Drejning och rakubränning

Nyckelviksskolan, i Lidingö
Längd
5 dagar
Pris
6 800 SEK
Längd
5 dagar
Pris
6 800 SEK
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Drejning och rakubränning

Det här är en unik kurs som riktar sig till alla som är intresserade av att lära sig mer om drejning och rakubränning. I block 1 drejar vi skålar och koppar med mera. Vi kommer att använda oss av en ganska grov lera som tål rakubränningen (om raku se nedan).

Rakubränning är en unik bränningsmetod där man bränner de glaserade objekten i en gasol eller vedeldad ugn till cirka 900-1000 grader. Man plockar då upp sakerna ur ugnen med en lång tång och ställer de i sågspån eller annat brännbart material , man får då en speciell krackelerande effekt på glasyrerna samt en sotad svart yta där man inte har täckt med glasyr.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Upplägg

Vi kommer under två dagar i kursblock 1 att gå igenom grunderna i drejning såsom lerbearbetning, knådning, centrering av lera på drejskiva, drejning av cylinder, kopp och skål. Vi kommer även att lägga fokus på beskickning det vill säga efterbearbetning av de drejade föremålen.

I block 2 kommer vi att bränna våra drejade alster i rakuugnen. Raku är en teknik som härstammar från 1500-talets Japan.

Vi kommer även att visa hur man bygger en enkel vedeldad rakuugn.

Under kursblock 2 kommer vi att vara två lärare: Rikard Palmquist samt Christer Sundström.

Material att ta med 

Ta med arbetskläder samt keps eller mössa att skydda håret med om du har långt hår. Ta med kassar eller väskor för att kunna ta med färdiga produkter efter avslutad kurs.

Allt annat, lera, glasyr och verktyg finns på skolan.

Schema

Kursblock 1 pågår kl 10.00-16.30 med en timmes lunch.

Kursblock 2:

onsdag 3 juli 10.00 – senast 18.00 (bränningarna tar tid och är svåra att tidsbegränsa så det kan bli långa dagar)

torsdag 4 juli 10.00 – senast 18.00

Kursledare

Christer Sundström

Christer Sundström har arbetat med keramiska bruksföremål sedan sin tid på Konstfack på 80-talet kombinerat med offentliga utsmyckningar i betong med mera. Han undervisar programmet Konst- och hantverkspedagogik på Nyckelviksskolan i ämnet keramik. Christers egen keramiska produktion utgår från den vedeldade traditionen, till exempel raku och anagama.

Rikard Palmquist

Rikard Palmquist är keramiker utbildad på Nyckelviksskolan samt på Danmarks designskole, på Bornholm, Danmark. Han jobbar med restauranger och tar fram unik keramik till dem i samarbete med kockar och krögare. Han har även ett stort intresse för japansk estetik och har under åren jobbat med att ta fram teskålar och tekannor till kännare över hela välden.

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Drejning och rakubränning och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Nyckelviksskolan
Granvägen 1
181 32 Lidingö

Nyckelviksskolan är som ett växthus för framtidens formgivare designers, arkitekter och konstnärer.

Så har Nyckelviksskolan varit i nästan 70 år. Nyckelviksskolan ger ettåriga högskoleförberedande utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design samt ett tvåårig program i Konst- och hantverkspedagogik. Våra utbildningar kallas formellt Konst- och kulturutbildningar och vi står under Myndigheten för yrkeshögskolans...

Läs mer och visa alla kurser med Nyckelviksskolan

Highlights