Keramik RAKU - Intresseanmälan

Längd
11 timmar
Pris
0 SEK
Nästa kurstillfälle
15 juni, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
11 timmar
Pris
0 SEK
Nästa kurstillfälle
15 juni, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Keramik RAKU - Intresseanmälan

Kom och utvecklas i den japanska tekniken RAKU! Få fantastiska resultat i en spännande form av keramik.

Intresseanmälan är inte bindande. Du blir erbjuden en plats när startdatum för kursen är satt.

Är du redan bekant med keramikens grunder och söker något som tar din konst till nästa nivå? Utforska den fascinerande världen av Raku-bränning och låt din kreativitet ta fart med en kurs som tar dig på en spännande resa genom keramikens magi!

Innehåll 

Du får lara dig de grundläggande teknikerna och utforska den spännande processen att skapa unika keramiska verk. Upptäck det dramatiska och oförutsägbara resultatet av Raku-bränningens snabba nedkylning, som ger fantastiska färgeffekter och krackeleringar. Ta chansen att skapa egna mästerverk och låt din kreativitet flöda i denna spännande kursupplevelse! 

Upplägg
Kursen går två gånger under två olika helger.  

Dag 1: en lördag kl 14.30 - kl 19.30 

  • Plats: Ekeby Bruk 4G, keramiksal
  • Ett skapande tillfälle. Du tillverkar max 4-5 alster med storlek ca 15 cm
  • Bästämmer glasyrfäger

Dag 2: en söndag kl 10.00 - kl 18.00 

  • Plats: Utomhus - vi samarbetar med Ekebyodlarnas koloniförening 
  • Ett brännings tillfälle. Tilllsammans med kursledare glaserar och bräner gruppen sina alstrana
  • Det finns lunchtid
  • Ta med dig lunch och någon kartong/tydningspapper
  • Ni får ta med hem alla alster direkt efter kursen
  • OBS! Aktuell information om eldningsförbud kommer vi alltid kolla inför kurstillfället

Kursavgift: 5450 kr (preliminärt)

Förkunskaper 
Du är bekant med keramikens grunder.

Två kursledare
Med gedigen erfarenhet och expertis skapar våra kursledare en stimulerande lärandemiljö där deltagarna får utforska och utveckla sina keramiska färdigheter. De är inte bara kunniga utan delar också med sig av sin konstnärliga vision och entusiasm för att skapa unika och meningsfulla keramiska verk. Som kursledare strävar de efter att främja kreativitet, självuttryck och gemenskap och skapar därigenom en givande och minnesvärd upplevelse för varje deltagare.

Birgitta Monserrat började sin keramiska resa 1990 på Billströmska folkhögskolan på Tjörn, och sedan dess har hon deltagit i 13 sommarkurser inom stengods, raku svart och gropbränning. Mellan 1996 och 1998 gick hon konstlinjen på Centro Escuela Nacional de Artes Plastica i Havanna, Kuba, och representerade Sverige vid ett internationellt Raku-symposium 1997. Hon driver sitt eget krukmakeri i Uppsala.

Rolf Engström påbörjade studier vid Konstfack år 1969 men avbröt dem för att grunda en keramikverkstad 1970 som han sedan drev fram till 1995. Verksamheten var etablerad på olika platser i Sverige, inklusive Arbrå, Trosa och Uppsala. Sedan år 2022 driver han en ny keramikverkstad i Uppsala.

Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Vi arbetar med stengodslera kompletterat med ett urval av engober och glasyrer. Materialkostnaden för lera, inklusive glasyr och bränning, är 85 kronor per kg och kan enkelt betalas via Swish på plats, vilket innebär att du inte behöver skaffa ditt eget material. Leran och glasyrerna finns alltid tillgängliga i kurslokalen.

Bra att veta 

Bär oömma kläder och skor, och tänk på att det är svårt att hantera lera med långa naglar och smycken.

Hos oss på Medborgarskolan är alla deltagare och ledare försäkrade under aktiviteten/kursen samt till och från aktiviteten/kursen

I vår lokal finns kylskåp och mikro. Medborgarskolan bjuder på kaffe och te.

För inspiration, gå gärna med i Facebook-gruppen "Medborgarskolans Hantverkscentrum på Ekeby Bruk". Observera att gruppen endast är till för inspiration. För kundtjänstärenden ska du kontakta Medborgarskolan via telefon eller mail: hej.mitt@medborgarskolan.se.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Intresseanmälan är inte bindande. Startdatum för kursen kommer när kursen blir startklart. Invänta alltid kallelse från Medborgarskolan.

Visste du att?
Medborgarskolan Uppsala är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

I den anrika tegelbyggnaden på Ekeby Bruk finner du Medborgarskolans Hantverkscentrum. Här får du chansen att skapa med lera i vår fantastiska keramikverkstad, precis som konstnärerna för Upsala-Ekeby gjorde fram till 1970-talet. Välkommen till en plats full av historia och lustfyllt lärande!

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Keramik RAKU - Intresseanmälan och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.