Standup-kurser

Gör världen roligare

Är du rolig? Eller vill du bli rolig? En standup-kurs lär dig tekniker som lockar fram skratt hos din publik. Du får lära dig hur du bygger upp en setup, levererar en punchline, callbacks, hur du hanterar publiksnack och mycket mer.
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Standup har funnits i sin nuvarande form i Sverige sedan sent 80-tal. På senare tid har intresset för ståupp ökat dramatiskt och det finns klubbar över hela Sverige där erfarna komiker och rookies samlas. Till skillnad från sent 80-tal och tidigt 90-tal finns det idag fler möjligheter för nya komiker att testa sitt material och ställa sig upp på en scen. Det finns open mic-kvällar i de flesta svenska städer och många klubbar har en hel del rookie-spotar för personer som är nya i branschen. På senare tid har det även poppat upp flera standup-kurser där den som vill kan lära sig mer om ståupp och hur man får sin publik att skratta.

Den äldsta klubben i Sverige som fortfarande är igång är Norra Brunn i Stockholm. Där har det skämtats sedan 1989. Det klassiska programmet “Släng dig i brunnen” spelades även in här. Ståuppkomik i sin nuvarande form kommer från USA och har sina rötter i den amerikanska författaren Mark Twain som höll bejublade föreläsningsserier med humorinslag runt tiden vid förra sekelskiftet. 

Vad är standup?

Standup handlar om att en ensam underhållare pratar med sin publik och får dem att skratta genom att dra skämt, berätta anekdoter och skoja med personer i publiken. Känslan av ståupp är att det är improviserat och något som komikern kommer på i stunden, men i själva verket är det oftast gediget arbete bakom hantverket. Det är detta hantverk du kommer att få lära dig under en standup kurs. 

Många tänker på humor som något man föds med och ingenting man kan lära sig. Till viss del kan det kanske stämma. Men faktum är att det finns en hel drös med tekniker som du kan lära dig för att bli bättre på standup. Alltifrån rent tekniska bitar som hur du hanterar mikrofonen, till mer teoretiska bitar som hur du ska hantera callbacks och hur du bemöter publiksnack. 

Vem kan gå en kurs i standup?

Det finns inga begränsningar på vem som kan ställa sig på en scen. Men någon form av inneboende komisk tajming är att föredra. Gillar du att få folk att skratta, älskar du humor och att kolla på standup eller vill du få utlopp för din nyckfullhet? Oavsett vem du är och vad du har för bakgrund så finns det någonting unikt som du har att säga världen. Om det så är att krossa fördomar eller bara att få folk att skratta åt absurditeter i vardagen.

Vilka är kursledare?

Det absolut vanligaste är att kursen leds av en professionell komiker som har lång erfarenhet av att stå på scen. Det ger dig en perfekt inblick i hur en ståuppare bygger upp sitt material och arbetar fram setups och punchlines. 

Exempel på innehåll

Går du en nybörjarkurs i standup kommer du få en genomgång av de grundläggande teknikerna inom humor. Du kommer få lära dig hur du tar en skämtpremiss och fyller ut det till en hel rutin. Är du redan bevandrad inom ståuppen finns det påbyggnadskurser som lär dig mer avancerade tekniker. Du får lära dig att hitta din scenpersona, hur du arbetar med kroppsspråk och olika tekniker för att skriva skämt. 

Vanligt innehåll i en standup-kurs:

  • Olika tekniker för att skriva skämt

  • Hitta din egen scenpersonlighet

  • Hur du skriver skämt från setup till punchline

  • Hur du hanterar publiksnack och häcklare

  • Mikrofonteknik

  • Hur du hanterar nervositet

  • Skriva och framföra eget material inför publik

  • Kroppsspråk

Jämför kurser