Agilitykurser

Banhoppning för hundar

Gör något roligt tillsammans med din hund! Gå en agilitykurs och träna upp din hund i banhoppning. En agilitytävling går ut på att så fort som möjligt ta sig igenom alla hinder med så få fel som möjligt. Hitta en agilitykurs för er!
Visar 1-20 av 39 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 39 träffar
1
2

Vad är Agility?

Agility, banhoppning för hundar är en hundsport som kommer från England. 1985 kom sporten till Sverige med hjälp av Marie Hansson som är författare och hundpsykolog. 

I Sverige tävlar hundarna i tre olika storleksklasser: small, medium och large. De hinder som ingår i agility är, balansbom, hundbräda, däck, slalom, bord, tunnlar, hopphinder, A-hinder, säckar, viadukt/mur och långhopp. 

Agility-tävlingar går ut på att så fort som möjligt ta sig igenom hinderbanan med så få fel som möjligt. Den hunden som har gjort minst fel och har snabbast tid vinner. Det finns två olika klasser - hoppklasser som görs utan bord, balansbom, gungbräda och A-hinder - och agilityklass där alla hinder kan vara med. Banan ritas av domarna och ser olika ut från gång till gång. 

Vad lär vi oss på en Agilitykurs? 

Du och din hund kommer under en agilitykurs lära er att ta er an hinder och lära er grunderna inom Agility. Ni måste inte ha ambitioner om att tävla mot andra hundar utan en Agilitykurs kan likväl ses som en roligt aktivitet för dig och hunden. Ni får även lära er positiva belöningsmetoder vilket kan komma i användning i det vardagliga livet och ofta krävs inga förkunskaper. 

Fortsättningskurser inom Agility 

För er som vill satsa på att komma långt och vinna tävlingar är en fortsättningskurs inom agility perfekt. Ni kommer då lära er om olika tekniker för att ta sig förbi olika hinder och fördjupa er inom exempelvis slalom. För att börja en fortsättningskurs krävs att du och din hund har tidigare erfarenhet av agility eller åtminstone gått en grundkurs tidigare.  

Fördelar med Agility 

Agility kommer stärka kontakten och kemin mellan dig och din hund. Under exempelvis en tävling är det båda du och din hund som är ute på banan, så det gäller att ni litar på varandra. Hundens följsamhet kommer vid en lyckas kurs utvecklas och bli bättre. Hunden kommer även förbättra sin kroppsuppfattning, balans och sitt självförtroende. 

I en agilitykurs utmanas hunden att lära sig nya rörelser och ger motion vilket är både bra fysiskt som mentalt för hunden. Agilitykurser och tävlingar är även en stor övning för din hund att klara sociala miljöer tillsammans med andra hundar och människor. Eftersom din hund kommer få mycket positiv förstärkning runt de här händelserna så kan det leda till att hunden stärker sitt självförtroende och kontakten men främlingar. 

Jämför kurser