Börja släktforska – fem tips för att lyckas

Vill du lära dig allt om dina förfäders historia och grotta ner dig i ditt släktträd? Ta del av våra topp 5 tips för dig som vill börja släktforska.

Att släktforska kan vara otroligt spännande, överraskande och oftast riktigt kul. Är du en av dom som vill lära dig allt om dina förfäders historia och grotta ner dig i ditt släktträd? Då är du välkommen att ta del av våra topp fem tips för dig som vill börja släktforska.

1. Prata med de släktingar som lever

Det bästa första steget är att prata och fråga de släktingar och familjemedlemmar som lever. Börja såklart med att fråga om det finns någon i familjen som släktforskat tidigare. Om inte, så vill du börja med att samla in information som du behöver för att kunna leta vidare i kyrkoböckerna.

Sök efter ledtrådar som berättar om tidigare generationer men som inte finns dokumenterat någon annanstans. Finns inga äldre familjemedlemmar vid liv, sök efter vänner och person som de kan ha umgåtts med för att utöka ditt sökande efter ledtrådar. Spela in berättelserna som inte finns på print.

Samla viktig information som:

  • Namn
  • Födelsedatum
  • Platser
  • Fotografier
  • Dagböcker
  • Brev
  • Berättelser
  • Övriga värdefulla dokument

2. Spara allt och skriv alltid källa

När du börjat släktforska kommer du snabbt märka att du hittar information om dina släktingar på många olika ställen. Spara och anteckna alltid vad/vem källan för informationen är. Det kommer spara dig och andra mycket tid och man kan enkelt gå tillbaka till källan för att kontrollera uppgifterna.

3.  Släktprogram

När du börjar samla information och bygga upp ditt släktträd blir det snabbt svårt att överskåda och då är det en bra ide att samla dem i en databas. Naturligtvis går det att använda Word eller liknande, men i de moderna släktforskningsprogram som finns har du tillgång till många specialfunktioner som underlättar.

Det finns flertalet släktforskningsprogram att välja mellan och där det är enkelt att dela med sig av sin information till andra. Några exempel på Svenska släktprogram är ArkivDigital, Genney och MinSläkt.

4. Nyttja Riksarkivet

För dig som med svenska förfäder är det överlägset att forska med Riksarkivet och ArkivDigital då de bevarar och sparar originalkällor från exempelvis kyrkböcker, bouppteckningar, fängelsearkiv, domböcker och mycket annat. Riksarkivet är gratis medan det kostar en del att nyttja ArkivDigital.

Å andra sidan är hela Arkiv Digitals bildarkiv i färg och de har flertalet unika register. Ett tips är att gå till ditt bibliotek då ArkivDigital oftast finns tillgängligt gratis.

5. Släktforska metodiskt och ta hjälp

Det tar oftast lite tid att lära sig tekniken att söka i gamla arkiv och du bör ägna lite tid åt att lära dig grunderna. Det kommer underlätta om du lär dig om hur människor levde, tyckte och tänkte samt varför vissa handlingar kom till.

Det finns flertalet kurser du kan söka för att få hjälp av erfarna släktforskare, vilket många uppskattar då du får stöd och tips under vägen. Du får oftast hjälp med grunderna i hur du söker i arkiv, vilka felkällor det finns och massor av erfarenhet av dina kursledare. 

Här hittar du kurser inom släktforskning

Lycka till med din släktforskning!  


Annonser