Filtrera efter
Jägarexamen
Göteborg
Visa alla filter
Visar 1-4 av 4 träffar
Annonser

Platser inom Göteborg

Olika former av jakt

I Sverige finns det mycket att jaga och många olika former av jakt. Till klövvilt räknas hjort, rådjur, älg m.m. Till småvilt räknas hare, diverse fåglar och rådjur. Jakt på småvilt sker över hela Sverige. Rovdjursjakt sker för att hålla antalet rovdjur på en lämplig nivå så att inte flockarna blir allt för stora. Skyddsjakt på vilt sker för att reglera skador som vilt kan orsaka. Det är enbart polis, Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen som ger tillstånd för skyddsjakt. Det finns lagar och förordningar som reglerar hur jakten i Sverige får gå till och det är därför alla jägare sedan 1985 måste avlägga jägarexamen.

Jägarexamen i Göteborg

För att få jägarexamen behöver du avlägga både ett teoretiskt prov och ett eller fler praktiska prov beroende på vilken sorts examen du tar. Det är många lagar och föreskrifter gällande jakt i Sverige. Jaktlagen och jaktförordningen behandlas under jägarexamen. Du lär dig att tyda lagen och vad som gäller för respektive jaktform. I Göteborgsområdet finns flera skjutbanor med provledare som polismyndigheten har förordnat.

Olika kurser i Göteborg

I Göteborg kan du välja mellan olika kurser där många är intensivkurser men det finns även de som är inriktade på teoidelen och de praktiska proven. När du går en intensivkurs är upplägget ofta flera dagar där du varvar teorilektioner med praktiska övningar och när kursen är slut ska du kunna ta din jägarexamen.

Att tänka på som jägare

För att få jaga i Sverige så krävs det att du har tagit jägarexamen. Förutom att du får rätt till att söka vapenlicens så får du lära dig väldigt mycket om djur och natur under utbildningen. För att få själva intyget måste du ha avlagt godkända jägarexamensprov som innehåller en teoridel och 1-3 praktiska delar beroende på vilka sorters vapen man vill ta licens för.

Teoriprov

Teoriprovet är omfattande med frågor om djur och natur, viltvård, vapen, lagar gällande jakt med mera. Det teoretiska provet ska göras av alla oavsett vilket typ av jaktvapen som ska användas. För att du ska kunna gå vidare till den praktiska delen måste du vara godkänd i det teoretiska provet.

Praktiska prov

De tre praktiska delproven är grundprov i hagelgevärsprov, högviltprov i kulgevär och kulgevär. För att få genomföra uppskjutningen måste du kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt. Om du inte lyckas på uppskjutningen får du göra om provet vid ett senare tillfälle. Under praktikproven läggs stor vikt vid att man har god säkerhet, vapenvana och att man är skicklig på att skjuta mot utsatta mål.

Efter avklarade prov

När du klarat jägarexamen så får du ditt jägarbevis och därefter händer följande:

  • - Vapenlicens: Du måste vara 18 år för att ansöka om vapenlicens. Dessutom krävs det att du har ett godkänt vapenskåp. Vapenlicensen ska du alltid ha med dig när du transporterar ditt vapen.

  • - Jaktkort: När du betalar den årliga viltvårdsavgiften så får du ditt jaktkort. Kortet är ett bevis på att du är berättigad att jaga i Sverige och det måste förnyas varje år.

  • - Fällavgift: Om du sen lyckas fälla ett djur ska du betala en fällavgift.