket är högre än räntan på ett sparkonto. Om du handlar smart har du därför goda chanser att tjäna pengar på att placera delar av ditt sparande i aktier. 

Att välja aktier som sparform är främst en bra idé om du vill spara långsiktigt, minst fem år, och om du är intresserad av att hålla dig informerad och uppdaterad om aktiemarknaden. Däremot innebär aktiehandel en större risk än att ha dina pengar på ett sparkonto. Innan du börjar handla med aktier bör du vara medveten om att du riskerar att potentiellt förlora hela eller delar av din investering om dina aktier börjar gå dåligt, om bolaget går i konkurs eller om börsen kraschar.  

5 tips för att bli bra på aktier 📈

1. Gå en kurs 

För att få en riktigt bra grund att stå på kan du börja med att gå en kurs i aktiekunskap. Då får du lära dig mer om vad aktier är, vilka möjligheter och risker som finns, hur du kan tänka när du köper och säljer, hur du går till väga i praktiken, och så vidare. På så sätt ökar du dina chanser att göra bra, lönsamma och hållbara aktieaffärer. Kurser i aktiekunskap finns på olika nivåer, från nybörjare till avancerad. 

Hitta kurser i aktiekunskap

2. Lägg ner tid 

Att handla med aktier innebär att du köper och säljer delägarskap i aktiebolag och kan vara både ett roligt och lönsamt alternativ att placera dina sparpengar. För att ditt aktiesparande ska bli så roligt och lönsamt som möjligt krävs det att du lägger ner lite tid på att först lära dig grunderna, och sedan att kontinuerligt hänga med i nyheter och utveckling på börsen. Om du inte vill lägga ner lika mycket tid kan det vara ett bättre alternativ för dig att spara i fonder. Fonder är som en samling aktier och kräver i regel inte lika mycket engagemang från dig som ägare av en fondandel. Gå till vår aktieskola för nybörjare om du vill veta mer om skillnaden mellan aktier och fonder och få tips på hur du kan komma igång, steg för steg. 

3. Ha en långsiktig plan  

Eftersom det alltid innebär en risk att handla på börsen är det bra om du på förhand har en idé om hur mycket pengar du vill investera, hur mycket tid du vill lägga, hur ofta du vill handla och vilken din sparhorisont är. Börsen kan gå upp och ner, men har historiskt sett gått upp över tid. Därför bör du inte investera pengar du kommer att behöva de närmsta fem till tio åren.  

4. Gå ihop med en vän 

Genom att gå ihop med en vän, kollega eller kanske din partner kan du göra det roligare och mer motiverande att börja spara i aktier. Ni kan antingen ha gemensamma eller individuella sparmål. Även om ni sparar separat så kan ni bolla investeringar med varandra och dela med er av olika insikter.  

5. Hitta en bransch du gillar 

Ett sätt att öka din motivation är att köpa aktier i bolag som tillhör en bransch du gillar, då blir det mycket roligare och mer troligt att du fortsätter hålla dig uppdaterad. Med det sagt är det ofta bra att sprida ut sina risker genom att köpa aktier i olika bolag inom några olika branscher.  

Vad innebär det att äga aktier? 

Att äga en aktie innebär att äga en del i ett aktiebolag. Att vara aktieägare innebär också rösträtt på bolagsstämman, vilket betyder att du får vara med och påverka bolagets framtid. I princip vem som helst kan börja handla med aktier, men du måste köpa och sälja via en aktiemäklare. Det kan antingen vara din bank eller en specialiserad nätbank. Grundprincipen i aktiehandel är enkel: om du säljer till högre pris än du köpte, gör du vinst. Om bolaget väljer att ge utdelning till sina aktieägare, gör du också vinst. Men det är svårt att förutse hur mycket vinst en aktie kan generera. Genom att gå en kurs i aktiekunskap får du lära dig mer detaljerat om hur börsen fungerar och hur du ökar dina chanser att göra bra affärer på börsen.  

Källor: avanza.se, nordnet.se, seb.se 

Senast uppdaterad: 31 jan 2023
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-26

Kom i julstämning – 5 tips på julpyssel

Längtar du också efter julen och allt vad det innebär? Kom i julstämning redan nu med hjälp av lite julpyssel! kurser.se tipsar om 5 julpyssel som passar både för barn och vuxna. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-13

Allt du behöver veta om förarintyg

Funderar du på att skaffa ett förarintyg som kvitto på dina båtkunskaper? kurser.se har samlat all fakta som behövs för dig som vill gå en kurs och förbereda dig inför härliga turer till sjöss! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-26

Ge ut din bok – Guide till självpublicering

En guide för dig som vill skriva och lansera en bok genom självpublicering. 
Här hittar du information och tips för dig som vill ge ut din egen bok.

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.