Visa kurser.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en kurs? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Våga gå en kurs själv

Att våga gå en kurs själv - vi hjälper dig!

Har du funderat över att våga testa något nytt? Diskuterat en ny kurs med vänner och vägt för- och nackdelar, där det oftast slutat i desto fler av det sistnämnda? Du är långtifrån ensam. Att prova någonting helt nytt och påbörja en kurs helt på egen hand kan kännas läskigt, vilket ofta resulterar i att idén rinner ut i sanden. Du kanske går miste om en uppsjö av nya erfarenheter och kunskaper, men med denna artikel hoppas vi kunna ge dig en självförtroende-boost för att faktiskt våga göra det du drömt om!

Bredda din umgängeskrets

Du kanske har hittat en kurs som intresserar dig, men känner inte någon att ta med för att minska nervositeten. Låt inte det stoppa dig! Att våga gå en kurs själv är såklart ett stort steg, men du kan räkna med att andra deltagare står inför exakt samma utmaning. Oavsett om du väljer att gå en dag- eller kvällskurs kommer du säkerligen hamna med personer du inte känner. Men som de flockdjur vi i grund och botten är, är sannolikheten större att man knyter nya kontakter om man inte har någon man redan känner med sig – så se det som en chans att lära känna nya människor och utöka din umgängeskrets. Eftersom ni valt att gå på samma kurs har ni ju redan någonting gemensamt!

Stor variation av upplägg

När man står inför valet att kasta sig in i något nytt brukar bortförklaringarna dyka upp på löpande band. En vanlig undanflykt är att man saknar tid. Men fördelen med kurser idag är ett det finns ett brett utbud och stor variation gällande studietakt. Många kurser erbjuder såväl hel- som halvfart och i vissa fall även lugnare studietakt än så. Och ärligt talat, har du tid att kanske scrolla på mobilen eller sträckkolla en serie framför tv:n, har du verkligen inte tid att byta ut några av de timmarna till att faktiskt lära dig något nytt?

5 vanliga ursäkter till att inte gå en kurs 

Fördelar med att börja sent

Känner du att åren gått ifrån dig? Räds du vid tanken av att känna dig äldst i gruppen? Ta det bara alldeles lugnt. För det första är är det väldigt vanligt att man testar en ny kurs senare i livet, när man kanske benat ut vad man faktiskt är intresserad av. Och för det andra finns det många fördelar med att börja studera sent! Du har hunnit lära dig mer om dig själv, samlat erfarenheter genom åren och har du även studerat tidigare kommer du säkert märka att de gamla takterna sitter i. Harvard- eller Oxford-systemet? Bring ‘em on!

Belöningen av att gå utanför sin comfort zone

Man talar ofta om vikten av att våga utsätta sig för obekväma situationer och ta sig ur sin comfort zone. Du har säkert hört det förut och vissa hävdar starkt att det är klyscha. Men klyschor uppstår oftast just för att de stämmer! Den jobbiga känslan som finns inför, och kanske även under tiden, kommer vara värt den fantastiska känsla som uppstår när du väl klarat dig igenom den obekväma situationen! Ofta ser man tillbaka på det och undrar varför man oroade sig så mycket för något som inte var särskilt farligt. Se det som en vågskål där känslan av belöning efteråt väger tyngre än oroskänslan inför.

Hitta utbildningar inom Personlig utveckling 

Du är inte ensam!

I klassrummet, eller kanske främst om du studerar hemifrån, kan känslan av att du är helt ensam ibland infinna sig. Du kanske har kört fast på någon fråga eller på annat sätt hamnat i en återvändsgränd. Kursarrangören är i regel väldigt mån om att du ska trivas och hänga med i upplägget, och finns alltid som stöd om du kört fast. Förbered eventuella frågor du har och hör av dig innan kursstart för att undvika frågetecken. Kursledarna finns även som stöd under kursens gång för att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen.

Sen är det faktiskt så att du och dina klasskompisar har börjat en kurs just för att ni är på samma nivå och vill lära er mer. Även om det kan kännas svårt kan du räkna med att du inte är ensam med den känslan. Ta hjälp av varandra och var inte rädd för att ställa frågor – känns det obekvämt att ställa frågan rakt ut på en föreläsning kan du alltid skapa en chattgrupp och börja diskutera med andra där.

Det finns många fördelar med att våga gå en kurs helt på egen hand. Är du redo för att ta klivet? Utforska olika kursutbudet och testa något som du brinner för – vi vet att du klarar det!

Hitta utbildningar inom Mat och Dryck

Gå en Skrivarkurs!

Testa på Improvisationsteater!

Senast uppdaterad: 02 okt 2020

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.