Visa kurser.se som: Mobil
Visar 1-9 av 9 träffar
 

Mer om Nosework

Nosework är den senaste hundsporten i Sverige! Sedan januari 2017 räknas det alltså som en officiell hundsport, och har snabbt ökat i popularitet tack vare de många fördelarna som följer aktiviteten. Gå en kurs om Nosework och lär dig mer om sporten, vare sig du vill tävla, aktivera din hund eller bara hitta på något kul tillsammans med din fyrbenta familjemedlem.

Aktivera din hund med Nosework

Idén bakom Nosework härstammar från amerikanska hundstall, där man började med fenomenet för att aktivera hundar som väntade på att få nya hem. Aktiviteten kräver varken mycket material eller utrymme men ger en otrolig stimulans för såväl nos som hjärna.

Men inte bara hemlösa hundar behöver aktivering. Som hundägare vet du hur utmattande det kan vara att hålla din hund aktiverad. När det inte räcker med att gå långa promenader så kan Nosework vara ett fantastiskt sätt att stimulera din hund även mentalt. En annan fördel med Nosework är att det kan utföras inomhus om hunden skulle vara pigg men regnet öser ner utanför fönstret. Hunden mår som bäst när den får arbeta med nosen och bli uppslukad i spännande uppdrag att nosa fram rätt doft. Att hunden får dessa roliga doftuppdrag sida vid sida med dig gör hela upplevelsen ännu bättre och stärker er relation. Att lära sig nya saker är alltid roligt, och att lära sig nya saker tillsammans är ovärderligt. I Nosework-kurserna lär du dig att läsa av din hunds minsta lilla reaktion samtidigt som hunden lär sig av dig också.

Vad gör man på en Nosework-kurs?

För att få ut det mesta av kursen så innehåller tillfällena både teori och praktik. Syftet med kursen är att lära dig som hundägare hur du går tillväga vid Nosework; hur du lägger upp aktiviteten, hur du läser av hundens beteende samt hur belöningen ska ges. Hundarna själva tenderar att lära sig mer hemma, efter kurstillfället, i lugnare miljö där den kan fokusera bättre.

Doftämnen så som eukalyptus, lagerblad och lavendel är vanliga att arbeta med på kurserna. Man placerar inledningsvis hundgodis intill doftämnet så att hunden ska koppla ihop doften med en god belöning. När hunden lärt sig grunderna så går Nosework att variera i det oändliga! Lämna doftspår inomhus, utomhus, i en svår terräng eller i kartonger. Vill du fortsätta att utvecklas och börja tävla så kan du göra det. För att få göra det så måste hunden klara ett doftprov samt vara ett år fyllda.

Bra att veta innan en kurs i Nosework

Din hund ska vara vaccinerad för att få gå på en hundkurs med andra hundar. Lite olika regler gäller för olika kurser och arrangörer så kolla upp vad som krävs innan du beger dig till kursen.

Förutom ovanstående bestämmelser kring vaccinering (som brukar genomföras när valpen är några månader gammal) så är alla åldrar välkomna att Noseworka. Att arbeta mentalt istället för fysiskt på detta vis kan vara en bra lösning för en sjuk eller gammal hund. Man kan visst lära gamla hundar att sitta!

Jämför kurser