5 tecken på att du är högkänslig

Att vara en högkänslig person innebär att dina egna känslor förstärks och du har också en förståelse för hur andra mår. Nedan listas fem tydliga tecknen på att du är högkänslig.

1. Du lägger märke till detaljer andra missar

De subtila färgskiftningarna i en tavla, kollegans slokande axlar efter ett lönesamtal, de vaga hintarna om vem mördaren är i en spänningsroman – dessa är exempel på detaljer som du som är högkänslig är mer benägen än andra att lägga märke till. Försök att inte fastna vid de detaljer som tynger dig, se istället till att ta vara på alla härligheter som andra missar men du har ynnesten att få uppleva!

2. Du gör allt för att undvika misstag

Om du är högkänslig tar du i regel nederlag hårdare än de flesta. En följd av detta blir ofta att du utvecklar metoder för att undvika att göra misstag över huvud taget. Å ena sidan är detta positivt, du och andra slipper säkert en hel del problem. Å andra sidan kan det bli negativt snabbt, det blir ansträngande att hela tiden ha nolltolerans mot att fela. Du kan oundvikligt göra rätt alla gånger, även du som är högkänslig är ju bara människa. Fortsätt lära dig av dina misstag, men se till att inte vara för hård mot dig själv!

3. Du har svårt för kritik

Även kritik är något som tar extra hårt på HSP-personer. Och eftersom att du har lätt för att känna in andras känslor känner du dig förmodligen inte heller bekväm med att ge kritik. Att undvika kritik är svårt, detta är något du helt enkelt måste jobba på. Om kritiken däremot levereras konstruktivt och ömsint kan högkänsliga personer ofta uppskatta den mer än de flesta. Om du kan, berätta för din chef, dina vänner, din partner och familj hur du helst tar emot eventuell kritik. Plötsligt behöver kritik inte längre vara ett stort orosmoln!

4. Du blir lätt överväldigad

När intrycken blir för många eller att göra-listan är för lång har du en tendens att få kortslutning om du är en högkänslig person. För mycket människor i ett rum, för många beslut som behöver tas på en och samma gång, för många blickar på dig, för hög volym på tv:n, grannens för starka parfym – det känns helt enkelt för mycket. Här är det viktigt att du tillåter dig själv att ta en paus, att få vara ifred och ladda om batterierna.

5. Du har ett starkt behov av ensamtid

Vissa personer hämtar energi genom att umgås med vänner, högkänsliga personer laddar batterierna genom att vara för sig själva. Som vi konstaterat behöver du pauser för att fortsätta vara ditt bästa jag. Detta behov är ännu ett tecken på att du är högsensitiv. Som högsensitiv släpper du in fler intryck än de flesta och därför kan det också vara rent av nödvändigt för dig att avsätta mer tid till återhämtning. 

Se alla kurser och föreläsningar om högkänslighet här!

Misstänker du att du är högkänslig?

Gör vårt högkänslighet-test!

Till testet!


Annonser