De 10 bästa äppelsorterna att odla i Sverige

Lär dig om vilka äppelsorter som passar bäst i vilken del av landet och mycket mer. Vet du exempelvis vilket år äpplet Aroma kom till? Snart vet du! 

äppelsorter att odla i Sverige

Det finns 7 500 äppelsorter registrerade i världen. I vårt lilla avlånga Sverige växer mer än 200 kända äppelsorter. Men vart i landet kan du plantera ditt äppelträd och vilken tid på året blir det frukt? I guiden finner du alla svar för dig som är intresserad av att odla dina egna äpplen. PS. Passa på att gå en trädgårdskurs för att få det bästa resultatet med din egen odling. 

10 äpplen att odla i Sverige

SävstaholmSävstaholm - en gammal goding

Äpplet Sävstaholm, tidigare kallat Sävstaholms rosenäpple, kom till på 1830-talet. Trädet frilystes 1921 och finns än idag - även fast äppelsorten är över 180 år gammal. Skalet är glänsande och färgen är gulvit eller ljusgrön med strimmor i röd färg. Sävstaholm mognar i slutet av augusti och håller sig i några veckor i södra Sverige och ett par månader i kallare zonerna 5-6 i Skellefteå och Luleå.

Mantet ÄppleMantet - den ryska amerikanen

Manet är ett äpple som har ett ryskt ursprung som fördes till Amerika år 1835. Äpplet fördes från Kanada till Sverige och har funnits här sedan 1962 och blir medelstort eller större. Äpplet har en gul färg med strimmor som är ljust, mellan eller mörkröda. Äpplet Mantet mognar i mitten av augusti och kan förvaras en till två veckor. Kan odlas i zon 1-6, från Skåne till Haparanda.  

Rödluvan ÄppletRödluvan - Jämtlands söta stolthet

Äppelsorten Rödluvan utsågs år 2005 till Jämtlands landskapsäpple. Rödluvan kan odlas i kallare klimat och passar därför att odla i norra delen av Sverige. Äpplet Rödluvan är en korsning mellan en rysk och en kanadensisk äppelsort. Äpplet morgnar i september till oktober och har en kort hållbarhet. Storleken är medel, färgen är röd och äpplet är söt i smaken.

 

Se allla trädbeskärningskurser 

 

Silva ÄppletSilva -äpplet från norr

Äppelsorten Silva har funnits sedan år 1945 och är en korsning mellan sorterna Melba och Stenbock. Äpplet blir medelstort eller större. Färgen är gulgrön med ljusare punkter. Silva är ett äpple som mognar på hösten och har frukt ett par veckor. Äpplet är ursprungligen från Norrbotten och kan odlas mellan zon 3-6 - alltså från Skåne upp till Haparanda.  

Transparente blanche ÄppletTransparente blanche - Sveriges mest populära

Äpplet Transparente blanche har funnits länge i de baltiska staterna och kom till Västeuropa vid mitten av 1800-talet. I slutet av århundrandet var äpplet välkänt i hela Sverige. Transparente blanche kallas för sommaräpple och är populärt att odla hemma i trädgården. Färgen är gulvit och medel i storlek. Äpplet mognar från mitten av augusti och kan odlas i zon 1-6, vilket är i princip hela landet. 

Aroma ÄppletAroma - smakrik som få

Äppelsorten Aroma är en korsning mellan tre olika sorters äpplen och odlades först år 1947 på Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp i Skåne. Namnet kommer från äpplets goda smak och arom. Aroma är rund i formen och har en gröngul till gul färg med röda stimmor. Det mognar i slutet av september till och med december och ibland längre. Aroma kan odlas i halva landet, det vill säga zon 1-4, från Skåne till Sundsvall.

 

Lär dig ympa äppelträd

 

Amorosa ÄppletAmorosa - den röda härmapan

Äpplet Amorosa är den röda varianten av äppelsorten Aroma som beskrivs ovan. Amorosa är medelstort och har en intensiv röd färg. Äpplet mognar i oktober till och med december. Amorosa passar bra att lagra då det håller sig i flera månader utan att ruttna. Äppelsorten odlas i zon 1-5, från Skåne till Skellefteå. 

Katja ÄppletKatja - en riktig 60-tals hit

Katja är en korsning mellan två äppelsorter och kom till år 1947. I slutet av 1960-talet var äpplet Katja en populär sort att odla hemma och vid yrkesodlingar. Storleken är medel och färgen är grön till gul i grunden. Om frukten varit i solen kan det nästan vara helt täckt i en varm röd färg. Katja mognar från augusti till november och passar att odla i zon 1-4. 

James Grieve ÄppletJames Grieve - Englands stolthet

Äppelsorten James Grieve kommer från England och började spridas därifrån på 1890-talet. Till Sverige kom äpplet strax före år 1910. James Grieve har en gulgrön till gul färg med röda strimmor där solen har varit framme. Äpplet mognar i slutet av september och kan odlas i området 1-4 - alltså från Skåne till Sundsvall. 

Fredrik ÄppletFredrik - den unga vinnaren

Fredrik är guidens yngsta äppelsort och är en korsning mellan det populära äpplet Aroma och en amerikansk sort med namnet PRI 1858/102. Äpplet registrerades år 2003 och har vunnit flera smaktest sedan dess. Det mognar i oktober och kan lagras fram till mars-april. Eftersom äpplet Fredrik inte har funnits så länge har det endast hunnit odlas i Uppsala, därför kan trädet bara odlas i zon 3 än så länge. 

 

Ta mig till alla trädgårdskurserna


Annonser