Visar 1-15 av 15 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-15 av 15 träffar

Att gå en fotokurs på distans är ett smidigt och roligt sätt att utveckla sitt fotograferande. Du får hjälp av fotoexperter som guidar dig genom kamerans olika funktioner, fotograferandets grunder och i vissa fall även olika typer av redigeringsprogram.

Har du hört talas om ISO-tal eller det gyllene snittet, men inte helt fått grepp om vad det betyder. Då passar det nog bra med en grundkurs. Har du full koll på grunderna och vill djupdyka i exempelvis naturfotografering eller kvällsfoto, finns det mer specialiserade och avancerade kurser att gå på distans.

Det finns massor att lära sig inom foto, och få är de som kan kalla sig för fullärda. Du kanske vill lära dig mer om olika typer av kameraobjektiv, eller så vill du bli en mästare på att hantera ljus och blixtinställningarna. Kanske vill du bli bättre på att fotografera en viss typ av motiv, som naturen, staden, djur, porträtt eller natten. Det finns många olika inriktningar för fotonördar.

Men fotograferandet tar inte slut när du har knäppt din bild. För i tiden skulle du behöva framkalla dina bilder. Det är det få som gör nuförtiden. Men istället använder vi oss i hög grad av olika bildredigeringsprogram för att förstärka, försköna eller förvanska våra bilder. För vanliga hobbyfotografer kan det vara en god idé att lära sig enklare fotoredigering för att kunna redigera bort mindre skönhetsfläckar i bilderna. För de mer konstnärliga själarna kan bildredigeringsprogrammen användas för att manipulera bilderna och lyfta fram spännande aspekter i motivet. Det kan handla om allt från att ta bort all färg från en bild förutom på ett visst objekt. Till att leka med skärpa, ljus, komposition och perspektiv.

Vem passar den här utbildningen för?

Kort och gott passar en kurs i fotografering på distans för just fotointresserade. Oavsett ålder eller nivå finns det något som kan passa just dig. Det gemensamma är att du letar efter en digital kurs, som är mer flexibel än en vanlig klassrumskurs.

Det finns även möjlighet för dig som är en mer erfaren fotograf, att få coachning och portfolioutvärdering. Något som kan ta ditt fotograferande till nästa nivå.

Vanligt upplägg på kurserna

Beroende på arrangör och upplägg kollar du antingen igenom förinspelat material eller så träffas ni digitalt, ensamma eller i grupp, och har mer regelrätta lektioner. Fördelen med förinspelat är att du har möjlighet att spola fram och tillbaka. Upplägget är även mer flexibelt för dig med ett upptaget schema eller exempelvis barn. Fördelen med att träffa läraren live är att du kan interagera med andra fotointresserade människor och möjligheten att ställa frågor direkt till läraren.

Vissa kurser kör även på ett hybridformat, där du studerar in materialet själv men får göra ett slutprov som du får bedömt av en lärare från kursen.

Exempel på innehåll

Ett specifikt upplägg på en distanskurs i fotografering skiljer sig lite mellan arrangörer och typ av kurs. Men vanligt förekommande teman är bland annat:

 • Grundläggande fototeknik
 • Bildredigering i Lightroom eller Photoshop
 • Bildkomposition och det gyllene snittet
 • Ljus och blixt
 • Nattfotografering
 • ISO-tal
 • Vitbalans
 • Filter
 • Objektiv och bränndjup
 • Vanliga tillbehör
 • Mobilfotografering
Jämför kurser
Mer inom området
Bentgsfors kommun om Framgångsak...
Framgångsakademin

En av de kommuner som blev nyfikna på Framgångsakademin var Bengtsfors kommun. Dennis Wessman jobbar på kommunens avdelning inom arbete och integration för unga, för dem har Framgångsakademin kommit till stor nytta. Kurserna har hjälpt deltagarna förbättra sitt psykiska mående och bidragit till att de blivit mer inkluderade i samhället. I den här intervjun berättar Dennis mer om hur de gått tillväga.

Läs mer
Kumla Kommun om Framgångsakademin
Framgångsakademin

Våren 2020 grundades Framgångsakademin av Alexander Warg-Pärleros. Syftet var att hjälpa människor att nå sin fulla potential och utvecklas med hjälp av flera av Sveriges mest framgångsrika personer genom onlinekurser och träningsverktyg. I en intervju berättar Lise från Kumla Kommun varför de valde Framgångsakademin.

Läs mer