Visa kurser.se som: Mobil

Hohoho! 🎅 NedrĂ€kningen till jul har börjat! Det firar vi pĂ„ kurser.se med en klurig jultĂ€vling. LĂ€s mer hĂ€r.

Bentgsfors kommun om FramgÄngsakademin

Framgångsakademin

HjÀlper unga att bygga upp sig sjÀlva inifrÄn och ut

FramgÄngsakademin grundades vÄren 2020 av Alexander Warg-PÀrleros. Syftet var att hjÀlpa mÀnniskor att nÄ sin fulla potential och utvecklas med hjÀlp av flera av Sveriges mest framgÄngsrika personer genom onlinekurser och trÀningsverktyg. Som medlem i FramgÄngsakademin fÄr du tillgÄng till kurser inom bland annat personlig utveckling, hÀlsa och ledarskap.

En av de kommuner som blev nyfikna pÄ FramgÄngsakademin var Bengtsfors kommun. Dennis Wessman jobbar pÄ kommunens avdelning inom arbete och integration för unga, för dem har FramgÄngsakademin kommit till stor nytta.

Kurserna har hjĂ€lpt deltagarna förbĂ€ttra sitt psykiska mĂ„ende och bidragit till att de blivit mer inkluderade i samhĂ€llet. I den hĂ€r intervjun berĂ€ttar Dennis mer om hur de gĂ„tt tillvĂ€ga. 

Dennis

Varför valde ni FramgĂ„ngsakademin? 

Jag arbetar i grunden som studievĂ€gledare pĂ„ ett gymnasium hĂ€r i Bengtsfors, men för snart ett Ă„r sedan började jag Ă€ven arbeta pĂ„ kommunens avdelning inom arbete och integration för unga. Arbetet gĂ„r till stor del ut pĂ„ att motivera och inspirera till studier och arbete. MĂ„nga av de jag coachar har en lĂ„ng bakgrund med psykisk ohĂ€lsa, frĂ„nvaro frĂ„n arbetsmarknaden och de har ofta under lĂ„nga perioder varit i behov av ekonomiskt bistĂ„nd. Ett stort problem jag upplevt som jobbcoach Ă€r att matchningen inte fungerar. Om du levt med psykisk ohĂ€lsa och utanförskap i mĂ„nga Ă„r Ă€r det inte rimligt att “knuffas in” i ett arbete eller en utbildning, du mĂ„ste byggas upp frĂ„n grunden, inifrĂ„n och ut. 

FramgĂ„ngsakademin har utbildningar pĂ„ mĂ„nga olika nivĂ„er, utifrĂ„n deltagarnas egna ambitioner och intresseomrĂ„den. Jag sĂ„g ett stort vĂ€rde i att kunna erbjuda utbildningar inom personlig utveckling till de jag coachar, dĂ€rför valde jag att kontakta FramgĂ„ngsakademin. 

Vad tÀnkte ni om FramgÄngsakademin innan?

Jag hade en mycket positiv bild av FramgÄngsakademin sedan tidigare. Jag har sjÀlv lyssnat pÄ FramgÄngspodden samt Äkt till Stockholm och Göteborg flera gÄnger för att lyssna pÄ olika förelÀsare. NÀr jag testade utbildningsplattformen insÄg jag det stora vÀrdet i att kunna erbjuda den till mina klienter eller deltagare. Jag skrev till Alexander Warg-PÀrleros pÄ Instagram och berÀttade om mitt jobb samt idén och potentialen tillsammans med mitt arbete, och det dröjde inte mÄnga timmar innan han svarade och tyckte att förslaget var spot on.

Som kommun finns det givetvis ekonomiska begrÀnsningar som vi behöver ta hÀnsyn till. Till en början togs förslaget emot ganska kritiskt internt. Men jag kÀnde verkligen pÄ mig vilken möjlighet som fanns i ett potentiellt samarbete och vi bestÀmde oss för att boka in ett förutsÀttningslöst möte. PÄ den vÀgen Àr det!

Vilken kompetensutveckling sökte ni efter nĂ€r ni valde FramgĂ„ngsakademin? 

PrimĂ€rt var vi intresserade av utbildningar inom personlig utveckling och hĂ€lsa. Exempelvis har kursen med Annica Malmberg varit en vĂ€ldigt bra första kurs för vĂ„ra deltagare, dĂ„ den pĂ„ en grundlĂ€ggande nivĂ„ gĂ„r igenom hur man tar fram sina styrkor, hur man blir medveten om sin personlighetstyp samt hur man hanterar motgĂ„ngar. Den har vi anvĂ€nt som referensutbildning för att deltagarna ska fĂ„ möjlighet att testa pĂ„ plattformen och formatet. Förutom kurser inom personlig utveckling Ă€r deltagarna fria att sjĂ€lv vĂ€lja kurser efter eget tycke och intresse. Det kan vara en fotokurs med Bingo RimĂ©r eller en entreprenörskurs med Isabella Löwengrip. Det har varit en vĂ€ldigt fin möjlighet för deltagarna att upptĂ€cka vad de sjĂ€lva tycker om och inspireras av. 

Valde ni mellan flera alternativ? 

Nej, egentligen inte. Vi vet att flera kommuner anvĂ€nder sig av ett annat utbildningsföretag som erbjuder gratis utbildningar för regioner. De har vĂ€l fungerat okej, men den stora fördelen med detta upplĂ€gg Ă€r de otroligt inspirerande förelĂ€sarna. Isabella Löwengrip exempelvis, hon kommer frĂ„n en vanlig bakgrund och tog sig till toppen, hamnade pĂ„ botten och Ă€r nu pĂ„vĂ€g tillbaka upp igen. IgenkĂ€nningsfaktorerna gör det otroligt vĂ€rdefullt, men Ă€ven att det Ă€r inspirerande och framgĂ„ngsrika personer som förelĂ€ser. Det skapar tyngd och trovĂ€rdighet i innehĂ„llet. 

Varför Ă€r upplĂ€gget sĂ„ bra? 

Jag tror att det handlar mycket om att deltagarna Àr vana med datorer och tjÀnster som Netflix och HBO. Du loggar in, Àr aktiv sÄ lÀnge du har lust, lÀmnar, gÄr in igen och hamnar pÄ samma plats som nÀr du lÀmnade. Konceptet Àr vÀldigt enkelt. MÄnga av vÄra deltagare har olika NPF-diagnoser (Neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar) och kan inte sitta fokuserade under lÄnga perioder. Kurserna har ofta fem- eller tiominutersavsnitt, vilket dÀrför passar perfekt. Korta videofilmer som ger mÄnga nya insikter Àr mycket uppskattat.

Vi har valt att anvĂ€nda oss av ett upplĂ€gg dĂ€r vi kontinuerligt har uppföljning med deltagarna under perioden de genomför kurserna. Detta sker bĂ„de i grupp och individuellt. Vi börjar med gemensamma tillfĂ€llen och dĂ€refter gĂ„r vi över till individuella coachsamtal medan deltagarna har full tillgĂ„ng till FramgĂ„ngsakademin. Att ha kontinuerlig uppföljning har gett otroliga resultat för oss, det driver processen och har dessutom lett till toppbetyg frĂ„n deltagarna.  

Vilken feedback har ni fÄtt frÄn era deltagare?

UpplÀgget vi skapat har fÄtt otrolig feedback. I höstas hade jag en grupp om nio stycken deltagare, dÀr ingen av dem initialt var motiverade till att delta. Majoriteten av de som var med i gruppen hade en tuff suicidal bakgrund. Redan efter första lektionen ville samtliga fortsÀtta delta och blev vÀldigt inspirerade av personlig utveckling samt att trÀna och coacha sig sjÀlv.

Även förĂ€ldrar har ringt och varit otroligt tacksamma över hur deras barn förĂ€ndras. En pappa berĂ€ttade att hans son blivit som helt annan person, och till och med börjat gĂ„ och prata pĂ„ ett annat sĂ€tt – med sjĂ€lvförtroende. Vid ett annat tillfĂ€lle beskrev en mamma hur hennes dotter fĂ„tt en helt annan energi, börjat arbeta med mĂ„luppfyllelse och Ă€ntligen sett ett typ av ljus i tunneln efter mĂ„nga Ă„r av mörker.

Vilken effekt har utbildningarna haft pÄ era deltagare?

Utbildningarna har gett vĂ„ra deltagare en vĂ€ldigt bra grund för att komma ut i samhĂ€llet igen och hjĂ€lpt till att bygga upp deras psykiska mĂ„ende. De har verkligen gjort en otroligt skillnad. Jag Ă€r superglad över samarbetet och ser stor potential hos alla mĂ„lgrupper – oavsett vem du Ă€r. Det Ă€r ingen skillnad pĂ„ om du Ă€r en framgĂ„ngsrik chef eller befinner dig pĂ„ botten, vi alla Ă€r mĂ€nniskor. Du kan verkligen ta till dig innehĂ„llet pĂ„ ditt eget sĂ€tt, oavsett var du Ă€r i livet eller karriĂ€ren. LÀs mer om FramgÄngsakademin

Request information


Fyll i dina uppgifter om du vill komma i kontakt med FramgÄngsakademin och veta mer om deras kurser.

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.