Våga gå en kurs själv
07 sep 2023

Att våga gå en kurs själv – vi hjälper dig!

Har du funderat över att testa något nytt, men inte riktigt vågat? Du är långtifrån ensam. Här får du tips på hur du lyckas ta dig över tröskeln och varför du ska gå en kurs själv.

Att prova någonting helt nytt och påbörja en kurs helt på egen hand kan kännas läskigt. Tyvärr resulterar det ofta i att idén rinner ut i sanden och du kanske går miste om en uppsjö av nya erfarenheter och kunskaper. Med de här insikterna hoppas vi kunna ge dig en självförtroende-boost för att faktiskt våga göra det du drömt om!

Bredda din umgängeskrets

Du kanske har hittat en kurs som intresserar dig, men känner inte någon att ta med för att minska nervositeten. Låt inte det stoppa dig! Att våga gå en kurs själv är såklart ett stort steg, men du kan räkna med att andra deltagare står inför exakt samma utmaning.

Oavsett om du väljer att gå en dag- eller kvällskurs kommer du säkerligen hamna med personer du inte känner.  Vi är mer benägna att knyta nya kontakter om vi inte har med oss någon vi redan känner till en ny social miljö. Så se det som en chans att lära känna nya människor och utöka din umgängeskrets. Eftersom ni valt att gå på samma kurs har ni ju redan någonting gemensamt.

Stor variation av upplägg

När man står inför valet att kasta sig in i något nytt brukar bortförklaringarna dyka upp på löpande band. En vanlig undanflykt är att man saknar tid. Men fördelen med kurser idag är ett det finns ett brett utbud och stor variation gällande studietakt. Många kurser erbjuder såväl hel- som halvfart och i vissa fall även lugnare studietakt än så.

Och ärligt talat, om du har tid att skrolla på mobilen eller streckkolla en serie i timmar så har du förmodligen tid att byta ut till att lära dig något nytt!

5 vanliga ursäkter till att inte gå en kurs 

Fördelar med att börja sent

Känner du att åren gått ifrån dig? Räds du vid tanken av att känna dig äldst i gruppen? Ta det bara alldeles lugnt. För det första är det väldigt vanligt att man testar en ny kurs senare i livet, när man kanske benat ut vad man faktiskt är intresserad av.

För det andra finns det många fördelar med att börja studera sent! Du har hunnit lära dig mer om dig själv, samlat erfarenheter genom åren och har du även studerat tidigare kommer du säkert märka att de gamla takterna sitter i. Harvard- eller Oxford-systemet? Bring ‘em on!

Belöningen av att gå utanför sin comfort zone

Man talar ofta om vikten av att våga utsätta sig för obekväma situationer och ta sig ur sin comfort zone. Du har säkert hört det förut och vissa hävdar starkt att det är klyscha. Men klyschor uppstår oftast just för att de stämmer! Den jobbiga känslan som finns inför, och kanske även under tiden, kommer vara värt den fantastiska känsla som uppstår när du väl klarat dig igenom den obekväma situationen.

Ofta ser man tillbaka på det och undrar varför man oroade sig så mycket för något som inte var särskilt farligt. Se det som en vågskål där känslan av belöning efteråt väger tyngre än oroskänslan inför.

Hitta utbildningar inom personlig utveckling 

Du är inte ensam!

I klassrummet, eller kanske främst om du studerar hemifrån, kan känslan av att du är helt ensam ibland infinna sig. Du kanske har kört fast på någon fråga eller på annat sätt hamnat i en återvändsgränd. Kursarrangören är i regel väldigt mån om att du ska trivas och hänga med i upplägget, och finns alltid som stöd om du kört fast. Förbered eventuella frågor du har och hör av dig innan kursstart för att undvika frågetecken. Kursledarna finns även som stöd under kursens gång för att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen.

Sen är det faktiskt så att du och dina klasskompisar har börjat en kurs just för att ni är på samma nivå och vill lära er mer. Även om det kan kännas svårt kan du räkna med att du inte är ensam med den känslan. Ta hjälp av varandra och var inte rädd för att ställa frågor. Om det känns obekvämt att ställa frågan rakt ut på en föreläsning kan du alltid skapa en chattgrupp och börja diskutera med andra där.

Det finns många fördelar med att våga gå en kurs helt på egen hand. Är du redo för att ta klivet? Utforska olika kursutbudet och testa något som du brinner för – vi vet att du klarar det!

Senast uppdaterad: 07 sep 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-07-14

Europaskalans språknivåer- vilken nivå vill du nå? 

Många språkkurser använder beteckningar över vilken svårighetsgrad kursen befinner sig på. Skalan som används är Europaskalan för språk som sträcker sig från nivå A1 till nivå C2. Med hjälp av skalan kan du se vilken kurs som passar dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-03

Så brygger du din egen öl – den ultimata ölbryggningsguiden

Mäska, laka, koka, kyla, jäsa, lagra. Svårare än så är det inte att brygga sin egen öl. Visst kan det ta lite tid och bli stökigt i köket. Men när du tar den första klunken av din alldeles egna kreation. Då är det värt det. Har du någon gång smakat på en halvljummen Heineken och tänkt, det där kan jag göra bättre? Då är det här helt rätt guide för dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-28

Skaffa höns – allt du behöver veta

Funderar du på att skaffa höns? Inte konstigt! Hönsintresset växer som aldrig förr och det är både ekosmart och roligt. Vi guidar dig så du får koll på allt du behöver veta för att skaffa höns! 

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️