Förarintyg

Längd
18 timmar
Pris
2 795 SEK
Nästa kurstillfälle
18 maj, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
18 timmar
Pris
2 795 SEK
Nästa kurstillfälle
18 maj, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Förarintyg

Ett förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten.

Har du köpt båt eller tänkt att hyra och ser fram emot att tillbringa din semester på sjön, men tycker att du inte har tillräckligt med kunskap? Med kunskapen du får när du tagit ditt förarintyg blir din båtfärd både roligare och säkrare.

Innehåll

Förarintyg innehåller grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Det finns även möjlighet att delta i båtpraktik som följer NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) rekommendationer. Du får då prova dina kunskaper praktiskt och mycket av det du lärt dig på kursen kommer att falla på plats. Båtpraktik kostar ca 700 kr per person att deltaga i.

Upplägg

Två sammankomster, dessutom ingår föreläsningen "Väder till sjöss" med Anna Geidne, meteorolog och navigationslärare. Se tider och anmäl dig gratis på vår hemsida.

Det är bra om du kan göra övningsuppgifter mellan kurstillfällena. Efter avslutad kurs anordnas prov för förarintyg.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, men gärna ett härligt båtintresse.

Kursledare

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Materialet kostar ca 550 kr och inkluderar:

  • Boken Fritidsskepparen av Bengt Utterström och Sten Ramberg, (ej äldre än tryckår 2020)
  • Övningssjökort SE 616, Nynäshamn-Dalarö
  • Passare
  • Transportör

Materialet kommer finnas vid kursstart och faktureras i efterhand. Du får mer information i din kallelse.

Kostnad för att skriva upp för förarintyget är 625 kr och betalas vid provtillfället. Du ska under kalenderåret fylla lägst 12 år för att skriva prov. När du skrivit provet och blivit godkänd ansöker du om ett intygskort på NFB:s hemsida, kostnad 150 kr. Om du sedan tidigare har Blå intygsboken så är den fortfarande giltig och du kan fortsatt få sigill inklistrade.

Utvecklingsmöjligheter

När du har tagit förarintyget kan du fortsätta med kustskepparintyget, VHF/SRC eller radarintyget.

Bra att veta

Förarintyget ger ofta rabatt på båtförsäkringen hos ditt försäkringsbolag, samt krävs ofta om du skall hyra båt i Sverige eller utomlands. Många båtklubbar kräver nu förarintyg.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på Bokus och 10 % rabatt på Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Förarintyg och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.