Så lär du dig HLR

Att kunna utföra hjärt- och lungräddning (HLR) kan vara avgörande för att rädda liv. I den här artikeln guidar vi dig genom de viktigaste stegen.

HLR är en livräddande teknik som kombinerar bröstkompressioner och mun-till-mun-andning för att återuppliva en person vars hjärta har stannat eller andningen har upphört. Genom att agera snabbt och tillämpa rätt tekniker kan du ge den nödvändiga hjälpen tills professionell medicinsk personal anländer. Du kan vara den personen som gör skillnaden mellan liv och död. Genom att träna på hjärt- och lungräddning ökar du chansen att rädda en person som har drabbats av plötsligt hjärtstopp. 

Kom ihåg att det är bättre att göra någonting än att inte göra någonting alls, så var inte rädd för att ingripa. Känner du dig osäker på inblåsningar kan enbart bröstkompressioner göras. Viktigast är att göra något! 

Sex viktiga steg vid HLR 💘

1. Bedöm säkerheten 💥
Innan du närmar dig personen, se till att det är säkert för dig att agera. Kontrollera om det finns något i omgivningen som kan sätta dig eller personen i fara. 

2. Kontrollera medvetandet 🧠
Försök väcka personen genom att skaka försiktigt i axlarna och fråga om hen är okej. Om personen inte reagerar och inte andas normalt, fortsätt till nästa steg. 

3. Larma 112 📞
Ring akutnumret och informera om situationen. De kommer att guida dig och skicka professionell hjälp. 

4. Starta bröstkompressioner ✋🏼
Placera den utslagna personen på en fast yta och knäböj bredvid. Placera din ena handflata i mitten av bröstet, ovanför den nedre delen av bröstbenet. Placera den andra handen ovanpå den för att ge stabilitet. Tryck ner bröstet cirka 5–6 centimeter med rytmiska kompressioner cirka 30 gånger. Takten ska vara 100–120 gånger per minut, alltså ungefär två kompressioner per sekund. 

5. Ge mun-till-mun-andning 🌀
Lyft försiktigt hakan med en hand samtidigt som du håller näsan med den andra. Blås in luft i personens mun tills bröstet lyfter tydligt. Upprepa detta två gånger och fortsätt med bröstkompressioner. Tänk på! För personer som inte har genomgått formell HLR-utbildning rekommenderas att endast utföra bröstkompressioner, även kallat "hands-only" HLR. Det innebär att du ger kontinuerliga och kraftiga kompressioner på bröstet utan att inkludera mun-till-mun-andning. 

6. Fortsätt med HLR tills hjälp anländer 🚑
Fortsätt med bröstkompressioner och eventuell mun-till-mun-andning tills professionell medicinsk personal tar över eller personen visar tecken på liv.  

En artikel ersätter inte en riktig kurs

Det är viktigt att komma ihåg att en kortfattad artikel inte kan ersätta en grundlig HLR-kurs. Att delta i en HLR-utbildning ger dig möjlighet att öva teknikerna under övervakning och få värdefull feedback. Genom att lära dig HLR kan du bli en viktig länk i räddningskedjan och rädda liv i nödsituationer. Så ta steget och lär dig hjärt- och lungräddning!


Här hittar du mängder av HLR-kurser

Viola Weinås

Viola Weinås

Digital Marketing Specialist (Visa mer)
Viola Weinås jobbar som Digital Marketing Specialist på kurser.se. Förutom att skriva artiklar studentum.se ansvar hon för paid marketing och grafiska design. Hon gillar en arbetsroll med stor variation men med fokus på kreativitet och analys. Då Viola gillar lättsamma och effektiva artiklar, vill hon försöka bidra med samma enkelhet till våra läsare genom att fram topplistor som gör det enklare att hitta inspirerande fritidskurser. Eftersom Viola är tokig i mat, vin och alla sporter som innefattar en boll skriver hon gärna om dessa ämnen. Nyligen har hon gått franskakurs och valpkurs men i smyg drömmer hon om att skapa musikvideos och därför skulle hon vilja testa några filmkurser. (Mindre)

Om

Viola Weinås jobbar som Digital Marketing Specialist på kurser.se. Förutom att skriva artiklar studentum.se ansvar hon för paid marketing och grafiska design. Hon gillar en arbetsroll med stor variation men med fokus på kreativitet och analys. Då Viola gillar lättsamma och effektiva artiklar, vill hon försöka bidra med samma enkelhet till våra läsare genom att fram topplistor som gör det enklare att hitta inspirerande fritidskurser. Eftersom Viola är tokig i mat, vin och alla sporter som innefattar en boll skriver hon gärna om dessa ämnen. Nyligen har hon gått franskakurs och valpkurs men i smyg drömmer hon om att skapa musikvideos och därför skulle hon vilja testa några filmkurser.

Annonser