Guide för att bli skådespelare

Har du planer på att börja med teater och skådespel men inte riktigt vet vart du ska börja? I den här guiden får du flera tips på hur du banar vägen för att bli skådespelare.

Man som skådespelar på en sceen

Många går och drömmer om ett glassigt liv som skådespelare. Vare sig det gäller att stå på scen eller att skådespela i en film så är det inte många som vet att det kräver mycket tid, stort engagemang och många obetalda gig för att bli skådespelare. En bra början är att gå en kurs inom teater och skådespeleri. Läs vidare i guiden för att få tips på hur du når drömmen om att bli skådespelare.Var målmedveten och lägg upp en plan

För att nå din dröm om att bli skådespelare är första steget att göra en plan för hur du tar dig dit. Den ska besvara ett antal frågor som när i tid det är lämpligt att sätta igång, kartlägga vilka olika kurser och utbildningar som finns, vilka ekonomiska resurser du har etc. I en plan kan du sätta upp realistiska mål för din resa mot en ny karriär som du kan checka av. En plan hjälper dig att fortsätta även de stunder det blir lite tuffare och påminner dig om varför du ska fullfölja den.

Få hjälp att komma igång ✓

Bästa sättet att komma igång är att gå en kurs i improvisationsteater. Där får du vara spontan och spela teater utan manus och förberedelser. Ofta är det uppbyggt kring ett specifikt tema där deltagarna får improvisera fram en historia. Du lär dig då att släppa alla hämningar och får öva upp din kreativa sida. Du sätts i många olika roller, situationer och måste våga uttrycka dig vilket är en oerhört bra övning för att komma igång som skådespelare. Inspireras av Jenny vars hobby är improvisationsteater.

Skaffa ett bredare ordförråd ✓

Det alla skådespelare har gemensamt är att de behöver ett brett vokabulär för att kunna spela och verka trovärdiga. Ibland ska du uttrycka dig på andra dialekter än din egen eller kanske på ett helt annat språk. Då krävs det en högre trovärdighet. Kanske hör du till dem som har lätt för språk? Oavsett så kan en kurs i svenska, engelska eller andra språk vara relevant för dig att ta dig an. Allt för att öka dina chanser att få olika uppdrag och roller som skådespelare.

Att lära sig stå på scen ✓

För att kunna spela teater så måste man våga stå framför folk och inte vara blyg. Oavsett om du ska stå på en scen eller framför kameran så är det en fördel om du inte är rädd för publiken. Många skådespelare lär sig med tiden att koppla bort publiken. Ett tips är att ta alla chanser som ges och bara öva öva öva. Något som är obehagligt i början går ofta bättre när det blivit en vana. Se till att gå teaterkurser så har du en bra grund att stå på.

Ta alla chanser som ges ✓

Eftersom det kan vara svårt att bli en etablerad skådespelare så är det viktigt att du i början går på många auditions och provspelningar. Kom alltid förberedd, se till att du kan materialet och gör det till ditt eget. Ge ditt allt för att få rollen. Nervositeten kommer garanterat sjunka från gång till gång. Målmedvetenhet är nyckeln till framgång! Att få en roll i någon mindre produktion är bara steg ett för att klättra uppåt i karriären. Eller varför inte börja som statist?

Bygg ditt eget varumärke ✓

Som vilket jobb som helst så handlar skådespelaryrket om att känna rätt personer och att de vet vem du är. Därför är det viktigt att nätverka på olika sätt. Gå på mingel, kontakta någon via sociala medier eller liknande. Att alltid vara trevlig mot folk i branschen är mycket viktigt. Skapa en bra presentation av dig själv i ditt CV, webbsida och sociala medier. Se till att vara på tårna och vara där det händer. Att någon erkänner dig kan vara det du behöver för att slå igenom. Att också vara bosatt i större städer som Stockholm, London och Los Angeles är viktigt. Du ser fler jobbmöjligheter, kan vara tillgänglig med kort varsel och lära känna folk som jobbar i branschen.


Hoppas du nu fått några tips vägen till att bli skådespelare!


Bli filmskådespelare

KURSERNA SOM GÖR DIG TILL SKÅDESPELARE

Skådespelarutbildning

Improvisationsteater - teater utan manus

Bli en sociala medier-guru


Annonser