Trumpetkurser

Fullt blås

Vill du lära dig spela trumpet? Vem vet, kanske är du nästa Louis Armstrong. För att du ska ha någonstans att börja har vi här samlat trumpetkurser och trumpetlektioner för nybörjare, barn och erfarna trumpetare.
Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

Lära sig spela trumpet

Trumpet är ett anrikt instrument och troligtvis ett av de äldsta. Dagens moderna trumpet uppfanns 1796 och används inom de flesta olika musikformer, från rock och hip-hop. Men främst är den kanske förknippad med jazzen och klassisk musik. Trumpeten tillhör bleckblåsinstrument-familjen och är ofta tillverkade i mässing, därav kan även namnet brassinstrument förekomma. Brass betyder nämligen just mässing på engelska. Några av de mest kända trumpetspelarna, eller trumpetarna, är Louis Armstrong som tog världen med storm på 20-talet. En annan känd trumpetare är David Miles som är en av de största jazzmusikerna. I Sverige är Magnus Johansson en av de mest kända och begåvade trumpetare som kommit fram på senare tid. Han har spelat i alltifrån Rhapsody in Rock till Melodifestivalen och spelat med storstjärnor som Tom Jones och Stevie Wonder.

 

Är det svårt att spela trumpet?

Det kan ta lite tid från att du plockar upp trumpeten tills att du kan spela din första låt. Första gången du blåser i instrumentet kommer du kanske inte ens att lyckas klämma ut ett endaste litet pip. Det krävs nämligen en muskelstyrka som du med största sannolikhet inte besitter ännu. Men ger du det tid och träning kommer du till slut att kunna spela dina favoritlåtar. Någon liknande en gång trumpetspelande med styrkelyftning av musik, det kommer du kanske snart inse är en ganska passande beskrivning.

 

Hur spelar man trumpet?

Det första du ska göra är att undvika att blåsa upp kinderna och försöka efterlikna en blåsfisk. Det kommer bara att göra det svårare att pressa fram en ton. Försegla istället dina läppar tajt emot munstycket med en liten öppning och blås ut med en stadig utandning. Det här kommer skapa en vibration som i sin tur skapar ljuv musik, förhoppningsvis. Genom att justera vibrationerna du skapar med munnen och pressa ner ventilerna på ovansidan av trumpeten kan du frambringa olika toner och melodier.

 

Spela trumpet – någonting för barn?

Trumpeten kräver en del muskelstyrka och därför kan det vara lätt att tro att den inte passar sig för barn. Men tvärtom är det bra att börja så tidigt som möjligt. Ett barn kan bygga upp muskelstyrkan som krävs, precis som en vuxen. Barn så unga som fyra år kan börja lära sig spela trumpet, det enda som sätter stopp är föräldrarnas öronhälsa. Det absolut viktigaste när det gäller barn och instrument är att barnet själv tycker att det är roligt och att man inte tvingar på barnen instrumentet.

 

Trumpetlektioner

Under en trumpet-kurs får du helt enkelt lära dig spela trumpet. Du får kunskap om trumpeten och alla dess delar och vad du behöver göra för att klämma ut en ton. Du kommer även få lära dig en del musikteori, notläsande och hur du får ihop allt till en enhetlig melodi. Det finns trumpetlektioner både i grupp och enskilt. Vad du väljer beror på hur du föreradrar att lära dig. Eftersom trumpet är ett tämligen högljutt instrument kan det vara en god idé att komma iväg till en lokal för att spela. Detta gäller speciellt om du bor i lägenhet eller radhus.

Jämför kurser