Röstträning

Lär dig att utnyttja ditt eget instrument till max

Tycker du om att sjunga och använda din röst? Börja träna upp rösten genom sånglektioner eller andra typer av röstövningar. Röstträning kan hjälpa dig att utveckla ditt medfödda instrument till max.
Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-8 av 8 träffar

Röstträning är precis som det låter, en workout för dina stämband. Vill du lära dig använda din röst mer effektivt när du talar eller utveckla din sångröst är det röstträning som behövs. Det är mycket man inte tänker på när det kommer till hur man använder rösten. Det är inte bara stämbanden som jobbar, utan det handlar om hur du står,  andas, artikulerar och styr flödet i talet. 

Vad får du lära dig under röstträningen?

Vanligtvis går du igenom din röst och dina behov med din lärare, som sedan utformar en unik kursplan anpassad just för dig. Läraren fokuserar på att ge dig praktiska övningar i hur du använder din röst på ett mer hållbart och varierat sätt. 

Är du sångare riktar du rimligtvis in dig på hur du använder din röst för att sjunga. Det kan handla om alltifrån hur du tar ton, till hur du får in rätt andningsteknik och hur du minskar belastning på dina stämband. 

Är du talare riktar du mer in dig på hur du använder din röst för att fånga publiken. Du lär dig variera din röst mer, få en bättre artikulation och får hjälp med hur du får rösten att låta avspänd men samtidigt övertygande. 

Exempel på vanliga röstövningar

Många tänker kanske inte på det, men mycket av det som påverkar din röst är det du gör mellan du talar –  nämligen att andas. Det är lätt att andas mer forcerat när du talar inför folk, eftersom du blir nervös och spänner dig omedvetet. När du går till en röstcoach kommer du dels att få lära dig hur du ska andas och dels hur du ska tänka för att lugna ner andningen när du står inför folk. Du kommer även lära dig en del avspänningsövningar för att du ska lära dig hålla dina nerver på plats. 

Om du går på röstträning för att lära dig bli en bättre sångare kommer du utöver andningen och avspänningen få lite andra övningar med fokus på hur du utvecklar din egen sångröst. Det kan handla om hur du når högre eller lägre toner. Det kan också handla om hur du hittar och utvecklar din egna särpräglade stil. 

Vem bör gå och träna rösten?

De vanligaste målgrupperna är som sagt sångare och talare. Men det finns också många därute som sliter onödigt hårt på sina stämband. De kan få hjälp av en talpedagog eller röstcoach att använda rösten på ett mer effektivt och hållbart sätt. 

Egentligen skulle de allra flesta tjäna på att träna upp sin röst. Vi använder den ju alla varje dag. Men vanligt är kanske att du som använder rösten extra mycket under dagen är den som skulle få ut mest av att träna rösten. Det kan gälla alla från radiopratare och präster till domare och mellanchefer. Genom att träna rösten kan du bli mer avslappnad och framstå som lugnare, tryggare och mer auktoritär.

Jämför kurser