Visa kurser.se som: Mobil

Skriv som en journalist - FÅTAL PLATSER KVAR

Jorun Modén - Författarkurs.se
Kursinformation
Distans
8 veckor
Skriv som en journalist - DISTANS - start den 22 oktober
2 700 SEK inkl. moms
Svenska

Kursbeskrivning

Journalistkurs

De har inte att göra med att du behövde lära dig att skriva. Låt dem tro att du föddes sådan. – Ernest Hemingway.

Driver du en blogg, är du webbredaktör eller författare som vill vässa verktygen i journalistiskt skrivande? Det här är en distanskurs där du på bara åtta veckor lär dig knep som omedelbart gör skillnad för dig och dina läsare. Du får både live-lektioner (via ZOOM) och tillgång till en lektionssajt. Klassrummet och din lärare kommer alltså hem till dig oavsett var du råkar befinna dig! Under kursen skriver du artiklar som du postar i en egen journalistlya. Kursen har fått högsta betyg från tidigare kursdeltagare och mitt mål är att du ska bli lika nöjd.

Hösten 2020 kan du gå ”Skriv som en journalist” med start den 22 oktober.
Kursen pågår i 8 veckor + en bonusvecka där vi gör klart de sista uppgifterna och knyter ihop. Vi har studieuppehåll vecka 44. Räkna med att du varje vecka behöver kunna avsätta i snitt 4 timmar samt skriva minst två texter på 1.000 – 3.000 tecken vardera för att klara av kursen. Varje vecka har du möjlighet att delta i en live-sänd lektion via ZOOM, med teori, övningar och diskussioner. Kursmaterialet presenteras också på en lösenordsskyddad lektionssajt där du lämnar in dina skrivuppgifter.

Det här är en distanskurs där du på bara åtta veckor lär dig knep som omedelbart gör skillnad för dig och dina läsare. Under kursen skriver du artiklar som du postar i en egen journalistlya.  

Live-lektioner via ZOOM
Varje vecka öppnar en ny lektion. I den lärarledda lektionen via ZOOM får du svar på frågor, övningar och diskussionsuppgifter. ZOOM-lektionerna pågår i 2 x 45 minuter (vi har en kort paus efter halva tiden). På så vis får du både det bästa från en live-kurs och en distanskurs. Start den 22 oktober klockan 18.30 och därefter ses vi den 5 november, 12 november, 19 november, 26 november, 3 december och 10 december. Lektionssajten håller öppet i minst två extra veckor så att du kan studera färdigt i lugn och ro, dock är deadline för inlämningsuppgifter en vecka innan kursens slut.

Allt det här får du med dig
– En egen journalistlya. Du publicerar dina texter i din journalistlya, en egen sida där du också har en bild och en presentation av dig själv. Hela lektionssajten är lösenordsskyddad och kan endast nås av dig och dina studiekamrater.

– Nya lektioner en till två gånger i veckan: du lär dig proffsens knep för att bygga upp artiklar och skriva texter som din målgrupp vill läsa. I vilken ordning bör man presentera sitt material och hur hittar man vinkeln för en artikel? Hur tänker journalister?

– Lär dig en enkel teknik för att skriva artiklar som kan jobba flerdubbelt (som notis, artikel och fördjupning).

– Förstå din läsare. För att nå dina läsare studerar du hur man lär känna sina målgrupper och konsten att skapa en tänkt avsändare.

– Nyhetsvärdering och konsten att hitta idéer. Lär dig bedöma vilka artiklar som kommer att väcka intresse.

– Artikelformat och riktlinjer. Utan form flyter texten ut – en form gör ditt budskap mer attraktivt. Du får en starkare profil och underlättar för läsaren. Så småningom lär du dig skriva enligt formatet och sparar både tid och energi.

– Skriva krönika. Vad gör en krönikör? Lär dig utforma en intresseväckande krönika och hitta din egen stil.

– Intervjuteknik. Så förbereder du dig så att du får ut mesta möjliga av intervjun.

– Internets förutsättningar och SEO (sökordsoptimering).

– Skriv levande med storytelling, gestaltning och känslor. Få fram livet och känslorna med hjälp av tekniker från litteraturens värld. Inspirerande för både dig och din läsare!

– Bonusmaterial: Pressmeddelanden och rapporter, källforskning och andra artiklar anpassade speciellt för dig och gruppen.

– Kurskompisar och kursledare – samtidigt som du kan studera oberoende av var du råkar befinna dig.

– Övningar och personlig feedback. Till varje delmoment i kursen gör du minst en skrivövning, det vill säga ungefär två i veckan. Du får feedback både från kursledaren och dina kurskamrater. Uppgifterna beräknas vara på 1.000 – 3.000 tecken (inte ord). Din kursledare Jorun Modén ger konstruktiv och positiv feedback som snabbg gör skillnad för ditt skrivande.

– Tips om konsten att söka skrivjobb. Hitta din nisch och pitcha mail till redaktörer.

Om du missar en ZOOM-lektion är det ingen fara – chattarkivet läggs upp på lektionssajten så att du enkelt kan ta igen det vi gått igenom. Ca 80% av kursmaterialet arbetar du med via lektionssajten och det finns även ett diskussionsforum + möjlighet att kontakta kursledaren via mail och mobil.

Så här har det gått för några tidigare deltagare:
Emma Trobeck blev direkt efter ”Skriv som en journalist” publicerad i Värmlandsbygden med sin fantastiska intervju med stjärnkocken Fariba Ranjbars.

Britt Nyman sålde under en pågående kurs texter och krönikor till en veckotidning. Hon blev även antologiutvald.

Patrik Nilsson sålde under en pågående kurs in en artikel till Aftonbladet. 

Elin Himmerland skriver för Friskvårdsmagasinet, och har intervjuat bland annat Börje Salming. Hon har också varit med i en intervju i tidningen "Driva Eget". 

Bloggaren Hans Mebius var redan i gång som skribent på Kurera.se men önskade vässa sin skrivteknik.

Fotografen Kristina Westring har bland annat sålt in reportage till Allt om trädgård och tidningen Traktor.

Helena Stenros fick fast jobb som krönikör (och har också sålt in en novell till tidningen Allas).

Andra deltagare har fått växla om på sin nuvarande arbetsplats till en roll med mer journalistiskt skrivande. Jag har också deltagare som bloggar eller driver hemsida och vill nå fler läsare med sina ord. 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Bloggare, webbredaktörer, författare och skribenter som vill börja frilansa. Nybörjare och mer avancerade skribenter är lika välkomna. Kursen anpassas till dig: alla går igenom samma verktyg men skriver och får feedback på individuell nivå. 

Video

Kursintyg

Studieintyg.

Kursledare

Jag heter Jorun Modén och är författare samt grundare av Författarkurs.se. År 2019 utkom min senaste roman Embla hos Bokförlaget Mormor. Sedan tidigare har jag skrivit flera romaner, noveller och fackböcker. 

Verktyg för författare
Författarkurs.se föddes när jag var hemma med yngste sonen och fick fler och fler frågor om hur man blir författare. Jag ville lära ut allt jag önskade att jag hade känt till innan jag blev utgiven: praktiska kunskaper, verktyg till skrivandet som snabbt ger insikt och resultat, och massor av inspiration. Kursen gavs från början under Studieförbundet vuxenskolans tak. Numera jobbar jag helt i egen regi i lokaler vid Hötorget och i Älta. Vid sidan av mitt eget författarskap, frilansade jag en tid för Tidningen Skriva.

Utbudet på Författarkurs.se har utökats med nya kurser, både fysiska och på distans. Fler och fler deltagare från tidigare kurser är vid det här laget utgivna författare. Mitt mål är att din författardröm ska bli verklighet.

Du hittar mig också på Instagram och på Facebook/forfattarkurs

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Skriv som en journalist - FÅTAL PLATSER KVAR.

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 13 recensioner.

Anneli
(5)
Kursen var lärorik och inspirerande! Det var bra att man kunde göra en eller flera av uppgifterna alternativt välja sina egna skrivprojekt. En härlig kursledare som ger individuell återkoppling och är generös med information! Kursen har gett mig ny insikt och möjlighet att gå vidare med mina projekt! Tusen tack! // Anneli
Pär-Olof Högstedt
(5)
Kursen gjorde själ för namnet, Intensivhelg. Den var intensiv, men mycket rolig och givande. Jorun har ett otroligt pedagogiskt och strukturerat sätt att lära ut skrivandets grunder. Hon får med så mycket utan att det blir tungt eller känns som korvstoppning.I denna kursen får man mycket för pengarna och dessutom får man självförtroende och ener...
Visa hela
Malin
(5)
Jorun har ett väl genomtänkt och uppenbarligen väl utprovat koncept. Det är ett högt tempo utan att någonsin kännas stressat överhuvudtaget. Strukturerat och med massor av bra övningar och koncept. Jag förväntade mig att förbättra mitt skrivande, men kom otippat hem med en bokidé också. Jorun lyckas hitta var och ens röst och ton. Fullständigt f...
Visa hela

Jorun Modén - Författarkurs.se

Jorun Modén - Författarkurs.se

Skrivarkurser med Författarkurs.sePå Författarkurs.se hittar du skrivarkurser som tar dig till nästa nivå, var du än befinner dig. Mina författarkurser bygger på ett unikt koncept och ges i Stockholm, i Frankrike och på distans. Dessutom får du skrivtips och inspiration i...


Läs mer och visa alla kurser med Jorun Modén - Författarkurs.se

Kontaktuppgifter till Jorun Modén - Författarkurs.se

Jorun Modén - Författarkurs.se

Recensioner
Kursrecensioner
(4,8)
Baseras på 13 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,9)
Baseras på 185 recensioner.
Läs recensioner

Liknande kurser