Online - Älvdalska

ABF Huddinge, Distans
Längd
10 tillfällen
Pris
1 200 SEK
Längd
10 tillfällen
Pris
1 200 SEK
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Lär dig grunderna i älvdalska och dess kultur och historia.

Älvdalska är ett av de äldsta och mest bevarade nordgermanska språken. Älvdalska har unika lingvistiska drag och skiljer sig tydligt från svenskt standardspråk. Språket har starka historiska och kulturella kopplingar och har blivit en symbol för lokal identitet och bevarande av kulturarv.

Älvdalska eller älvdalsmål talas av cirka 2 000–2 500 talare i Älvdalens socken i norra Dalarna i Sverige.

Idag har älvdalska har ingen status som minoritetsspråk i Sverige. Europarådets expertkommitté som kontrollerar hur den europeiska minoritetsspråksstadgan efterlevs har fem gånger uppmanat Sveriges regering att ompröva älvdalskans ställning. Ulum Dalska samt en mängd språkexperter och språkforskare världen över anser att älvdalskan ska klassas som ett eget språk och inte en dialekt.

Fokus i kursen läggs på att förklara och visa hur språket skiljer sig från svenskan. Vi går också igenom älvdalingarnas 40 år långa - och mycket framgångsrika - kamp för revitalisering och återtagande av sitt språk kommer att beskrivas av kursledaren som jobbat för detta unika språk mer än de 40 år som föreningen Ulum Dalska funnits.

Kursen riktar sig till dig som är nybörjare, under kursen ges du  tips om hur man kan gå vidare och lära sig mer och vilka resurser som finns för detta. 

Anmäl dig idag!

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Online - Älvdalska och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
ABF Huddinge
Kommunalvägen 26
141 61 Huddinge

ABF Huddinge

Kurser i Huddinge Människor över hela landet har sin egen relation till ABF, och det är precis så det ska vara. ABF är till för alla, och det har det varit ända från starten 1912 då det grundades och blev Sveriges...

Läs mer och visa alla kurser med ABF Huddinge

Highlights