Släktforskarveckan i Västervik 24-28 juni

SV Kalmar län, i Västervik
Längd
40 timmar på 5 tillfällen
Pris
2 500 SEK
Nästa kurstillfälle
24 juni, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
40 timmar på 5 tillfällen
Pris
2 500 SEK
Nästa kurstillfälle
24 juni, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Tjust Släktforskarförening och Vuxenskolan i Västervik arrangerar en veckokurs den 24 - 28 juni 2024. Lokal: Magasinet, Bryggaren Kulturscen i Västervik, ingång Kvarngatan 21
Släktforskning – Släktforskarvecka med många nya och inspirerande insikter


Kursen riktar sig till både de som påbörjat sin forskning och de som är mer erfarna släktforskare.

Kursdagarna startar kl 09.00 avslutas kl 16.00 med lunch kl 12.30 – 13.30. Avbrott för 20 minuters kafferast görs kl 10.30 och kl 15.00. Tisdag och torsdag är det kvällsövningar med praktiska, egna släktforskningsprojekt mellan kl 18.00 – 20.00. Erfarna personer från TSF deltar och vägleder. Kursveckan avslutas med fredagens lunch på Restaurang Slottsholmen.

Måndag 24/6
Kursveckan inleds med välkomnande, information och presentation av kursdeltagarna.
Vi kommer sedan att ha en heldag med Torbjörn Wahlström som varit medförfattare om ”skriftens utveckling och användning i äldre tid samt läsning och tolkning av handskrifter" som med ett fint ord kallas för paleografi. Torbjörn gör även genomgångar av förkortningar, något om siffror, ordningstal, speciella tecken, mynt och måttenheter.

Tisdag 25/6
Dagen börjar med läsövningar i gammal handstil 9.00 – 10.30. Deltagarna delas in i 3 grupper utefter sina förkunskaper. Bitte Petersen tar sig an nybörjarna, Viking Storback mellangruppen och Ingegerd Hammarqvist de mer tränade läsarna. Läsövningarna upprepas på samma tid onsdag, torsdag och fredag.
Efter kafferasten börjar ett pass med Historiska Kartor. Vi börjar med en film från Lantmäteriet där Lena Norberg beskriver alla typer av kartor som finns och de olika skiftena som genomförts i Sverige under gången tid. Efter det får vi lära oss var och hur vi kan hitta de kartor som Lena berättat om. Per Karlsson, TSF, håller i sessionen med Historiska Kartor.
På eftermiddagen får vi en ZOOM-föreläsning med Eva Johansson, redaktör på Wåra Rötter. Eva föreläser om att Forska på Fastigheter, dvs att forska med en fastighet som utgångspunkt i st f en släkt.

Onsdag 26/6
”Varför DNA-forska”? DNA-släktforskning ger dig inte alla svar om din släkt, men i kombination med traditionell forskning i skriftliga källor är DNA ett mycket kraftfullt verktyg som kan ta din släktforskning till nya höjder. Viking Storback, TSF, kommer att ge oss en introduktion om vad vi kan uppnå.
Efter lunch får vi en föreläsning av Peter Danielsson, historiker och hembygdskonsulent vid Kalmar Läns Hembygdsförbund. Dagens ämne är ”Brott och Straff i historisk tid”.

Torsdag 27/6
Efter läsövningarna kommer Claes Westling, fil. dr., 1:e arkivarie vid Riksarkivet, Landsarkivet i Vadstena och som har arkivforskat sedan 1980-talet. Claes fick priset som ”Årets eldsjäl” 2018 av Sveriges Släktforskarförbund, så vi kan se fram emot en spännande föreläsning om ”Är du klar med husförhören?” Claes berättar att vi som forskar hemma vid datorn bara kommer åt en ytterst liten mängd information jämfört med om vi besöker arkiven och forskar där.
Efter lunch föreläser Chris Bingefors, f d universitetslektor och mycket kunnig inom många områden som berör släktforskning. Idag föreläser Chris om ”Barnhusbarn”. Det fanns många hem i Tjust, dit barnen kom från stora delar av Sverige.
Fredag 28/6
Släktforskarveckan avslutas med en historisk rundvandring i Västervik, Vår guide är Per Karlsson från TSF. Rundvandringen börjar vid Bryggaren Kulturscen Västervik och avslutas på Slottsholmen med en lunch.

Kursavgift: 2.500:-. Den täcker alla föredrag, luncher samt för- och eftermiddagskaffe. Anmälan senast den 1 maj till Vuxenskolan, telefon 070-455 25 15 eller Vuxenskolans hemsida, sök på släktforskning. Vår kontaktperson på Vuxenskolan är Marina Karlsson. Vid frågor om kursen, ring Monica Biander, telefon 070-5901078, eller mejla monica@mobiutveckling.se
Tänk på att boka boende tidigt! Det är högsäsong i Västervik och prisvärda rum kan ta slut.

Veckodag:
Tid: 11:00-18:00
Lokal: Kvarngatan 21
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

24 juni, 2024

  • Kurs
  • Västervik

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Släktforskarveckan i Västervik 24-28 juni och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SV Kalmar län
Kvarngatan 21
Västervik

Studieförbundet Vuxenskolan - Kalmar län

Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar län är en folkbildningsaktör som erbjuder kreativa mötesplatser över hela länet. Vi vill ge människor möjligheter till kunskap, reflektion, bildning och samhällsengagemang. Vi arbetar för att vara en lokal kraft för samhällsutveckling. SV är folkbildningens mest...

Läs mer och visa alla kurser med SV Kalmar län

Highlights