Visar 1-11 av 11 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-11 av 11 träffar

Ta din jägarexamen på en intensivkurs

Har du svårt att hitta tiden för din dröm? Med en intensivkurs kan du ta din jägarexamen på bara några dagar. En intensivkurs innefattar oftast både teori och praktik och avslutas med jägarexamensprov. En del kursarrangörer erbjuder möjligheten till övernattning i anslutning till kursen där du också kan få ett bra paketpris för både kurs, kost och logi. 

Varför ska man ta sin jägarexamen på en intensivkurs?

Genom att gå en intensivkurs sparar du tid på utbildningsdagar och kan lättare kombinera kursen med jobb eller utbildning. Du får även möjlighet att under dessa dagar fokusera helhjärtat på kursen och din jägarexamen, vilket kan vara svårt i vardagspusslandet. 

Upplägg och innehåll

Kursernas innehåll och upplägg kan variera beroende på kursarrangör, men grunderna är oftast desamma. 

Exempel på innehåll:

  • Öva skytte på en skjutbana
  • Olika viltarter
  • Säkerhet för dig och din omgivning under jakt
  • Vapenhantering

Om du vill se ett exempel på hur ett upplägg kan se ut kan du läsa artikeln Ta din jägarexamen på bara 3 dagar.

Vem kan gå en intensivkurs?

Vem som helst kan gå en intensivkurs för att ta jägarexamen. Det finns ingen åldersgräns för att ta jägarexamen men för att kunna få din vapenlicens måste du vara minst 18 år. Oftast behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet eller förkunskaper men det kan krävas att du har läst igenom kursmaterialet i förväg då utbildningstiden är kort. För att gå en intensivkurs bör du tycka om högt tempo.

Vilka prov behöver du klara?

En fullständigt utförd jägarexamen innefattar en teoridel och en praktisk del. Teoridelen består av ett prov och den praktiska delen består av tre prov – hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltprov kulgevär. Du måste först klara och få godkänt på det teoretiska provet för att kunna gå vidare till den praktiska delen. Alla prov måste genomföras under samma dag. Är det så att du blir underkänd på något av proven finns det möjlighet till att göra omprov. 

Den här litteraturen behöver du

När du ska ta din jägarexamen genom en intensivkurs krävs det många gånger att du läser kursmaterialet i förväg. Men vilken litteratur är det som gäller då? De två vanligaste böckerna som används idag är “Din väg till jägarexamen” skriven av Dan Törnström och “Jägarskolan” skriven av Ulf Lindroth. Kolla med kursarrangören för den kurs du ska gå för att få reda på vilken litteratur i jägarexamen ni kommer använda. När du har läst igenom kurslitteraturen kan du använda ett onlinequiz där du kan testa dina kunskaper. Quizet kan hjälpa dig att se vilka delar och områden du behöver läsa på mer om, så att du kommer väl förberedd inför kursstart.  

Är en intensivkurs inget för dig?

En intensivkurs passar inte alla men lugn, bara lugn. Det finns flera olika sätt och kurser för att ta sin jägarexamen! Gå en kurs på kvällar eller helger om det passar dig bättre. Du behöver inte gå en intensivkurs för att bli jägare. Här hittar du fler kurser i jägarexamen.

Jämför kurser
Mer inom området
Jägarexamen på Ulkeröds Gård

På Ulkeröds Gård kan du bland annat testa lerduveskytte och ta jägarexamen. Det finns även möjlighet till personlig utveckling, rekreation, umgänge och utbildning.

Läs mer
Jaktia Åkersberga
Jägarexamen och styckningskurs

Jaktia Åkersberga erbjuder komplett jägarexamen på bara 3 dagar. Här får du alltid ett varmt välkomnande och du genomgår kursen i en trevlig atmosfär. Hos oss kan du även lära dig stycka rådjur och vildsvin. 

Läs mer
Jägarexamen för stockholmare
HUNT Stockholm

HUNT Stockholm har länge hjälpt många storstadsbor att ta jägarexamen. Antalet godkända elever som har gått deras intensivkurs överstiger riksgenomsnittet.

Läs mer