Kursbeskrivning
Kursen är för dig som vill skriva din livsberättelse. Vi har trevligt och stimulerar varandra till att skriva berättelser som släkt och vänner samt barn och barnbarn kommer att ha stor glädje av.
Vi ägnar oss åt lekfullt skrivande i en tillåtande och uppmuntrande miljö. Övningarna är varierade och innefattar både poesi och prosa. Det finns inga rätt eller fel, utan var och en utforskar de olika teknikerna utifrån sina egna förutsättningar. Högläsande och aktivt lyssnande är ett centralt inslag i kursen. Vi pratar om rutiner, och lär oss att skapa förutsättningar för att få tiden att räcka till. Tillsammans tar vi första steget mot att göra våra skrivardrömmar till verklighet.
Efter kursen kommer du att ha ökad möjlighet och motivation till att fortsätta ha skrivandet som en aktiv del av ditt liv och ha kommit i kontakt med många olika genrer och tekniker.
Material
Inga material, bara nyfikenhet. Du kan själv välja om du vill skriva för hand eller använda dator eller kanske en kombination. Vill du använda en dator att skriva på, medtag egen laptop.
För vem?
Kursen vänder sig till dig som vill skriva av dig dina bästa minnen från livet. Vi har trevligt och stimulerar varandra till att skriva berättelser som barn och barnbarn kommer att ha stor glädje av. Du kan själv välja om du vill skriva för hand eller använda en dator. (Eller kanske en kombination.) Inga förkunskaper krävs.
Så här går det till
Förslag på innehåll:
1. Skriv ditt liv, en berättelse om ditt liv från barndomen, (ett berättararv till barnbarnen med bilder från tiden det begav sig), kanske första kärleken, hur det var att gå i skolan förr i tiden m.m.
2. Skriv en dikt om livet.
3. En valfri kort berättelse om ett speciellt minne.
4. Skriv en valfri dikt med hjälp av 4 valfria fotografier som är tagna vid olika speciella tillfällen i ditt liv.
Kursen går en gång i veckan i åtta veckor, samma dag och tid. Eventuella lov eller uppehåll bestäms tillsammans i gruppen och med ledaren vid kursens första tillfälle. Kursen omfattar 2x45 minuter per kurstillfälle. Vi breddar dina kunskaper inom bl.a. vardagsspråket, uttal och ordförråd genom olika övningar som till exempel dialoger och rollspel. Tillsammans med ledaren anpassas undervisningen till dig och gruppens kunskapsnivå.
Anmälan
OBS! Ta del av köpevillkoren innan du anmäler dig. När kursen fått tillräckligt med anmälningar får du en kallelse med faktura via posten eller e-post. Där anges definitiv startdag, plats, tidpunkt och ibland även information om portkod med mera.
- Anmälan är bindande
- Kursens startdatum är preliminärt.
- Invänta alltid kallelse innan du går till kurslokalen.
Ledare
Våra ledare har relevanta ämneskunskaper och erfarenhet av att leda studiecirkel. Ledaren genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Genom ett utbildningsprogram ges våra ledare möjlighet till såväl personlig som pedagogisk utveckling, en viktig del av Medborgarskolans kvalitetsarbete.
Rabatt
Alla som går en kurs hos oss får rabatt på böcker m.m. Läs mer om hur du gör: https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/formaner/
Detta är folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar, på distans eller semidistans. Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Varje individ har inflytande i gruppen. Inom folkbildningen kan den enskilde deltagaren påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Kommande kursstarter
Intresseanmälan
Medborgarskolan i Skåne
Medborgarskolan finns alltid nära dig och är ett av landets största studieförbund. Här hittar du alla kurser som hålls Malmö, Lund, Kristianstad, Helsingborg och hela vägen ner till Ystad. Medborgarskolan ska vara den självklara mötesplatsen för alla som söker kunskap, utveckling...