Bygg våtrum med lera

SV Väst, i Uddevalla
Längd
20 timmar på 3 tillfällen
Pris
3 525 SEK
Nästa kurstillfälle
10 maj, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
20 timmar på 3 tillfällen
Pris
3 525 SEK
Nästa kurstillfälle
10 maj, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Bild: Ulf Henningsson, fotograf Helena Lilliecreutz

Våtrum i lera - ett naturliga byggmaterial

Lär känna ett av människans äldsta och mest beprövade byggmaterial! Lera som byggmaterial är djupt förankrat i den svenska byggtraditionen, främst i kombination med timmer och annat organiskt material.
Välkommen till en spännande kurs där det traditionella möter det outforskande, där kunskap kombineras med nya insikter och praktiskt arbete varvas med teori. Låt oss upptäcka lerans egenskaper i kombination med badrum och diskutera förutsättningar och möjligheter i gamla byggnader så väl som i nybyggnation. Hur kan ett traditionellt byggmaterial som lera tillfredsställa moderna krav på inomhusklimat, hälsa, energihushållning och komfort? Vad krävs för att utveckla nya blandningar och tekniker som hjälper till att uppnå sådana krav?

Framför allt i badrum - med hög fuktbelastning och mycket höga krav på täthet och hygien - finns det stora utmaningar som vi tror på att lera kan bidra till att lösa.

Vi kommer att arbeta i två nybyggda badrum med olika förutsättningar på Oliviagården, Kollungeröd, Orust.

Kursledare
Ulf Henningsson är kulturhantverkare från Västkusten. Han är en av Sveriges mest anlitade och absolut skickligaste lerbyggare och har de senaste 20 åren ägnat sig på heltid åt praktiskt byggande med lera, halm och naturmaterial.

Ulf Henningsson driver firman Eko-Ulf, men också kallas Ler-Ulf, arbetar med ekologiskt och naturligt byggeri framför allt lerbygge och halmhus. Ulf är även populär kursledare vid Slöjd & Byggnadsvårds kurser i lerbygge.
Läs mer om Ulf på www.ekoulf.se

Bra att veta
Lunch och fika ingår i kursavgiften.
Ange önskemål om specialkost i anmälan. OBS! får vi in noteringar om specialkost senare än två veckor innan är det inte säkert att vi kan tillgodose era önskemål.

Kursen pågår i tre dagar:
Fredag kl 13 -17
Lördag kl 10 - 17
Söndag kl 10 - 17

Alla kursdeltagare möts för en gemensam lunch på Orust Återbruk på fredagen. Adress: Brattorp 430, 472 93 Svanesund

Oliviagården på Orust ligger i Kollungeröd 653, 472 93 Svanesund. Det är 10 minuter med bil från Orust Återbruk (Vräland).
Oliviagården är under utveckling. Alla byggnader håller på att renoveras från grunden och kurserna är en del i omhändertagandet av dem. Vi vill därför förbereda er på att toalett, kök och andra utrymmen är något provisoriska. Det finns utedass samt en vattentoalett tio minuter bort. Delar av arbetet sker utomhus och alla lokaler är inte uppvärmda - ta på kläder efter väder.

Behöver du övernattning i närheten, kontakta Helena på Orust Återbruk: 070-6638922, helena@orustaterbruk.se

Helgkursen arrangeras i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård Nääs samt Orust Återbruk/Cirkus Cirkulär

Anmälningsinformation
Kursen startar vid 8 anmälda deltagare. OBS! Sista anmälningsdag 1 maj 2024.

Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad.
Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

För anmälan eller mer information kontakta oss:
Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst 010 - 33 00 900
Veckodag: Fredag,Lördag,Söndag
Tid: 15:00-19:00
Lokal: Kollungeröd 653

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

10 maj, 2024

  • Kurs
  • Uddevalla
SV Väst
Junogatan 7
45142 Uddevalla

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

Studieförbundet Vuxenskolans vision är ett samhälle där varje människa växer genom kunskap, insikt och delaktighet. Studieförbundet Vuxenskolan är en idéburen organisation med bred folkbildningsverksamhet över hela landet. Vår värdegrund hävdar principen om människors lika värde baserat på de grundläggande mänskliga...

Läs mer och visa alla kurser med SV Väst

Highlights