Visa kurser.se som: Mobil

Hackad demokrati - Henrik Arnstad

Sensus Skåne - Blekinge
Kursinformation
Distans
9 timmar
0 SEK

Kursbeskrivning

Ett föredrag om den nya tidens propaganda via sociala medier.

Under 2010-talet har politiken i världens demokratier förändrats i grunden, utifrån framväxten av sociala medier. Via kanaler som Facebook, Twitter och Youtube skapas helt nya möjligheter att förändra samhället i grunden, på ett sätt som de traditionella demokratiska rörelserna är oförberedda på.

De mest kända exemplen på omvälvande användande av sociala medier och ”big data” är presidentvalet i USA och Brexit-omröstningen i Storbritannien 2016. Men exemplen är flera och inbegriper även Sverige. Mycket tyder på att de traditionella sätten att bedriva politiskt arbete – med rötter i 1900-talets demokratiska genombrott – är antikverade.

Idag är Facebook viktigare för att vinna val än att skriva debattartiklar, dela ut flygblad och ordna torgmöten. Demokratin har inte hängt med i utvecklingen, eftersom det primärt är auktoritära rörelser som förstått utnyttja den nya tekniken. I bakgrunden anas även påverkan från främmande makt.

Är det möjligt för demokratin att använda samma tekniker för att försvara det goda demokratiska samhället gentemot extremistiska idéer och antidemokratisk politik? Hur fungerar sociala medier politiskt i ett samhälle som Sverige. Varför är de så effektiva? Vilken forskning finns som kan berätta mer om nutidens hackade demokrati? Dessa frågor är ämnet för föredraget.

Henrik Arnstad är historiker, vetenskapsjournalist och lärare i medieteknik på Södertörns högskola – samt författare till böckerna ”Älskade fascism” och ”Hatade demokrati”, vilka nu utkommer på nytt i dubbla utgåvor.

Övrigt

Du får ny länk efter anmälan. Anmäl dig här

Arrangörer: Blekinge Museum, #vimåsteprata, Musik i Blekinge, Länsstyrelsen Blekinge, Region Blekinge, Olofströms kommun, Sölvesborgs kommun, Karlshamns kommun, Ronneby kommun och Karlskrona kommun och Sensus studieförbund.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hackad demokrati - Henrik Arnstad.

Sensus Skåne - Blekinge

Sensus kurser

Sensus Skåne - Blekinge

Sensus erbjuder studiecirklar, kulturarrangemang, utbildningar, och upplevelser med livsfrågor, globala frågor och mångfald i centrum. Hos oss kan du exempelvis fördjupa dig i mänskliga rättigheter, samtala om livet eller utveckla dig inom data, musik eller dans.  Varmt välkommen till oss på Sensus!...


Läs mer och visa alla kurser med Sensus Skåne - Blekinge

Kontaktuppgifter till Sensus Skåne - Blekinge

Sensus Skåne - Blekinge

Klicka på länken nedan för att kontakta Sensus i din kommun:

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Hackad demokrati - Henrik Arnstad!

Arrangörsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Läs recensioner
Intresseanmälan

För att få mer information om Hackad demokrati - Henrik Arnstad, fyll i följande uppgifter: