Ukulelekurs

Lär dig spela den charmiga minigitarren. Tycker du om att spela gitarr men vill gå över till ett mindre instrument? Då är en ukulelekurs rätt för dig! Ta steget och gå från sex till fyra strängar redan idag. Lär dig spela som din inre hawaiian.
Filtrera efter
Ukulele
Plats
Visa alla filter
Visar 1-6 av 6 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Ukulele

Populära platser

Ukulelen är ett litet stränginstrument som från början härstammar från Portugal. De flesta associerar dock instrumentet med Hawaii och det är även därifrån som instrumentet populariserades och spreds till resten av världen. Ukulelen ser ut som en miniversion av en gitarr, fast med bara fyra strängar. Den är också något annorlunda stämd jämfört med gitarren.

Några kända musiker som spelar ukulele är George Harrison, Israel Kamakawiwo'ole, Eddie Vedder och George Formby. Den kanske mest kända låten som de flesta förknippar med instrumentet är förmodligen Somewhere Over the Rainbow, ledmotivet från filmen Trollkarlen från Oz. 

Olika typer av ukuleler

Ukulelen kommer i ett par olika storlekar med namn som Sopran, Concert och Tenor. Den vanligaste sorten för nybörjare är Sopran-versionen, som också är en av de minsta varianterna. Dess mindre form gör ukulelen till ett bra instrument för nybörjare och unga. 

Vill du däremot spela i en orkester kommer du att behöva införskaffa dig en speciell typ av ukulele som kallas banjolele. En vanlig ukulele har nämligen för svagt ljud för att höras i en stor orkester.

Vad får du lära dig under en ukulelekurs?

Under en ukulelekurs får du helt enkelt lära dig hur du spelar ukulele. Du får lära dig allt ifrån hur du tar olika ackord, till att stämma ukulelen och hur du ackompanjerar din egen musik. 

Exakt vad du får lära dig beror på kursen. En kurs för nybörjare fokuserar mer på de vanligaste öppna ackorden och du kanske får lära dig hur du spelar en enkel melodi. Medan mer avancerade fortsättningskurser går in mer på musikteori, olika spelstilar och barréackord. 

Efter att ha gått en kurs och övat ett par månader borde du vara redo att spela klassiska ukulelelåtar som Jason Mraz I’m Yours, Elvis Presleys Can't Help Falling In Love With You och Israel Kamakawiwo'oles Somewhere Over the Rainbow.

Vem bör gå en kurs i ukulele?

Att lära sig spela ukulele är egentligen för alla. Men på grund av dess storlek passar den  speciellt för barn och unga. Att det inte krävs lika böjliga och färdigvuxna fingrar för att lära sig spela gör att ukulelen blir mer lättåtkomlig än en fullstor gitarr. 

Detsamma gäller även för vuxna nybörjare. Det kan krävas en hel del övning för att ha tillräckligt bra koordination och rörlighet i händerna för att kunna ta ett ackord på gitarr. På ukulelen är det inte lika höga trösklar för att lära sig spela sina favoritlåtar. 

Spelar du gitarr sedan tidigare är ukulelen ett perfekt instrument att lägga till ditt register. Om du går från att spela gitarr till att plinka på en ukulele kommer du att bli överraskad hur mycket lättare det är.

Varför spela ukulele?

Ukulele är ett härligt instrument som är lätt att bära med sig om du vill spela en slinga i väntan på tåget eller imponera ett och ett annat party. Ukulele är även ett instrument som passar att spela i grupp. Få med dina vänner och starta en ukulelegrupp. Ukulelen är ett relativt tyst instrument vilket gör att ljudet blir kraftigare om ni är fler som spelar tillsammans.