Visa kurser.se som: Mobil

Lär dig måla med rätt teknik – kom igång och välj rätt kurs

Alla kan lära sig måla! Men hur? Här tipsar vi om hur du går från att skissa streckgubbar på ett papper till att bli en fullfjädrad konstnär! Ja, det tar ju lite tid såklart, men vi hjälper dig på traven. Hemligheten? Hitta rätt teknik och öva, öva, öva!

Vill du lära dig att måla på riktigt finns det tyvärr inga genvägar. Övning är ledordet! Hur du gör det är upp till dig, men det finns några knep längs vägen. Du kan lära dig att måla på egen hand genom guider på internet, eller genom att gå en målarkurs och få värdefull handledning av någon som är expert inom den målarteknik du vill lära dig. Är du beredd på att investera tid i att lära dig måla kommer du snart att märka att proportionerna du målar blir bättre, att du får en känsla för hur färgen beter sig mot underlaget och att det du avbildar växer fram mer naturligt.

Jag vill gå en målarkurs 

Hjälp, jag är nybörjare! Var börjar jag?

Som nybörjare kan det kännas snårigt att välja rätt teknik när du ska lära dig måla. Enklast är att välja ut en målarteknik och bekanta dig med den ordentligt. Att börja med teckning och skissteknik med vanlig blyerts är bra som första steg då teckning ligger som grund för många andra målartekniker. När du kan grundläggande teckning kan du gå vidare och lära dig de olika målningsteknikerna. Akvarell och akryl är också tacksamma tekniker för nybörjare då det är relativt enkla material att arbeta med. 

Lär dig måla

Vilka är de olika målningsteknikerna?

När man pratar om att lära sig måla är det huvudsakligen tre olika tekniker det handlar om; akvarellmålning, akrylmålning och oljemålning. Här kan du läsa om vad som särskiljer de olika teknikerna för att du ska kunna välja rätt teknik när du ska lära dig att måla.

1. AKVARELLMÅLNING

Akvarell är lämplig för nybörjare men trots det klassas den ibland som en av de svårare målningsteknikerna då färgen i sig kan vara oberäknelig. Med denna teknik målar du med en pigmentrik färg på tjockare, sugande pappersark. För att lyckas med akvarellmålning behöver du på förhand veta vad du vill måla, då akvarellfärgen är transparent och inte lämnar utrymme för att måla över något som redan målats. Du börjar måla det ljusa och bygger upp din målning i lager och avslutar med de mörka partierna. Det fina med akvarellmålning, och det som gör att den lämpar sig för nybörjare är att det inte går att misslyckas! Akvarellfärgen kan vara svår att styra, men det är vad som ger den sin karaktär. Här gäller det att lära sig tekniken och hur färgen beter sig.

>> Läs mer om akvarellmålning och hitta kurser i akvarellmålning

2. AKRYLMÅLNING

Vill du måla med en mångsidig färg ska du välja akrylmålning! Färgen i sig är smidig och lättarbetad och dessutom snabbtorkande och vattenlöslig, vilket gör det lätt att korrigera eventuella fel. Med akrylfärg finns stort utrymme för att experimentera och att låta kreativiteten flöda! Du kan jobba i flera lager och med olika verktyg som till exempel spatlar för att skapa effekt och struktur. Akrylfärg kan ibland påminna om oljefärg, så är du nyfiken på oljemålning men vill bekanta dig med själva målandet först är akrylfärg ett bra alternativ.

>> Läs mer om akrylmålning och hitta kurser i akrylmålning

Tips! Teckning och vattenbaserade färger passar bäst för nybörjare, när du bemästrar dem kan du gå vidare till oljemålning.

3. OLJEMÅLNING

Oljemålning då? För att måla med oljefärg krävs en del kunskap om olika metoder för att slutresultatet ska bli bra. Fördelen med oljemålning är att det går att bygga upp djupa färgtoner och nyanser. Färgen torkar dessutom långsamt, så du kan jobba länge med en målning. När du målar med olja behöver du förbereda grunden du målar på och vara medveten om hur du bygger upp målningen för att resultatet ska bli hållbart. Vanligtvis delas en oljemålning upp i tre delar; undermålning, mellanliggande lager och sista lager. För att verkligen lära dig att måla i olja och förstå tekniken steg för steg kan det vara givande att gå en kurs. Det finns flera kurser i oljemålning för nybörjare för dig som är nyfiken!

>> Läs mer om oljemålning och hitta kurser i oljemålning

Därför ska du gå en målarkurs

Det finns idag flera möjligheter för den som vill lära sig att måla. Genom internet kan du hitta flera guider som hjälper dig att komma igång med målandet. Fördelarna med att gå en målarkurs är att du får handledning av en erfaren lärare som kan ge dig värdefulla insikter om hur just du kan utveckla dina färdigheter. Du får stöttning och har möjlighet att ställa frågor under tiden som du målar så att du lär dig rätt från grunden. En lärare kan dessutom handleda dig i val av material som penslar, papper, färger och dukar.

Det viktigaste: öva

Oavsett om du väljer att lära dig måla på egen hand eller om du går en målarkurs, är det viktigaste att öva, öva, öva. Var beredd på att lägga ner tid vid målarbordet eller stafflit. Då kommer du snart att se skillnad i ditt utövande!

Jag vill gå en målarkurs

Senast uppdaterad: 10 maj 2021

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.