ABC Tonår - Föräldraskapsstöd i grupp

SV Stockholm län
Kursinformation
Ekerö
12 timmar på 4 tillfällen
0 SEK Momsfri

Info om ABC Tonår - Föräldraskapsstöd i grupp

Att vara förälder till en tonåring kan vara både krävande och utmanande. Ekerö kommun och SV Stockholms län gör en gemensam satsning för att hjälpa föräldrar att bygga en starkare relation till sina tonåringar för att få en bättre vardag och förebygga konflikter.

ABC Tonår, är en kurs som erbjuder föräldraskapsstöd i form av gruppträffar för dig som har tonåringar i åldern 13-18 år och bor på Ekerö.

Du lär dig
Syftet är att stärka relationen mellan dig och din tonåring genom att bland annat förstå din tonårings utveckling och faser.
• Förstå din tonårings utveckling
• Hantera besvärliga situationer
• Sätta gränser

För vem?
För dig som bor på Ekerö och har tonåringar i åldern 13-18 år.

Det är gratis att delta
ABC Tonår består av fem gruppträffar om 2,5 timme, träffarna är gratis och leds av en utbildad kursledare.
Gruppstorlek: ca 10-15 deltagare

Innehåll
Innehållet i ABC Tonår utgår från kunskap om föräldraskap, aktuell forskning, FN:s barnkonvention och vad tonåringar tycker att föräldrar behöver/borde veta. Kursens innehåll anpassas även efter vad du som deltagare vill veta mer om.

Träff 1 – Vara tillsammans
• Att vara tonårsförälder
• Hitta sätt att ha tid ihop med din tonåring

Träff 2 – Bra samtal
• Lyssna och bekräfta din tonåring
• Kommunicera på ett lugnt sätt

Träff 3 – Välja en lugn väg
• Må bra som förälder och minska stress
• Hantera besvärliga situationer på ett lugnt sätt

Träff 4 – Hantera problem
• Att stå kvar som förälder även då du ställs inför utmanande situationer

Träff 5 – Uppföljningsmöte

Kursstart
Måndagen den 6 mars klockan 18.00 - 20.30
Kursdatum:
13 mars
20 mars
27 mars
Uppföljningsmöte: datum bestäms på kursen

Adress
Ångbåtsvägen 6 Ekerö

Om ABC
Barn har rätt till liv och utveckling samt att säga sin mening och få den respekterad. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut. Detta går att utläsa ur FN:s barnkonvention, som antogs 1989 och beskriver barns rättigheter. Denna är en utgångspunkt för föräldraträffarna ABC – Alla Barn i Centrum.

Folkhälsoinstitutet numera Folkhälsomyndigheten fick 2010 ett uppdrag av regeringen att understödja föräldraskapsstöd som riktar sig till alla föräldrar. ABC (3-12 år) påbörjades som ett utvecklingsprojekt inom denna satsning. Namnet valdes för att betona att det handlar om alla barn och för att tydliggöra barnets perspektiv. Under föräldraträffarna ingår till exempel att reflektera kring hur barnet kan ha upplevt olika situationer, att visa kärlek till sitt barn utifrån barnets behov och att bekräfta barnets känslor. Materialet är baserat på forskning om föräldraskap som sammanställts av Karolinska Institutet och Stockholms Stad. Syftet är att erbjuda hjälp och vägledning till föräldrar. I forskningen hittar vi inte svar på vad som passar för ett enskilt fall, men den kan ge information om vad som fungerar bäst för flest. ABC-materialet är också utformat med hänsyn till intervjuer och enkäter om föräldrars önskemål. Föräldrar uppgav i dessa framförallt att de ville utbyta erfarenheter med andra föräldrar. Många föräldrar vill också ha hjälp med att sålla bland all den information om föräldraskap som finns tillgänglig idag.

Utvecklingen av ABC (3-12 år) har skett i ett samarbete mellan Stockholms Stad, Karolinska Institutet, STAD, Spånga-Tensta stadsdel och Södertälje kommun. ABC finns i dag i samtliga stadsdelar i Stockholm stad samt i många av landets kommuner.
ABC tonår har utvecklats av PLUS, socialförvaltningen Stockholms stad i samarbete med stadsdelarna Bromma, Hässelby-Vällingby, Skarpnäck, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Om Studieförbundet Vuxenskolan (SV)
SV är ett av Sveriges största studieförbund. Vi är en idéburen folkbildningsorganisation med visionen om ett samhälle där människor växer genom kunskap, insikt och delaktighet. SV består av 30 avdelningar i Sverige och vi som anordnar denna kurs är SV Stockholms län och bedriver verksamhet i 24 av länets 26 kommuner (ej Stockholm och Lidingö).
Veckodag: Måndag
Tid: 18:00-20:30
Lokal:
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

SV Stockholm län

SV i Stockholms län - En del av Sveriges största studieförbund

Här hittar du kurser som Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar i kranskommunerna runt Stockholm stad. SV är ett av Sveriges största studieförbund och i Stockholms län finns två avdelningar – SV Stockholms län (kranskommunerna i länet) och SV Stockholm (Stockholm stad). Vårt mål är att ge...


Läs mer och visa alla kurser med SV Stockholm län

Intresseanmälan

Intresserad av ABC Tonår - Föräldraskapsstöd i grupp och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

Kontaktuppgifter till SV Stockholm län

SV Stockholm län

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera ABC Tonår - Föräldraskapsstöd i grupp!

Arrangörsrecensioner
(4,8)
Baseras på 10 recensioner.
Läs recensioner
Intresseanmälan

För att få mer information om ABC Tonår - Föräldraskapsstöd i grupp, fyll i följande uppgifter: