Visa kurser.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din kurs? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka kurs. Läs mer här.

Visar 1-9 av 9 träffar
 

Information om att ta B-körkort

För att få köra bil krävs att man har körkort. Det vanligaste är att man tar B-körkort som gäller för personbilar. För att ta körkort måste man klara av omfattande teoretiska och praktiska prov. Därför är det nästan ett måste att gå en utbildning för att klara av ta körkortet. På körkortsutbildningarna får man träna på teori och praktik efter ett upplägg som anpassas till vad man behöver lägga mest energi på. Du får lära dig om trafikregler, miljövänlig körning och säkerhet mm på teorilektionerna. Under övningskörningen praktiseras teorin ute på vägarna. Är man nybörjare får man träna på att lära känna bilen, växlarna, att ligga rätt på vägen och hålla ett bra tempo medan den som har grunderna tränar mer på specifika moment som backning, fickparkering och start i uppförsbacke.

Den som ska övningsköra måste ansöka hos länsstyrelsen om ett körkortstillstånd, det är ett intyg om att du är vid tillräckligt god hälsa för att köra bil. För att få övningsköra privat måste man gå på en introduktionsutbildning med den som ska vara ens handledare. För att få övningsköra krävs nämligen att man kör med en person godkänts som ens handledare. Utbildningen går igenom regler för övningskörning, trafiksäkerhet, hur man planerar sin övningskörning och körkortsutbildningens innehåll och mål. För att få gå utbildningen måste man vara minst 15 år och 9 månader, för att sedan få börja övningsköra måste man ha fyllt 16 år.

Körskolor erbjuder ofta fler utbildningar än bara b-körkortsutbildning. Där finns till exempel MC-körkort, eller körkort för tung lastbil(C) och tung lastbil med släp(CE).

Jämför kurser
Ta körkort på 20 dagar
Kalhälls trafikskola

Ta körkort snabbt med en intensivkurs till förmånligt pris. På Kalhälls trafikskola får du ett personligt möte med erfarna lärare som anpassar körkortsutbildningen efter dina behov. Du kan även köra efter jobb och skola fram till 21.30 om du inte kan ta ledigt.

Läs mer