Platsanpassade kök - teori och praktik

Längd
22 timmar på 3 tillfällen
Pris
3 990 SEK
Nästa kurstillfälle
15 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
22 timmar på 3 tillfällen
Pris
3 990 SEK
Nästa kurstillfälle
15 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Det här är kursen för dig som vill modernisera ett befintligt kök på ett varsamt sätt, eller bygga nytt kök i en äldre byggnad.

Gamla kök från 1800-tal och tidigt 1900-tal är väldigt enkla. De bestod av en eldstad i någon form, vedlår, kanske ett väggfast skåp och matbord där sysslorna utfördes. Det är först i herrgårdar och stora våningar under sent 1800-tal som köken börjar förses med serveringsgångar med stora väggfasta skåp. Ändå är det ofta den bilden av ett äldre kök vi har.

I våra kök ställer vi naturligtvis krav på att det ska vara funktionellt men också att utformningen och estetik har tagit hänsyn till husets ålder.

Vi börjar kursen på fredagen med en tidsresa och diskussion om kök i olika tider och stilar. Efter en kaffepaus fortsätter vi med att diskutera ombyggnader och förändringar. Vad är det då man ska tänka på? Inom gruppen kommer vi också att ta upp deltagarnas funderingar och problemställningar. Vi avslutar teoridelen på fredagen med att du får presentera för gruppen och kursledarna, ca 10 minuter/deltagare, om du har tänkt göra något i ditt eget kök. Tag gärna med dig foton och skisser på ditt kök och på ditt hus. (du har också möjlighet att boka en enskild rådgivning på S&B efter kurshelgen). Gärna på ett usb-minne så kan vi visa det med projektor.

På lördagen och söndagen går vi över till praktik. Vi tittar på material och tekniker för stommar och luckor. Praktiska moment är: tillverkning av valfri lucka; fönster-, spegeldörr-, pärlspont med gradregel- eller överfalsad MDF-lucka. Innan kursen börjar är det bra om du bestämt vilken typ av lucka du vill göra. Du får självklart ta med dig din lucka hem. Praktik och teori varvas under dagarna.

Materialkostnader tillkommer för det du tillverkar och tar med dig hem. Hur stor denna kostnad blir beror på hur mycket material du önskar använda men räkna med ungefär 100-150 kr/deltagare. Detta betalar du på plats direkt till kursledaren.

Kursen anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård.

Vill du betala med presentkort?
Se längre ner på sidan för detaljerad information om hur du går tillväga.

Kursledare
Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Historiken hålls av byggnadsantikvarie Kristina de Rooij från Slöjd & Byggnadsvård och den nytänkande delen av arkitekt Catharina Dahl Palmér på Fabel Arkitektur.

Äta
Välkomstfika, kaffe/te och enklare lunch ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med
Foton och skisser på ditt kök och de planer du har för det. Gärna också en bild på hela huset så man ser vilken typ av hus det är. Spara dem gärna på ett usb-minne så kan vi visa det med en projektor så hela gruppen ser.

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor, tumstock och hammare. Ta gärna med andra snickeriverktyg och skyddsutrustning om du har. Enkla hörselkåpor och skyddsglasögon finns att låna. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på
För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

Betalar du med presentkort?
I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Kommer du med bil? Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning. Räkna med fem minuters promenad! Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur?
Datum: 15-17 november 2024
Tid: Fredag kl 13-17, lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Manne Swedberg (finsnickare), Kristina de Rooij (byggnadsantikvarie) och Catharina Dahl Palmér (arkitekt)
Avgift: 3990 kr
Plats: Slöjdseminariet, Nääs. På fredagen är vi i Vinkelsalen (salen längst till vänster) och på lördagen och söndagen i Långa salen (salen längst till höger).

Från och med augusti 2021 betalas eventuell parkering av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).
För resa med kollektivtrafik, vänligen se:
www.vasttrafik.se

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här

Veckodag: Fredag,Lördag,Söndag
Tid: 14:00-18:00
Lokal: Otto Salomons Väg 16
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

15 november, 2024

  • Kurs
  • Floda

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Platsanpassade kök - teori och praktik och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SV Göteborgsregionen Sydost
Gamla Kronvägen 62 E
43333 Partille

Studieförbundet Vuxenskolan - Göteborgsregionen Sydost

SV - Göteborgsregionen Sydost erbjuder kreativa mötesplatser för kunskap och gemenskap. Vi vill ge alla som deltar i våra olika verksamheter en möjlighet att utmana sig själva. En chans att prova på. Ett tillfälle att träffa nya människor. Vare sig...

Läs mer och visa alla kurser med SV Göteborgsregionen Sydost

Highlights