Kurser i streetdance och hip hop

Utvecklas som dansare

Danskurser inom street omfattar kurser i streetdance, hip hop, breakdance och dancehall. Här finns det kurser för alla - oavsett ålder och nivå. Lär dig coola moves och dansa med attityd. Filtrera och hitta en kurs för dig!
Visar 1-20 av 133 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 133 träffar
1
2
3
4
...
7

Mer om streetdance och hip hop

I listan ovanför hittar du alla kurser och dansskolor som faller inom ramen för street, allt från danskurser för nybörjare till kurser på högre nivå. Nedan hittar du allmän information om street som hjälper dig i val av danskurs. Vill du ha med information om en specifik danskurs så kan du fylla i en intresseanmälan som finns under beskrivningen av varje kurs.

Street - Breaking, Popping, New Style

Genren Streetdance innefattar många olika stilar som till exempel Breakdance, Popping, New Style med mera. Vad som är gemensamt för de olika subgenrerna är att de alla har sitt ursprung från gatorna och klubbarna i USA. I och med dansens spridning i världen skapas hela tiden nya dansstilar som influeras av länders olika kulturer, musik och mode. Detta gör den också till en av de snabbast växande dansstilarna i världen. I streetdance uppskattas förändring och man kan även se tydliga skillnader mellan olika dansskolor i Sverige.

Kurser i Breakdance

Den kanske mest kända subgenren inom Street är Breakdance. Breakdance är en av hip-hopens fyra grundpelare. Danskurser inom breakdance eller breaking, som det också kallas, innefattar akrobatisk dans och snabba rörelser och steg som ställer ganska höga krav på utövaren. När du går en kurs på nybörjarnivå uppfattas oftast breakdance som ganska enkel dansstil. Du lär dig grundstegen i dansen. Därefter är dansstegen och rörelserna oändlig. När du kommit vidare ifrån grundstegen handlar mycket om din egen fantasi och din förmåga till att hitta nya rörelser och steg. 

Reggaeton och Ragga

Reggaeproduktionen tog fart på allvar i Panama i början av nittiotalet, ungefär samtidigt som jamaicansk ragga blev populär i Puerto Rico. Det var vanligt att man översatte en ursprungligen jamaicansk reggaelåt, med samma melodi och rytm, men med översatta texter. Mot mitten av decenniet hade producenter i Puerto Rico hittat sina egna rytmer med tydliga influenser från hip hop och andra stilar. Dessa anses vara de första riktiga reggaetonlåtarna. Vidare har reggaeton blivit ett vanligt inslag i många dankurser då stilen gärna kombineras med andra stilar inom streetdance.

Dancehall

Dancehall som är en snabbare variant av reggae har sitt ursprung i den afrikanska dansen. Stilen innehåller många stora rörelser och växte fram ur klubbarna runt 1980. Ragga är ett annat namn för dancehall som används främst i Europa. 

New Style danskurser

New Style, som är en av de senaste tillskotten till Streetdance, är en mix av hip hop och house. Dansstilen påminner väldigt mycket om de danser som man ser i musikvideor på TV och som ofta dansas på klubbar. På danskurser inom New Style hämtas mycket inspiration från breakdance och senaste populärmusiken. Dansstilen är renare än breakdance och kan användas inom många musikstilar.

Kommentarer från personer som gått kurs i Steetdance

”Jag har dansat ganska många år. Mestadels balett och annan klassisk dans. Jag började på streetdance efter att ha sett en uppvisning i Solnahallen. Det var kul från start och jag känner att dansstilen passar mig, detta främst på grund av de akrobatiska inslagen och kreativiteten som följer. Man kan utvecklas precis hur mycket man vill eftersom dansstilen hela tiden förändras.”

”Mina kompisar introducerade mig till Breakdance eftersom de vet att jag också älskar hip hop. Jag har hållit på med breaking i snart två år och kan rekommendera alla som tycker om att röra på sig och musikstilen att börja på breakdance kurs.”

"På min dansskola är streetdance väldigt stort och vi har kända kursledare som hela tiden utvecklar dansen. Jag har precis börjat och har lärt mig grundstegen ganska bra. Sen är det bara att träna för att uppnå styrkan, smidigheten och kroppskännedomen som dansstilen kräver.”

 

Olika begrepp inom streetdance:

Jam
Jam är en benämning för en tillställning att utöva breaking. Begreppet har lånats från musikvärlden och då framförallt jazz. Det har ungefär samma betydelse och innebär en tillställning att utöva sin konst, interagera och inspireras av och med andra och ha kul. Ett jam behöver vare sig ha battles eller tävlingar även om det är mycket vanligt med någon av dem.

Battle
Ett battle är en inofficiell uppgörelse mellan två dansare eller två crews i syfte att avgöra vem som är bäst. Det behöver inte finnas en domare för detta och ibland kan oenighet uppstå om vem som egentligen vann battlet. Detta har ofta en bakgrund i att opponenterna har olika uppfattning om hur bra breaking ser ut.

Cirkel
En cirkel eller circle uppstår ofta när en grupp breakare samlas. Det som händer är att en person dansar medan de övriga står runt omkring och observerar. Så fort en dansare är klar hoppar nästa dansare in och fortsätter. Ibland är många dansare sugna på att gå in samtidigt och irritation och frustration uppstår. Ibland blir det pauser mellan inhoppen medan det på stora jam ofta uppstår sidocirklar medan andra cirklar "dör" ibland.


Allmänt om streetdance

Streetdance är ett samlingsnamn för en rad olika danser som till en början uppstått spontant på nattklubbar, i skolan och på gator. Danserna bygger ofta på improvisation och den känsla som musiken förmedlar. Mycket kontakt dansarna emellan och med publiken är också ett kännetecken. Improvisationen gör att dessa danser ständigt utvecklas och skapar nya genrer och stilar. Streetdans som man säger försvenskat innefattar alla dessa stilar:

Hiphopdanser

  • New Style
  • New School
  • Breaking / Breakdance
  • Krumping
  • Clowning


Funkdanser

  • Locking
  • Popping
  • Boogaloo
  • Whaking


Övriga danser

  • House
  • Dancehall / Ragga
  • Reggaeton


Börja dansa Streetdance

Det finns kurser i Streetdance för alla, barn, ungdom eller vuxen spelar ingen roll. Många av utbildarna/skolorna har danskurser för både nybörjare och mer erfarna dansare.

De flesta danskurserna hålls en gång i veckan vid 10-15 tillfällen på 60-90 minuter per gång. Många av kurserna innefattar flera av stilarna inom streetdance men det finns även specifika kurser inom t. ex breaking, new style och ragga. För att du ska hitta den danskurs som passar dig har vi på kurser.se samlat kurser som finns inom streetdance.

Klicka på länkarna nedan för att hitta en streetdancekurs i din stad: 
Streetdance i Stockholm
Streetdance i Göteborg
Streetdance i Malmö 

Bakgrund
Hiphop och funkdanserna började förekomma I USA på 1970:talet och har sedan dess utvecklats och skapat alla dessa olika egna stilar. Stilarna har med åren utvecklats genom att de blandats och i takt med att nya musikstilar har kommit har streetdancen också fått nya grenar. Många av dansstilarna inom streetdance är influerade av den afrikanska dansen.

Träning
Streetdance kan tränas var som helst, det är så det har uppkommit, det enda som behövs är musik. Att ta en kurs är ett bra sätt för nybörjaren att lära sig grunderna och för den mer vane dansaren att utveckla sina kunskaper och få inspiration till sin egen utveckling.

Jämför kurser
Mer självkänsla med dans

Med dansen kände både Molly Fredin och Sara Granelli Frick att självkänslan växte. Det tackar de Malmö Dansakademi för. 

Läs mer
Bliss Dance Academy
Sveriges största dansskola för 7-12-åringar

Bliss Dance Academy har de senaste åren blivit landets största dansskola för 7-12-åringar. Bliss danskurser finns idag på över 60 orter i Sverige. Vi har tittat på vad som gjort dansskolan så populär.

Läs mer