Coachstjärnor

Meningsfulla insikter i kursen till diplomerad coach

Att utbilda sig till diplomerad coach var inte något Charlotte Kramer hade på agendan. Men ett möte med Akademi Coachstjärnans VD Margareta Sundin fick henne att tänka om. Efter kursen är hon en mer inkännande och öppen ledare som kan coacha såväl medarbetare som yngre människor.

Lotta KramerCharlotte Kramer
Ålder: Passerat 50
Sysselsättning: Rektor och lärare
Kurs: Diplomerad coachutbildning

Ett avgörande möte
Det var på en Hälsomässa på Södra Berget i Sundsvall hösten 2010 som Charlotte Kramer träffade Margareta Sundin, VD för Akademi Coachstjärnan. Charlotte minns det som att Margareta formligen lyste av intresse, engagemang och entusiasm för männskorna omkring henne och även för Charlotte när hon kom fram till ståndet där Margareta stod.

 - Det blev ett möte som förändrade mitt liv, säger Charlotte.

Hon ställde några frågor och fick namn och telefonnummer till Akademi Coachstjärnan. Där och då visste inte Charlotte vad hon skulle göra med uppgifterna hon fått, men hon sparar dem. Några år senare, efter ett misslyckande i arbetslivet, kommer chansen.

- Då har jag bara en vag aning om vad diplomerad coach innebär, men vill väldigt gärna bli upplyst.

Härlig diplomeringsdag
Charlotte gick en intensivkurs veckan efter midsommar. Efter undervisningen fick deltagarna hemuppgifter att arbeta med, inläsning av böcker, kamratcoachning och övningsklienter. Kursen avslutades sedan med tre dagar, torsdag till lördag i oktober. Den sista av dessa dagar var det diplomeringsdag. Den dagen tycker Charlotte var helt underbart.

- Det blev ett härligt och tryggt klimat i gruppen. Tryggheten i sin tur gjorde det enklare att släppa loss när vi övade tekniker på varandra. Tror att många fler än jag upplevde flow.

Hon seglar fortfarande på effekterna av diplomeringsdagen, något som fylls på varje gång hon coachar. Hon har lärt sig att använda sin intuition och känna in sin klient, något som skapar samhörighet och ger mig möjlighet att dela lyckan.

Om kursledaren Margareta Sundin har Charlotte många positiva ord att säga.

- Det är fantastiskt uppfriskande med människor som vågar vara självutlämnande och kan se på sig själv med befriande humor! Margareta Sundin är en sådan människa! Dessutom omger hon sig med kollegor av samma kaliber. Att hon dessutom är mycket kunnig efter mångaårig erfarenhet är ju ingen nackdel.

Infriade förväntningar – med råge
En av anledningarna till att Charlotte  anmälde sig till coachutbildningen var att hon ville bli en mer insiktsfull ledare. Hon ville behärska tekniken att ställa öppna frågor så att hon i sitt yrke som pedagogisk ledare skulle kunna möjliggöra för medarbetare och elever att växa.

Samtidigt fanns det en önskan och en aning inom henne att det fanns en chans för henne att lära känna sig själv på ett nytt plan, medvetandegöra sig själv på vad och hur hon ger.

 Förväntningarna Charlotte hade på kursen infriades med råge. Hon har till exempel blivit, en lyssnare.

- Det finns inget bättre sätt att inspirera en annan människa än att verkligen lyssna.

Hon har också insett vilken roll hennes egna och andra grundvärderingar spelar för framgång och fördjupad lycka. Nu vågar hon säga att hon verkligen kan ringa in dessa och hjälpa sin klient att använda styrkan i dem till att nå mål i livet, fördjupa sina relationer, eller till konflikthantering.

En känsla av lycka
Charlotte har haft mycket nytta av sin kurs. Hon upplever att medarbetarsamtalen har fått ett nytt djup. Hon tycker också att metoden fungerar väldigt bra när det gäller att lyfta yngre personer, som grundskoleelever, inför utvecklingssamtalen.

Hon tar inte betalt som coach ännu, men hon är övertygad om att hon kommer att göra det  i något sammanhang i livet. Nu coachar hon enstaka personer ideellt. Hon tycker att det är fantastiskt att hon genom att lyssna noga och genom att använda de verktyg hon fått lära sig på kursen, kunna se och känna någon annan göra insikter, få syn på målet och använda sin kraft och motivation till att göra förändringar i positiv riktning.

Hon tycker att det bästa med kursen är den ökade lyckokänslan hon fått möjlighet att uppleva.

- Jag rekommenderar diplomerad coachutbildningen till alla som behöver få fatt i känslan av meningsfullhet. Till alla med ett intresse för människor.

Kunskaperna från kursen används varje dag

”Det bästa med kursen är all ny kunskap inom coachingen och att ingå i det stora nätverket som Akademi Coachstjärnan är”, säger Karolina Palmberg, som valde Akademi Coachstjärnan när hon ville fortbilda sig.

Karolina PalmbergKarolina Palmberg

Ålder: 39 år
Sysselsättning: Coach, beteendevetare och yogalärare
Kurs: Diplomerad Coach, Avancerad coachutbilding med KBT inriktning (grundnivå och påbyggnadskurs)

Hej Karolina, varför valde du att gå den här kursen?
Jag har jobbat med professionella samtal länge och ville ha en coachutbildning som samtalsmodell.

Varför valde du att gå kursen hos Akademi Coachstjärnan?
Den är prisvärd och så är det bra med fredag - lördag över 12 veckor. Vi hade övningsklienter och var själva klient till en coach på utbildningen. Nätverk Let’s Coach där vi diskuterar coaching och umgås, var också en anledning till att jag valde kurserna hos Akademi Coachstjärnan.

Vad hade du för förväntningar på kursen?
Att den skulle vara professionell.

Vad har du lärt dig?
Coachingmodellen enligt ICF 11 kärnkompetenser (ICF – International Coach Federation har listat 11 kärnkompetenser som utgör de färdigheter och kompetenser en coach ska besitta och demonstrera).

Hur gick undervisningen till?
Kursen varvade teori och praktik två dagar i sträck under 12 månader. Däremellan var det egen coaching och inlämningsuppgifter.

Hur var kursledaren?
Margareta Sundin, VD för Akademi Cochstjärnan är påläst och professionell. Hon presenterar alltid det senaste inom coachinglitteratur och forskning.

Hur använder du de kunskaper du fick från kursen idag?
Jag använder mina kunskaper inom mitt arbete med beteendeförändringar, coachar klienter dagligen med sockerberoende. Jag använder det coachande förhållningssättet som yogalärare, där jag utgår från att mina elever är resursstarka och klarar av det de har satt upp som mål.

Vad var det bästa med att gå den här kursen?
All ny kunskap inom coachingen och att ingå i det stora nätverket som Akademi Coachstjärnan är.

Vem vill du rekommendera den här kursen till och varför?
Jag rekommenderar kursen till alla som vill arbeta med professionell coaching.
Läs mer om Coachens NLP-toolkit
Läs mer om Positiv psykologi och coaching
Läs mer om Karriär / jobbcoaching

Request information


Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du vill komma i kontakt med Akademi Coachstjärnan AB och veta mer om deras kurser.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.