Visa kurser.se som: Mobil

Seglingskurs steg 1-3

Vind o Vatten Seglingskurser
Kursinformation
Dalarö, Stockholm
3 eller 4 dagar
5 895 - 6 995 SEK
Kommande starter
Dalarö
Steg 1, 3 d, 29-31 maj, mixad grupp  
5 895 SEK
Steg 1, 3 d, 12-14 juni, för kvinnor  
5 895 SEK
Steg 1, 3 d, 10-12 juli, för kvinnor  
5 895 SEK
Steg 2, 4 d, 21-24 maj, mixad grupp  
6 995 SEK
Steg 2, 3 d, 29-31 maj, för kvinnor  
5 895 SEK
Steg 2, 3 d, 10-12 juli, för kvinnor  
5 895 SEK
Svenska

Kursbeskrivning

Seglingskurs steg 1-3 - Välkommen på seglarkurs

Välkommen på seglingskurs på Dalarö - Steg 1-3

Steg 1, nybörjarkurs

Här börjar vi helt från grunden. Du lär dig de vanligaste begreppen ombord, och hur man gör för att segla båten med och mot vinden, och att ställa in seglen efter hur det blåser. Vi övar på manövrer som slag och gippar, alltså att vända båten mot och från vinden. Väjningsregler går vi igenom och övar på. Knopar och hantering av segel och linor blir begripligt. Vi planerar väg och natthamn med hjälp av väderprognoser och lär oss navigera efter sjökort i praktiken. Vi lägger till många gånger för att du ska få övning i att manövrera båten för motor, något som många tycker är det svåraste momentet. Mycket fokus ligger på säkerhet och den sista dagen ägnar vi till stor del åt man över bord-övningar, något som brukar vara mycket uppskattat. Innan du reser hem får du möjlighet att skriva ett kortare prov för att examineras för Seglarintyg 1(frivilligt). Efter avslutad kurs förväntas du kunna framföra en mindre segelbåt inomskärs under lugna förhållanden.

Steg 2, fortsättningskurs

Vi repeterar det grundläggande handhavandet av segelbåten vid olika vindriktningar, och går vidare med att lära oss trimma och hantera alla segel rätt vid olika vindstyrkor. Det är viktigt för att kunna segla säkert i alla lägen. Vi ger oss utanför farlederna och vi tränar manövrer i hamnar med begränsat utrymme. Vi studerar väder och väderprognoser, går igenom säkerhet ombord. Vi lär oss lite mer om båtens inre system och hur dessa ska underhållas och kontrolleras. Att självständigt kunna manövrera båten rätt och med framförhållning under skiftande förhållanden i skärgården är målsättningen med denna kurs. Även här avslutar vi med praktiska man över bord-övningar där du får prova olika säkerhetsutrustningar och du får även träna på att lyfta ombord en person ur vattnet. Kursen avslutas med examination (frivilligt).

Steg 3, avancerad kurs

Kursen fortsätter där steg 2 slutade, med mer segling i outmärkta vatten och i ytterskärgården om vädret tillåter.  Ett viktigt moment är segling med spinnaker, där du lär dig sätta, segla, gippa och ta ner spinnaker. Vi går också igenom hur du kan lära dig optimera din rigg för bästa fart och säkerhet. Vi går ytterligare in på båtens system och vad som krävs för längre seglingar. En kväll ger vi oss ut efter middagen för att längs fyrbelysta farleder öva på segling och navigering i mörker. Givetvis innehåller även denna kurs man över bord-övningar och genomgång av säkerhetsutrustning med fokus på längre färder. Kursen avslutas med examination (frivilligt).

Alla dessa kurser följer NFB.s riktlinjer för Seglarintyg, men kan även innehålla fler moment som vi kommit fram till är bra att han med, till exempel vad gäller säkerhet och manövrering.

Vi utgår vanligen från Askfatshamnen på Dalarö och seglar varje dag 9-17. Kvällarna ägnas åt matlagning och trevligt umgänge men också åt repetition och teori. Vi bor ombord i båtarna och antalet deltagare är begränsat till fyra per båt för att alla ska få tillräckligt med tid att öva. Kurslitteratur ingår i kursavgiften liksom lån av sjöställ, flytvästar och täcke och kudde. All mat inhandlas i förväg av instruktörerna.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Målgrupp

Alla dessa kurser vänder sig till vuxna.

Steg 1

Du behöver inte ha några förkunskaper för att delta på kursen. Du är nyfiken på segling vill veta mer – kanske för att kunna hänga på vänner och vara mer än barlast.

Steg 2

Kursen för dig som har Förarintyg och har gått seglarintyg steg 1 eller har motsvarande erfarenhet av segling. Du kan grunderna och vill lära dig mer om vad som krävs för att kunna vara ansvarig för en mindre segelbåt.

Steg 3

Här krävs lite mer seglingskunskaper – du ska ha koll på hur det går till att segla en mindre segelbåt inomskärs, och inneha ha Kustskepparintyg för att delta på denna kurs.

Kursintyg

I samband med kursen kan du göra ett kortare teoretiskt prov och få ut seglarintyg 1, 2 eller 3 beroende på vilken av kurserna du har gått. Detta intyg kan vara bra att visa upp om du ska hyra segelbåt.

Startdatum

Steg 1, nybörjarkurs

29-31 maj, 3 dagar, mixad grupp

12-14 juni, 3 dagar, för kvinnor

10-12 juli, 3 dagar, för kvinnor

Steg 2, fortsättningskurs

21-24 maj, 4 dagar, mixad grupp

29-31 maj, 3 dagar, för kvinnor

10-12 juli, 3 dagar, för kvinnor

Steg 3, avancerad kurs

21-23 augusti, 3 dagar, mixad grupp

Kostnader

Tre dagar 5895 kr (steg 1 och 2)

Fyra dagar 6995 kr (steg 1 och 2)

Tre dagar 6295 kr (steg 3)

Till priset kommer kostnad för examination, 350 kr och ev intygsbok 50 kr, samt mat till självkostnadspris.

All mat inhandlas i förväg av kursledaren och kostnaden delas av deltagarna (ca 150-170kr/dag)

Kursledare

Thomas Bindzau - Linjett 35

Per Englund - Bavaria 34

Birgitta Silfverhielm - Linjett 35

Eva Söderstedt - Beneteau Oceanis 40

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Seglingskurs steg 1-3.

Vind o Vatten Seglingskurser

Välkommen till Vind o Vatten på en seglingskurs

Välkommen till Vind o Vatten - Seglingskurser

Vind o Vatten har funnits sedan 2006. Vi bedriver kursverksamhet med fokus på seglarintygen steg 1-3, samt privata kurser. Vi arrangerar även specialkurser i säkerhet och båtskötsel, och erbjuder skräddarsydda kurser på våra båtar eller på din egen båt. Vi...


Läs mer och visa alla kurser med Vind o Vatten Seglingskurser

Kontaktuppgifter till Vind o Vatten Seglingskurser

Vind o Vatten Seglingskurser

c/o Birgitta Silfverhielm
Nämdövägen 5
137 71 Dalarö

Recensioner
Bli den första att recensera Seglingskurs steg 1-3!

Liknande kurser