Jägarskolan

Längd
42 timmar
Pris
3 895 SEK
Nästa kurstillfälle
27 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
42 timmar
Pris
3 895 SEK
Nästa kurstillfälle
27 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Jägarskolan

Vill du lära dig jaga? Den här kursen ger dig de teoretiska kunskaper du behöver på din väg mot Jägarexamen

Jägarexamen är obligatorisk för jägare i Sverige, och teoretiska kunskaper är en viktig del i arbetet mot examen. Kunskap om viltet, jakten och vapnet ger dig de bästa förutsättningarna för att bli en god och ansvarsfull jägare.

Medborgarskolan Stockholm erbjuder teoretiska jägarkurser som använder sig av studiematerial från antingen Svenska Jägareförbundet eller Jägarnas Riksförbund. Den här kursen använder studiematerialet som Svenska Jägareförbundet publicerat. Du kan själv läsa om de olika förbunden på deras hemsidor.

Under kursens gång har du även tillgång till en digital studieplats på vår lärplattform Learnify.

Varje kurs avslutas med ett teoretiskt prov, som är detsamma oavsett vilken kurs du gått. Provet fastställs av Naturvårdsverket.

Innehåll

Kursen börjar med viktiga övergripande ämnen som ekologi, viltförvaltning och jaktetik, och fortsätter sedan med artkännedom om klövvilt och övriga däggdjur samt fåglar. Därefter ägnar vi oss åt vapenfrågor som säkerhet, ammunition och skytteteknik. Du får också kunskap om hur viltet tas om hand efter skottet, samt jaktformer, jakthundar och eftersök. Vi avslutar med att titta på de lagar vi måste förhålla oss till.

Studiebesök med vapenvisning på Walter Borg Jakt & Fritid på Kungsgatan 57B ingår.

Upplägg

Vi träffas tisdagskvällar 18:30-20:45 med start 27 augusti. Därefter 3/9, 10/9, 17/9, 24/9, 1/10, 8/10, 15/10, 22/10, 5/11, 12/12, 19/11, 26/11 och 3/12. Notera uppehåll vecka 44.

Skrivningen sker efter kursens slut. Möjlighet till omskrivning av provet ges i mån av plats. Tänk på att avsätta tid för studier mellan lektionerna. Av kursledaren får du matnyttig information om skyttebanor och klubbar i Stockholms län. Du kan välja var du vill göra skjutövningar och skjutprov (ingår inte i kursavgiften).

Kursmaterial

Du behöver Svenska Jägareförbundets bokpaket Jägarskolan när du deltar i kursen. Den kan bl.a. beställas direkt via Svenska Jägareförbundets hemsida. 

Ledare

Sebastian Rittger är utbildad grundskollärare samt rektor och har arbetat i skolans värld i drygt 20 år. Jakt har varit ett stort intresse under hela hans liv, och sedan drygt 10 år jagar han främst klövvilt i Sörmland där han även är jaktledare.

Bra att veta

Kostnader för det digitala provet samt för all övningsskjutning och uppskjutning tillkommer. För teoriprovet tillkommer en avgift på 500kr (eventuell omskrivning medför en ny kostnad på 500kr), vilket är en kostnad som fastställs av och betalas till Naturvårdsverket. Priser för skjutövningar och skjutprov kan variera beroende på typ av ammunition. Kursledaren kan ge dig råd om detta. Notera även att det digitala teoriprovet skrivs hos oss på Hagagatan men du behöver ha med dig en smartphone eller surfplatta att använda under provet.

Med reservation för eventuella prisändringar.

Notera också:

  • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs förutom ett intresse för vilt och natur.

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer här.

Medborgarskolan och folkbildning

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som hjälper dig att växa som individ. Vi har ett brett kursutbud, stor musikverksamhet och samarbete med föreningar och grupper inom många olika ämnen. Deltagarna är i alla åldrar och med olika bakgrunder och intressen. Folkbildningens pedagogik handlar om att anpassa kurser och studiecirklar efter deltagarnas intressen och förutsättningar.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Jägarskolan och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.