
Kursbeskrivning
Kliv in i filmbranschen
Praktisk Filmutbildning är en grundläggande utbildning som riktar sig till dig som vill ta de första seriösa stegen in i filmbranschen. Du utbildas inom manusskrivning, regi, foto, ljud, ljus, klippning och filmproduktion. Du får göra film i studio, ”on location” och utomhus.
Du kommer att arbeta i team och får prova på olika funktioner i filmproduktionen. Du börjar bygga ett nätverk av likasinnade. Praktisk Filmutbildning innehåller praktiska övningar, teoretiska lektioner, seminarier och föreläsningar.
Kursinnehåll
- Du lär dig skriva filmmanus, skapa trovärdiga karaktärer, konflikter och dialoger.
- Du lär dig olika genrer.
- Du lär dig att som regissör bearbeta en text och analysera karaktärer.
- Du deltar i workshops med professionella skådespelare där ni övar personinstruktion.
- Du lär dig grunderna i filmproducentens komplexa yrke.
- Du får lära dig om de konstnärliga och tekniska aspekterna i filmklippning.
- Du lär dig att tolka en story i visuella uttryck, du lär dig storyboard, ljussättning och arbetar med olika kameror.
- Vi övar mycket på team-samarbete mellan de olika funktionerna i en produktion.
- Vi får besök av olika gästlärare som verkar inom områden som filmmusik, casting, företagande, pitch, med mera.
- Du gör studiebesök till olika verksamheter inom filmbranschen och besöker professionella inspelningar.
Upplägg
Filmskolans utbildningsår är uppdelat i höst – och vårtermin, med ett juluppehåll på cirka 2 veckor. Undervisning är vanligen förlagd måndag-fredag kl 9-16, med enstaka undantag då vissa moment, t ex filminspelning, kan ske på kvällar och helger.
Målgrupp
Vi vill att du som söker till oss har ett intresse och ett driv att göra film. Det är det viktigaste.
Grundläggande gymnasiekompetens är ett krav vi har på våra sökande, från svenskt gymnasium eller motsvarande internationellt. Om du inte har gymnasiekompetens, meddela oss det i ansökan. Om vi anser att du har likvärdig kompetens som du skaffat på annat sätt kan vi ge dispens från det kravet.
Kursintyg
Studieintyg med beskrivning av genomgångna kursmoment ges till student som fullgjort utbildningen t o m sista terminen.
Kostnader
87 000 kr per läsår (utbildningen är CSN-berättigad)
Kursledare
Några av lärarna på Praktisk Filmutbildning:
Charlotta Tengroth, lärare i filmfoto: Utbildad på Stockholms Filmskola (1993-1995) och Dramatiska institutet. Jobbar med både fiction och dokumentär. Har fotograferat bland annat prisbelönta filmer som Björnen (2019), Tysta Leken (2011) och Sound of Noise (2010).
Jess Wolfsberg, lärare i ljud: Utbildad på Den Danske Filmskole 2011. Prisbelönad ljuddesigner, mixare och ljudtekniker på dramaserier, lång-, kort-, dokumentär- och animationsfilmer. Har bl a jobbat på Ring mamma! (2019), Amatörerna (2018), Något måste gå sönder (2014).
Alexander Moberg, lärare i regi: Är regissör, lärare, föreläsare och coach. Utbildad vid Dramatiska Institutets filmlinje under åren 1982-1985. Alexander har regisserat film, TV-serier, teater, show och musikal.
Gunnar Svensén, lärare i manus: Manusförfattare och manusredaktör som har skrivit för drama, underhållning och humor i drygt tjugo år.
Ulf Aneer, lärare i filmfoto: Utbildad vid Dramatiska Institutet 1986-1989. Frilansande filmfotograf, undervattensfotograf och lärare i filmfoto.
Maria Sleszynska, lärare i filmklippning: Arbetar på frilansbasis som klippare, regissör och producent, oftast för SVT, sedan 1994. Har jobbat återkommande som filmlärare och föreläsare på bland annat Rudbecks gymnasium, Högskolan Dalarna samt Umeå universitet.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,2
Baseras på 6 recensioner.Stockholms Filmskola

STOCKHOLMS FILMSKOLA
Stockholms Filmskola, grundad 1984, är en dedikerad skola vars utbildning fokuserar helt på praktisk film och skådespeleri. Vi erbjuder längre grundläggande utbildning samt flertalet kortare kurser inom specifika yrkesområden. Stockholms Filmskola har en lång erfarenhet av professionell filmproduktion och lärande....
Kontaktuppgifter till Stockholms Filmskola
Stockholms Filmskola
För att få mer information om Praktisk Filmutbildning, fyll i följande uppgifter:
Två väldigt bra år. Det fanns dåliga grejer i ettan som försvann i tvåan, men även bra grejer som jag saknade andra året. Men en stor del av skolan är att den blir vad man gör den till och det har jag ändå hunnit göra. Tack för allt!