Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

Information om att ta B-körkort

För att få köra bil krävs att man har körkort. Det vanligaste är att man tar B-körkort som gäller för personbilar. För att ta körkort måste man klara av omfattande teoretiska och praktiska prov. Därför är det nästan ett måste att gå en utbildning för att klara av ta körkortet. På körkortsutbildningarna får man träna på teori och praktik efter ett upplägg som anpassas till vad man behöver lägga mest energi på. Körkortsledarna är pedagogiskt utbildadde för att du ska känna dig trygg och väl förberedd för din uppkörning och ditt teoriprov hos transportstyrelsen. 

Vad lär du dig på en körkortsutbildning? 

På en körkortsutbildning får du lära dig om trafikregler, miljövänlig körning och säkerhet på teorilektionerna. Under övningskörningen praktiseras teorin ute på vägarna. Är man nybörjare får man träna på att lära känna bilen, växlarna, att ligga rätt på vägen och hålla ett bra tempo medan den som har grunderna tränar mer på specifika moment som backning, fickparkering och start i uppförsbacke.

Vem får gå en körkortsutbildning?

Den som ska övningsköra måste ansöka hos länsstyrelsen om ett körkortstillstånd, det är ett intyg om att du är vid tillräckligt god hälsa för att köra bil. För att få övningsköra privat måste man gå på en introduktionsutbildning med den som ska vara ens handledare. För att få övningsköra krävs nämligen att man kör med en person godkänts som ens handledare. Utbildningen går igenom regler för övningskörning, trafiksäkerhet, hur man planerar sin övningskörning och körkortsutbildningens innehåll och mål. För att få gå utbildningen måste man vara minst 15 år och 9 månader, för att sedan få börja övningsköra måste man ha fyllt 16 år.

Vad finns det för olika körkortsutbildningar? 

Körskolor erbjuder ofta fler utbildningar än bara b-körkortsutbildning. Där finns till exempel MC-körkort, eller körkort för tung lastbil(C) och tung lastbil med släp(CE). Vill du hellre lämna marken och testa på att köra drönare uppe i luften finns det även körkortsutbildningar för det. Det kan till exempel handla om att du med en körkortsutbildning för drönare kan arbete med att ta flygbilder på byggnader och landskap. 

För dig som arbetar på lager eller med varuleverans är ofta ett truckkort ett krav. Ofta kan en truckförarutbildning genomföras på ert företag. En positiv aspekt då ni får arbeta med egna maskiner i er hemmiljö. Ovan kan du hitta körkortsutbildningar för truck där du efter avklarad utbildning får ett truckförarbevis. 

Jämför kurser