Visa kurser.se som: Mobil

5 anledningar att älska Gellack

Har du tröttnat på nagellack som flagnar redan efter ett par dagar? Gellack är nagelprodukten som på kort tid tagit skönhetsindustrin med storm. Varför är det så populärt? Vad är skillnaden mellan Gellack och gelnaglar och hur tar man egentligen bort Gellack på ett säkert sätt? Här hittar du svaren.

Vad är Gellack och hur länge håller det?


Gellack är ett semipermanent Gelé-lack som ger dig blanka, hållbara naglar i upp till fyra veckor. Lacket härdas i en UV-lampa alternativt led-lampa och fäster lika bra på naturliga naglar som på lösnaglar i akryl eller gelé. Den långa hållbarheten gör att Gellack är särskilt uppskattat bland dem som gärna dekorerar sina naglar med olika kreativa motiv.

Hur använder man Gellack?

Gelen i Gellack är ett flexibelt material som följer den naturliga nageln och appliceras i flera tunna lager. Varje lager måste sedan härdas under värmelampan för att få rätt hållbarhet. Medan vanligt nagellack härdar ordentligt på 15-30 minuter, behövs bara två minuter under UV-lampa för att ett lager Gellack ska härda. 

Vem kan använda det?


Produkten var ursprungligen utvecklad för professionella nagelteknologer. Även om kvalitén och hållbarheten fortfarande är långt högre på salong, finns det idag ett brett urval av Gellack för hemmabruk i en mängd olika färger. Men hobbymanikyrister bör vara försiktiga. Appliceras lacket felaktigt kan det nudda huden och leda till kontaktallergi. Av den anledningen är det alltid säkrast att få manikyren utförd av utbildad personal på salong.

Vad är skillnaden mellan Gellack och gelnaglar?


Gelnaglar är en form av lösnaglar i akrylatet gelé, som skulpteras fram i flera lager på den naturliga nageln. Gellack är istället en blandning av nagellack och gelé, ett semipermanent lack. Både gelnaglar och Gellack fixeras med en UV-lampa och kan då sitta kvar i upp till fyra veckor. Gellack löses upp i aceton medan gelnaglar försiktigt måste filas bort från nageln.

gellack manikyrist

5 anledningar att älska Gellack:


1. Bättre hållbarhet. Gellack håller i upp till fyra veckor till skillnad från vanliga nackellack som ofta skavs av eller flagnar redan efter ett par dagar.

2. Vacker jämn yta. Ytan blir väsentligt blankare än vanliga nagellack.

3. Priset. Manikyr med Gellack är ofta ett mer prisvärt alternativ än manikyr med andra konstmaterial såsom akryl, som däremot är en smula starkare.

4. Uppmuntrar till nailart. Hållbarheten gör det möjligt att experimentera och leka sig fram med färger, dekorationsstenar och andra kreativa tilltag.

5. Doftfri. Till skillnad från akryl som kan dofta väldigt starkt, är Gellack i stort sett doftfritt och kan vara ett mer lämpligt alternativt för doftallergiker.

Hur tar man bort Gellack hemma?

Säkrast och enklast är alltid att ta bort din Gellack på salong, eftersom det ska göras med stor försiktighet. Försök aldrig att fila eller dra bort Gellack. Din naturliga nagels yta är ömtålig och måste behandlas rätt för att inte skadas. Vill du ändå prova att göra det hemma? Beväpna dig med tålamod och följ steg för steg-guiden nedan. 

1. Riv av stora bitar av aluminiumfolie, en för varje nagel
2. Dränk in en bomullspad i aceton
3. Sätt den våta bomullspaden ovanpå nageln och packa in fingret i aluminiumfolie
4. Låt sitta i flera minuter (minst 10) för att låta Gellacket lösa upp sig
5. Gnugga försiktigt bort gellacket med bomullspaden
6. Upprepa hela proceduren från steg 1-5 vid behov
7. Tvätta händerna noga och återfukta med nagelolja och handkräm

Är du intresserad av att arbeta med Gellack som manikyrist?

Gå en manikyristkurs med Gellack-fokus

Senast uppdaterad: 16 feb 2021

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.