A och O är dramaturgin • Självbiografiskt skrivande • Förmedla hopp - webbkurs

Längd
10 tillfällen
Pris
4 900 SEK
Nästa kurstillfälle
5 februari, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
10 tillfällen
Pris
4 900 SEK
Nästa kurstillfälle
5 februari, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Få mer information om kursen 👍

Kursbeskrivning

Gå en webbkurs i självbiografiskt skrivande

Låt din berättelse leva vidare - webbkurs i självbiografiskt skrivande

– berätta om hur ditt liv vände. Förmedla hopp

Bli testpilot till halva priset - webbkurs 

Efter en lyckad pilotomgång, med nöjda deltagare, har jag justerat konceptet och bjuder snart in till beta-versionen, den andra och slutgiltiga testvarianten av kursen. Du och de övriga deltagarna hjälper fungerar bollplank inför det slutgiltiga kursupplägget. 

Ansök om att bli testpilot på min skrivarkurs online. Du studerar på den ort där du befinner dig och din kostnad blir endast 50 procent av ordinarie pris. Max 16 deltagare. Klicka här för att läsa om testpiloternas upplevelser i fjol.

Varför vill du berätta om ditt liv?

Känner du igen dig i följande punkter – då kan kursen vara intressant för dig.

 • Du har ett budskap till världen.
 • Du vill berätta om hur ditt liv vände.
 • Du vill förmedla hopp. 


Vad behöver du hjälp med i ditt skrivande? 
Händer det att du hindrar dig själv och tänker:

 • Jag stoppar mig själv och tänker ”Jag kan inte, hur börjar man?
 • Jag har svårt att få ner mina tankar på papper.
 • Jag får inget flöde i mitt skrivande.
 • Jag har svårt att veta vilka händelser jag ska ha med i berättelsen.
 • Jag får ingen struktur på mitt material.
 • Jag lyckas inte beskriva personerna i min berättelse så levande som jag vill.  
 • Svarar du ”ja” på minst tre av punkterna – då kan skrivarkursen passa dig.

Bild: Min egen förpackning av den dramaturgiska kurvan – hinderbanan

Få bästa starten på ditt skrivprojekt

Det som gör denna kurs ensam i sitt slag, är min pedagogik, MaketeMetoden i Pennvässaren, utvecklar din berättelse steg för steg. Metodik och förhållningssätt bygger på följande kraftfulla verktyg:

 1. Dramaturgi
 2. Enneagram
 3. Interaktiva bildkort
 4. Förutsättningar som skapar trygghet mellan deltagarna

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

5 februari, 2025

 • Kurs
 • Nässjö
 • Svenska

Röster från tidigare kursdeltagare

Deltagare som testade kurskonceptet i fjol berättar

- Innan kursen startade visste jag inte om jag kunde skriva alls eller om min historia var värd att berätta. Kursen har gett mig verktyg och självförtroende.Jag är positivt överraskad.Jag har fått en tro på att jag kan bli författare.

Allt har fungerat mycket bra, men berättelse-skelettet och gestaltningsövningarna var det som stack ut allra mest för mig.

Har du en historia du vill skriva men inte har nån aning om hur du ska lägga upp den? Då ska du gå Veronicas kurs där du får lära dig om karaktärsskapande, gestaltning, dramaturgi och den röda tråden. Efter kursen har du ett berättelseskelett och en början på din historia.
Patricia Erlandson, digital strateg, Bruksvallarna

- Med kursens hjälp kan jag skapa ett ramverk för min bok, fylla den med intressant innehåll i rätt ordning och med spännande utveckling. Min förväntning var just ramverket och det är guld värt.Jag hade höga förväntningar på Dig Veronica och de har INTE grusats det minsta, tvärtemot imponerar du och din kurs med din otroliga pedagogik,tydlighet och värme.
Teresia K Scher, grundare av MyHeartHouse

- Under kursen tycker jag att karaktärs-skapandet och dramaturginhar varit allra mest värdefullt. Det beror på att jag har fåtthjälp att förstå hantverket i skrivandet på ett nytt sätt. Verktygenblev viktiga i min skrivprocess. Nu vet jag hur jag kan lära känna karaktärerna och förstår hur jag kan utveckla min berättelse.Det betyder mycket för mig att jag har kommit igång att skriva "på riktigt". Enneagrammet har gett migett värdefullt perspektiv, en hjälp att se på mig själv utifrån.Responssamtalen med de andra kursdeltagarna, att både få och ge respons, har varit oerhört givande. Dessa har överstigit min förväntningar.Parindelningen har fungerat bra. Positivt att byta respondent vid varje övning. Reglerna vi fick läsa inför responssamtalen var viktigaoch funktionella.
Lotta Briné, avdelningsföreståndare på SIS, Hornborga

- Kursen "Förmedla hopp" har varit mycket värdefull på flera sätt men framför allt har den gett mig en hel verktygslåda, proppfull med goda råd och bra tips för att kunna skapa struktur av min historia. För det är jag mycket tacksam.

Jag upplever också att jag genom kursen ”Förmedla hopp” fått ett mycket större perspektiv och förståelse för skrivandes läkande kraft och hur det berikar mitt liv. Det ger mig livskraft. Jag har under kursens gång utmanat mig själv och vågat flera nya angreppssätt kring mitt skrivande vilket gjort att jag växt mycket som skribent. Att få testa och lära sig jobba med bildkort för att locka fram minnen, bra som dåliga, var väldigt inspirerande för skrivandet. Samtidigt blev synliggörandet avhändelser och minnen även en sorts ”egenterapi”. Allt detta tillsammans har fått mig att inse hur långt jag faktiskt kommit på min resa. Jag kan känna alla jobbiga känslor så nära i hela mig men jag behöver inte stanna i dem. Jag har gått vidare. Det är häftigt.

Slutligen. Det var när vi gjorde en övning där vi skulle skriva utifrån en konfliktsituationen som jag kom på hur jag ska lägga upp mitt fortsatta skrivande. Jag förstod också hur jag ska implementera och arbeta med bildkorten i detta arbete. Mitt mål med skrivandet är att kunna beröra och förmedla styrka och hopp. Till den som behöver. Med Veronicas kurs är jag nu på väg. Jag har funnit min författarröst. På riktigt. - Tack Veronica!
Jessica Gunnarsson, administratör, Stockholm

- Jag är tacksam för att ha fått verktyg för effektivt skrivande, struktur etc. samt insikt om hur man kan bygga variationsrika karaktärer och fördjupa deras egenskaper och handlingsmönster med hjälp av både Enneagram och OH-kort.Kursen har gett mig kunskap. Det är befriande att kunna skriva mer strukturerat och effektivt, enhelhet som är viktig för bokskapande.Detta är en distanskurs i skrivande där du sätter karaktärer, synopsis och berättarskelett, dvs en gedigen grund som du snabbt kan bygga vidare på och fylla ut med kapiteltexter. Med hjälp av bildkort skapar du en oändlig mängd varierande och trovärdiga karaktärer. Bildkorten kan även inspirera dig att komma på händelser och konflikter för att skriva en intressant berättelse.
Marie-Louise Fritzén, författare, Askim

- Jag har lärt mig mycket. Har gått två skrivkurser tidigare, men inte alls lärt mig att skriva självbiografiskt på dessa kurser. Detta är min tredje skrivkurs och jag tror inte att jag kommer att finna något bättre upplägg än detta. De första tre lektionerna betydde ALLT för mitt skrivande.

Jag har länge tänkt att jag ska skriva om mitt liv, men har inte hittat någon struktur tidigare. Jag har många, många dagböcker, men när jag börjat läsa i dem för att finna den röda tråden har det inte varit möjligt. Det har varit ALLDELES för mycket information.

Mitt under kursen fick jag plötsligt verktyg för att finna RÄTT information i alla mina dagböcker, men det krävs mer verktyg för att skriva en självbiografi. Kursen har betytt väldigt mycket för mitt skrivande. Det som varit viktigast för mig och mitt fortsatta skrivande är framför allt början av kursen: Utvecklingstrappan. Karaktärs-schema, Gestalta din karaktär utifrån 11 fråge-ställningar och sist men inte minst OH-korten, som fick mig att våga öppna upp mina känslor ordentligt. Att kombinera ord- och bildkort var mycket bra för mitt skrivande.
Ellinor Wikman, specialpedagog, Göteborg

- Skrivarkursen betydde väldigt mycket för mig.Jag upptäckte att jag kan förmedla mina känslor till andra. Jag har fått ovärderliga verktyg för framtiden.Kursen har betytt väldigt mycket även förmig som människa.

Jag har fått placeramina tuffaste upplevelser, sorger och känslor i ljuset. Det har varit en tuff och intressant resa genom kursen i sommar.Utvecklingstrappan satte grunden till hela denna resa. Trappan fickmig att inse vad som har påverkat mig genom alla år. Enneagrammet är mycket värdefullt som ett verktyg att kunna beskriva huvudkaraktären på ett tydligt och trovärdigt sätt. Det kommer jag använda i alla karaktärsbeskrivningar i framtiden.Responsen två och två har fungerat väldigt bra. Jag är fascinerad över dem.

Är även överraskad över hur mycket vi lärde oss på så kort tid. Tacksam för detta. Avslutningen, vistelsen hos dig i Nässjö var också magisk på flera sätt för mig,en fantastisk, underbar och även känslosam träff. Att få komma till dig, ditt öppna, varma hem och bli så omhändertagen var underbart.Ochså fina samtal vi hade. Tack!
Liise Dahlqvist, projektledare och egen företagare, Älvängen

- Veronica, kursen har överträffat mina förväntningar med råge. Varmt tack!En mycket bra, professionell och mänsklig kurs.Jag har fått flera verktyg som gör att jag upplever att mitt skrivande kan resultera i något, typ en bok, den dagen jag bestämmer mig för att det är dags.Kursenhar betytt ett kliv framåt i mitt skrivande - en tro på att jag kan. Den har betytt att jag gjort saker jag är obekväm med - talat med okända människor över webb och telefon. Och jag klarade det fint. Kursen har betytt att jag fått bekräftelse på att det jag upplevde som barn är sant. Den har betytt att jag fått träffa nya människor och ta del av en bit av deras resa - vilken gåva. Kursen har betytt att jag kan betrakta min egen resa lite utifrån - då gör den inte längre så ont. Jag deltog i live-träffen i Nässjö. Den var mycket värdefull.Kursenhar betytt att jag fått träffa dig, Veronica, och vila i det ljus du sprider.
Mikaela Wickbom, familjepedagog, Eskilstuna

Målgrupp

Kursen passar dig som vill skriva om hur ditt liv vände - för att förmedla hopp.

OBS! Kursen är till för dig som inte tidigare deltagit i någon av mina skrivarkurser.

Max 16 deltagare. 

Video

Kostnader

Pris från 2450 kr till 4450 kr. 

I priserna ovan är 50% rabatt fråndragen.

Kursledare

Jag heter Veronica Grönte och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur 2002).

Sedan 1993 har jag ägnat mig åt att försöka förklara de dramaturgiska sambanden. Mina egna modeller, symboler, grafer och övningar har visat sig skapa insikter hos mina kursdeltagare och lett deras skrivutveckling framåt. 

Sedan 1997 har jag inbjudit till både skrivarkurser för allmänheten och fortbildningsprocesser för pedagoger i grund- och gymnasieskolan. Sedan ett antal år tillbaka möter jag även grundskoleelever med mina skrivarverkstäder inom ramen för "Skapande skola".

Oavsett målgrupp får jag ständigt höra att min metodik är verkningsfull, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan tillför nya insikter och tankemönster. 

Mitt företag heter Divendo - Kreativ undervisning och jag arbetar sedan många år heltid med min mission, att var och en som önskar utveckla sitt skrivande ska få de verktyg som behövs för att lyckas.

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av A och O är dramaturgin • Självbiografiskt skrivande • Förmedla hopp - webbkurs och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 10 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Lotta Kaliff, medial vägledare & certifierad sorgbearbetare, Kumla
23 mar 2017
Kursen är outstanding

Denna kurs är outstanding! Jag har för första gången fått en struktur och ett berättarskelett. Jag har kommit i gång med mitt skrivande jag har hittat en röd tråd i min berättel...

Visa hela
4/5
Ellinor Wikman, specialpedagog, Göteborg
23 mar 2017
Mycket llärorikt

Jag har lärt mig mycket. Har gått två skrivkurser tidigare, men inte alls lärt mig att skriva självbiografiskt på dessa kurser. Detta är min tredje skrivkurs och jag tror inte a...

Visa hela
4/5
Patricia Erlandson, digital strateg, Bruksvallarna
23 mar 2017
Kursen gav mig verktyg och självförtroende

Innan kursen startade visste jag inte om jag kunde skriva alls eller om min historia var värd att berätta. Kursen har gett mig verktyg och självförtroende. Jag är positivt överr...

Visa hela

METOD
Pennvässarmetoden

Vill du lära dig hur du skapar en röd tråd i din bok? Vill du fängsla dina läsare så att de engageras till sista sidan? Vill du bli av med skrivkramp om den dyker upp? Med min kunskap och visuella metodik...

Läs mer och visa alla kurser med Veronica Grönte – Författarskola.se

Highlights