Studieförbundet Medborgarskolan

Medborgarskolan är ett studieförbund som finns i hela Sverige och driver allt från företagsutbildningar till förskolor.

Två män och en kvinna  som samtalar på café

Studieförbundet Medborgarskolan grundades 1940 och drivs som en ideell förening som är öppen för alla. Medborgarskolans första kursprogram hette “Kunskap är makt” och hölls i början av 1940-talet med 500 deltagare det första året. Nästan 80 år senare, 2018, hade Medborgarskolan 217 000 deltagare inom 70 000 olika kursarrangemang. 

Vad är studieförbundet Medborgarskolan? 💡

Idag finns Medborgarskolan i hela Sverige och är ett studieförbund med ett stort utbud kurser, utbildningar, skolor och annan folkbildningsverksamhet. Organisationen är uppdelad i sex olika regioner: 

Medborgarskolan har en humanistisk värdegrund och deras verksamhet är partipolitiskt och religiöst obunden. Utifrån den humanistiska värdegrunden har de fyra kärnvärden: 

  • Individen i centrum 
  • Utveckling i samverkan 
  • Ömsesidig respekt 
  • Kunskapens egenvärde 

Vilket uppdrag har studieförbundet? 🤝

Medborgarskolan är ett av Sveriges tio studieförbund som arbetar med folkbildning – kurser och studiecirklar som är fria, frivilliga och tillgängliga för alla. I grunden finns en tro på att kunniga och engagerade medborgare är grundläggande för demokratin. Folkbildningen finansieras av staten, landstingen, kommunerna och deltagaravgifter. 

Medborgarskolan har ett antal medlemsorganisationer – organisationer som stöder deras verksamhet och som de samarbetar med i olika typer av arrangemang. Medlemsorganisationerna är Moderaterna, Moderata Ungdomsförbundet, Fria Moderata Studentförbundet, Aktiva seniorer, Aktiv ungdom och Rojalistiska Föreningen. 

Vilka kurser har studieförbundet Medborgarskolan? 📔

Hos Medborgarskolan kan du hitta ett brett utbud med allt från yrkesutbildningar och företagsutbildningar till insatser för asylsökande, studiecirklar och kulturevenemang. Medborgarskolan är också huvudman för ett antal förskolor, grundskolor och gymnasieskolor, där utbudet kan se olika ut på olika orter. 

Bara några exempel på områden inom fritidskurser är musik, matlagning, skrivarkurser, förarintyg och barnkurser. 

För studiecirklar är några exempel musikcirklar, bokcirklar, filmcirklar och seniorcirklar. Det är också möjligt för personer eller föreningar att nya studiecirklar eller kulturprogram via Medborgarskolan. 

Källa: medborgarskolan.se

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser