Valpkurser

För din allra minsta fyrbenta vän

En valpkurs innehåller bland annat moment med fokus på vardagslydnad, följsamhet och lydnad i olika situationer. Ha roligt tillsammans med din hund och lär känna varandra bättre. Hitta en valpkurs som passar er här!
Visar 1-20 av 47 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 47 träffar

Mer om valpkurser – lär din hund att lyda och följa

En valpkurs passar alla hundägare som vill bygga en god relation med sin hund. Passa på att gå en kurs och befäst relationen mellan dig och din hund i ett tidigt stadie. Här kan du läsa mer om vad det innebär att gå en valpkurs och få exempel på vanligt innehåll.

Vad är en valpkurs?

En valpkurs är en kurs för dig som är nybliven hundägare eller för dig som är nyfiken på att skaffa en hund. Du får rätt kunskaper och en bra grund för att kunna bygga en god relation till din hund. Kurserna finns till för att förbereda unga hundar till att växa upp till lydiga vuxna. Kurserna kan också förbereda dig på hur är det är att ha en hund och vad som förväntas av dig som hundägare. En valpkurs innehåller bland annat moment med fokus på vardagslydnad, följsamhet och lydnad i olika situationer. 

Vem kan gå en valpkurs?

En valpkurs passar såväl den nyblivne hundägaren som den som har en del erfarenhet från tidigare hundar. Är du kanske hundvakt ofta? Då kan en den ge dig viktiga kunskaper som underlättar hundvaktandet. Kurserna passar alltså alla som som har kontakt med våra fyrbenta vänner!  

Varför ska man gå en valpkurs?

Under en valpkurs har du roligt tillsammans med hunden och ni lär känna varandra bättre, samtidigt som du lär dig sätta gränser. Det är viktigt att tidigt uppfostra din hund för att underlätta för er båda i framtiden – med en god grund kan ni få ut det mesta av er relation. Målet med en valpträning är att du får en ökad känsla för hundens språk och att du själv lär dig hur du på bästa sätt kommunicerar tydligt med hunden.

Precis som vi människor är alla valpar olika och kan därmed kräva olika arbete. Vad just du behöver fokusera på med din valp kan bli tydligt under en kurs. Är du en ovan hundägare kan en kurs vara till stor hjälp och ge dig tips och råd som passar just din hunds behov.

Vad innehåller en valpkurs?

Under kursen läggs ett stort fokus på hur du kan skapa en god kontakt med din hund. Ni övar på samarbete och kontakt genom förbudsövningar och gränssättning. Du får bland annat lära valpen önskade beteenden, att komma på inkallning och grundläggande vardagslydnad. Många hundkurser sker i samarbete med Svenska Brukshundklubben, Svenska Kennelklubben och Sveriges Hundungdom för att säkra att innehållet håller god kvalitet.

Exempel på innehåll i en valpkurs:

  • Följsamhet
  • Inkallning
  • Koppelträning
  • Förbudsträning
  • Förstå din hunds kroppsspråk
  • Vanliga valpproblem
  • Vanliga kommandon som sitt, stanna och ligg
  • Grundläggande vardagslydnad
  • Självkontroll
  • Trygghet

Hur långa lektionerna är varierar mellan olika arrangörer. Lektionerna innehåller dock både teori och praktiska övningar. Man brukar även få med kursmaterial såsom kompendium med ytterligare information och samlade övningar. Några delar av teorin kan behandla hundvård och hundens beteende.

När ska man gå valpkurs?

En valpkurs är oftast avsedd för valpar som är från 12 veckor till 7 månader gamla. För att vara helt säker på hur gammal valpen ska vara på den kurs du vill gå är det säkrast att höra med kursarrangören innan påbörjad kurs.

Valpkurs Stockholm

Valpkurs Karlstad

Valpkurs Örebro

Jämför kurser