Kursbeskrivning
Hundunderstödd terapi med inriktning på socialt arbete och samtal
Svenska Terapihundskolans vård- och terapihundsutbildning ges på flera utbildningsorter. Se utbildningens hemsida för att se vilken stad och kursdatum som passar dig.
Hundunderstödd terapi med inriktning på socialt arbete kan utföra verksamhetsförlagd utbildning inom exempelvis socialtjänst, coaching, professionella samtal, psykoterapi, ungdomsverksamhet, förhör eller liknande. Utbildningen bygger på kunskaper hämtade från praktisk erfarenhet samt utbildningar inom området för animal assisted psykotherapy samt Svensk Standard för utbildning av vårdhund se vårdhundsstandard SS8760000:2013.
Utbildningen är en gren från vår ordinarie terapihundsutbildning. Du går vissa delar av den ordinarie och vissa delar ligger som specialspår med inriktning på socialt arbete.
Hundunderstödd terapi i samtal med en terapeut baseras på teorin om att emotionella svårigheter och patologier med stor sannolikhet härstammar från tidigare problematiska relationer, och att klienten därför behöver använda sig av relationer i nuet för att uppnå förbättring. Relationen mellan terapeut och klient är en viktig del för att terapin skall vara effektiv. Här kan terapihunden vara till hjälp för klienten att enklare öppna upp för en relation med både hund och terapeut, och på så vis öka effektiviteten av terapin. Målet är att med hundens hjälp utforska klientens inre värld.
Hundunderstödd terapi med inriktning på socialt arbete och samtal är en målinriktad verksamhet och deltagarens utveckling dokumenteras och utvärderas.
Vi följer IAHAIOs definitioner gällande terminologi som finns definierat i deras dokument “white paper“. Hundteamen utbildas till att arbeta med sin hund som kollega i verksamheter inom socialt arbete. Ska du arbeta med barn kan du även addera ett lämplighetstest med barn om du inte gjort det redan i utbildningen i hundunderstödd aktivitet.
Kursinnehåll
- G0 – Lämplighetstest med barngrupp (valfritt)
- A1 – AAC/Terapihund i teorin
- A2 – AAC/Terapihund i praktiken
- A3 – AAC/Terapihund VFU
- A4 – AAC/Terapihund Examensarbete
- F – Certifiering Terapihund i förhör (kostnad tillkommer)
- A5 – Certifiering Terapihund med inriktning på socialt arbete
Kursintyg
Vård- och Terapihundsutbildning med godkänd examen ger behörighet till att arbeta yrkesmässigt som tjänstehundsteam.
Kostnader
Paketpris: 36 398 kr, har du gått besökshund sedan tidigare blir priset 20 300 kr
Inkluderar:
- Besökshundsprogrammet
- lämplighetstest
- Besökshund AAA
- lån av tjänstetecken
- diplomering
- id-handlingar
- diplom
Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Ansökan och behörighet
Förkunskapskrav
Hundföraren ska kunna uppvisa betyg eller validerade kunskaper motsvarande utbildning inom psykologi, psykoterapi, socialt arbete eller samtalsrelaterade (exempelvis kurator, psykoterapeut, socionom, psykolog eller motsvarande) samt minst 2 års arbetslivserfarenhet med den målgrupp du ska arbeta med. Föraren ska också ha genomfört grundutbildningen AAA/Besökshund som helhet.
Ansökan
Du söker till utbildningen på Svenska Terapihundskolans hemsida.