Helgkurs: Odla ätbart på liten yta 1-2 juni

Medborgarskolan Öst, i Linköping
Längd
16 timmar
Pris
1 495 SEK
Nästa kurstillfälle
1 juni, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
16 timmar
Pris
1 495 SEK
Nästa kurstillfälle
1 juni, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Vill du lära dig mer om odling och få tips på hur du kan odla din egen mat även på en liten yta? Den här kursen är för såväl dig med stor trädgård, som för dig med liten balkong i stan.

Under den här kursen får du chansen att lära dig det viktigaste du behöver veta för att komma i gång med att odla egen mat enligt organisk-biologiska (ekologiska) principer. Vi kommer fokusera på enkla sätt att odla mat, utan att gräva allt för mycket, i sin trädgård eller på balkongen. Efter helgen kommer du ha kunskaper för att börja odla eller vidareutveckla dina odlingar.

Innehåll

Vi går igenom hur man gör odlingsbäddar, väljer rätt sorter att odla, när och hur man sår och planterar olika grödor, odlingsföljd, gödning, vattning, täckodling, kompostering och annat smått och gott som hjälper dig att odla vacker, god och nyttig mat. 

Upplägg

Detta är en helgkurs som innehåller både teoretiska och praktiska moment:

Lördagen 1 juni äger kursen rum i Medborgarskolans lokaler och inleds med introduktion till odling av ätbart enligt organisk-biologiska principer och diskussioner kring odling på liten yta. Vi går igenom hur man planerar sin odling, väljer rätt sorter att odla, när och hur man sår och planterar olika grödor, odlingsföljd, gödning, vattning, täckodling, kompostering med mera.

Söndag 2 juni utgörs av en workshop i kursledarens trädgård, Graninge Köksträdgård, i Gunnarstorp strax utanför Ljungsbro. Dagen inleds med visning av trädgården och odlingarna, växthus, komposter och jordfabrik. Du får lära dig om ”no dig garden” i praktiken, samt får tips om gödning, bevattning och vilka redskap som kan vara bra att ha i din trädgård eller på din balkong. Dessutom får du prova på sådd av olika grönsaker och får med dig några frösådder hem för att så småningom kunna plantera ut i din egen trädgård eller på din balkong.

Förkunskaper

Kursen kräver inga förkunskaper och riktar sig till dig som är nybörjare eller som har lite erfarenhet men vill lära dig mer för att komma vidare. 

Kursmaterial

Till kursdag 2 bör kursdeltagarna ta med handskar och egen planteringsspade (handspade). Om du inte har egna handskar eller spade finns det möjlighet att köpa på plats. Kläder efter väder: Oömma kläder, kraftiga skor och regnkläder om det ser ut att bli risk för regn.

Kursledare

Kursledare är Sara Karlsson, erfaren hobbyodlare från Gunnarstorp strax utanför Ljungsbro. Sara har ett stort miljö- och odlingsintresse och har bättrat på sina självlärda kunskaper kring odling, biologisk mångfald och permakultur genom några utbildningar de senaste åren. Det började med en ettårig utbildning i Agroforestry vid Angereds Gård i Göteborg år 2019-2020, fortsatte med en utbildning i Permakulturdesign vid Färnebo folkhögskola i Dalarna år 2021. Hösten 2022 kompletteras kunskaperna med odlingskursen ”Odla din plats” vid Sommenbygdens folkhögskola i Tranås. Sara är även biodlare, har hobbyhöns och driver gårdsbutiken Graninge Köksträdgård (https://graningekokstradgard.se) under odlingssäsongen.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Förmåner

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner. 

Anmälan och kallelse

Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen. Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar kring dag, tid och startdatum, alternativt inställd kurs. Invänta därför alltid skriftlig kallelse i din brevlåda ca en vecka innan start, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften. Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan.

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

1 juni, 2024

  • Kurs
  • Linköping

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Helgkurs: Odla ätbart på liten yta 1-2 juni och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Medborgarskolan Öst
Box 515
551 17 Jönköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...

Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Highlights