01 jun 2023

Så lär du dig HLR

Rädda liv genom hjärt- och lungräddning – Så lär du dig HLR 

Att kunna utföra hjärt- och lungräddning (HLR) kan vara avgörande för att rädda liv. Vi vet att det kan kännas skrämmande att tänka på men det är viktigt att vara förberedd och veta hur man agerar om man möter en person som är medvetslös och inte andas normalt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vikten av att lära sig HLR och ge dig en kortfattad guide för de viktigaste stegen att tänka på i en nödsituation. 

HLR är en livräddande teknik som kombinerar bröstkompressioner och mun-till-mun-andning för att återuppliva en person vars hjärta har stannat eller andningen har upphört. Genom att agera snabbt och tillämpa rätt tekniker kan du ge den nödvändiga hjälpen tills professionell medicinsk personal anländer. Du kan vara den personen som gör skillnaden mellan liv och död. Genom att träna på hjärt- och lungräddning ökar du chansen att rädda en person som har drabbats av plötsligt hjärtstopp. 

Kom ihåg att det är bättre att göra någonting än att inte göra någonting alls, så var inte rädd för att ingripa. Känner du dig osäker på inblåsningar kan enbart bröstkompressioner göras. Viktigast är att göra något! 

Här är de sex viktigaste stegen att tänka på när du möter en utslagen person som kan behöva HLR: 

  1. Bedöm säkerheten: Innan du närmar dig personen, se till att det är säkert för dig att agera. Kontrollera om det finns något i omgivningen som kan sätta dig eller personen i fara. 

  2. Kontrollera medvetandet: Försök väcka personen genom att skaka försiktigt i axlarna och fråga om hen är okej. Om personen inte reagerar och inte andas normalt, fortsätt till nästa steg. 

  3. Larma 112: Ring akutnumret och informera om situationen. De kommer att guida dig och skicka professionell hjälp. 

  4. Starta bröstkompressioner: Placera den utslagna personen på en fast yta och knäböj bredvid. Placera din ena handflata i mitten av bröstet, ovanför den nedre delen av bröstbenet. Placera den andra handen ovanpå den för att ge stabilitet. Tryck ner bröstet cirka 5–6 centimeter med rytmiska kompressioner cirka 30 gånger. Takten ska vara 100–120 gånger per minut, alltså ungefär två kompressioner per sekund. 

  5. Ge mun-till-mun-andning: Lyft försiktigt hakan med en hand samtidigt som du håller näsan med den andra. Blås in luft i personens mun tills bröstet lyfter tydligt. Upprepa detta två gånger och fortsätt med bröstkompressioner.  

    För personer som inte har genomgått formell HLR-utbildning rekommenderas att endast utföra bröstkompressioner, även kallat "hands-only" HLR. Det innebär att du ger kontinuerliga och kraftiga kompressioner på bröstet utan att inkludera mun-till-mun-andning. 

  6. Fortsätt med HLR tills hjälp anländer: Fortsätt med bröstkompressioner och eventuell mun-till-mun-andning tills professionell medicinsk personal tar över eller personen visar tecken på liv.  

Det är viktigt att komma ihåg att en kortfattad artikel inte kan ersätta en grundlig HLR-kurs. Att delta i en HLR-utbildning ger dig möjlighet att öva teknikerna under övervakning och få värdefull feedback. Genom att lära dig HLR kan du bli en viktig länk i räddningskedjan och rädda liv i nödsituationer. 

Så ta steget och lär dig hjärt- och lungräddning


Du kan göra skillnad när det verkligen räknas.
Här hittar du mängder av HLR-kurser.

Senast uppdaterad: 01 jun 2023
Viola Weinås
Digital Marketing Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-27

Få en naturlig vitaminboost med 8 superbär

Vill du ha en riktig vitaminboost? kurser.se listar 8 superbär, frukter och frön som ger dig naturlig energi utan några onödiga tillsatser. Ät dem precis som de är eller tillsätt dem i dina maträtter!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-13

6 saker du aldrig ska göra när du är stressad

"Stressad på jobbet?" kan idag nästan upplevas som en retorisk fråga, är inte alla det? Enligt Statistiska Centralbyrån är stress i arbetslivet något som ökar kraftigt. Vi behöver helt enkelt all hjälp vi kan få för att ta itu med problemet! kurser.se har listat 6 saker du aldrig bör göra när du är stressad.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-29

5 tecken på att du är nära att gå in i väggen

Stress är något de allra flesta upplever då och då. Det kan upplevas som en självklar del av vardagen, men det finns en gräns som är farlig att passera. Om du upplever stark stress under en längre tid riskerar du nämligen att drabbas av utmattningssyndrom. Du riskerar att gå in i den ökända väggen. Vi på kurser.se har tagit fram fem varningstecken du bör vara uppmärksam på för att undvika det!

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️