Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Att ta jägarexamen i storstan

Att ta jägarexamen i Stockholm går lika bra att göra i stan som utanför. I Stockholm finns flera skjutbanor med godkända provledare inom bekvämt avstånd. Skjutbanorna och provledarna som får utfärda examensbeviset godkäns av polisen. Det finns lagar och förordningar som reglerar hur jakten i Sverige får gå till och det är därför alla jägare sedan 1985 måste avlägga jägarexamen.

Att tänka på som jägare

För att få jaga i svenska skogar så krävs det att du har tagit jägarexamen. Förutom att du får rätt till att söka vapenlicens så får du lära dig väldigt mycket om djur och natur under utbildningen. För att få själva intyget måste du ha avlagt godkända jägarexamensprov som innehåller en teoridel och en till tre praktiska delar beroende på vilka sorters vapen man vill ta licens för.

Teoriprov

Teoriprovet är omfattande med frågor om vapen, djur och natur, viltvård, lagar gällande jakt med mera. Det teoretiska provet ska göras av alla oavsett vilket typ av jaktvapen som ska användas. För att du ska kunna gå vidare till den praktiska delen måste du vara godkänd i det teoretiska provet.

Praktiska prov

De tre praktiska delproven är grundprov i hagelgevärsprov, högviltprov i kulgevär och kulgevär. För att få genomföra uppskjutningen måste du kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt. Om du inte skulle klara proven får du göra om dem vid ett senare tillfälle. Under praktikproven läggs stor vikt vid att man har vapenvana, god kontroll på säkerhet och att man är skicklig på att skjuta mot utsatta mål.

Efter avklarade prov

När du klarat jägarexamen så får du ditt jägarbevis och därefer händer följande:

  • - Vapenlicens: För att ansöka om vapenlicens måste du vara 18 år. Dessutom krävs det att du har ett godkänt vapenskåp. Vapenlicensne ska du alltid ha med dig när du transporterar ditt vapen.

  • - Jaktkort: När du betalar den årliga viltvårdsavgiften så får du ditt jaktkort. Kortet är ett bevis på att du är berättigad att jaga i Sverige och det måste förnyas varje år.

  • - Fällavgift: Om du sen lyckas fälla ett djur ska du betala en fällavgift.

Jakt i Sverige

Det är mycket att tänka på när man ska jaga. Det är viktigt att vara noggrann med alla säkerhetsföreskrifter och så vidare. Jaktsäsongen i Sverige sträcker sig vanligtvis över hösten och vintern. Då jagas klövvilt, småvilt och rovdjur. När och hur många av de olika djuren som får skjutas regleras av jaktlagen och jaktförordningen. Skyddsjakt är en form av jakt som görs för att reglera skador som vilda djur kan orsaka. Tillstånd för skyddsjakt ges av polisen, Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen. Om du behöver hjälp att komma igång är ett tips att gå med i en jaktorganisation.

Olika typer av intensivkurser

I Stockholm kan du gå flera olika intensivkurser och det erbjuds även terminskurs. Intensivkurserna har olika upplägg så för att hitta vad som passar dig bäst få du klicka dig runt på de olika alternativen. När du klickat dig in på en kurs kan du läsa beskrivningen för att få mer information.

Jämför kurser
Jägarexamen för stockholmare
HUNT Stockholm

HUNT Stockholm har länge hjälpt många storstadsbor att ta jägarexamen. Antalet godkända elever som har gått deras intensivkurs överstiger riksgenomsnittet.

Läs mer