Historien om Sverige: Kinnebygdens kulturhistoria

SV Skaraborg, i Götene
Längd
24 timmar på 8 tillfällen
Pris
1 295 SEK
Nästa kurstillfälle
2 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
24 timmar på 8 tillfällen
Pris
1 295 SEK
Nästa kurstillfälle
2 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Under hösten 2024 fortsätter kursen Historien om Sverige (och Norden). Kursen är en fristående fortsättning på vårens kurs, du behöver alltså inte ha varit med tidigare för att kunna gå denna kurs. Då läggs en första tonvikt vid källor och källkritik. Det betyder t.ex. de tidigaste omnämnandena av landskapet Västergötland och de nordiska rikenas uppkomst.

Där finns den viktigaste författaren för medeltiden, Olaus Magnus. Där gås även kartornas historia genom, liksom historiska tips om gränser och gränsmarkeringar. Därmed är också ortnamnen ett särskilt viktigt kapitel möjligen tillsammans med idéhistorien för Kinnekulle.

Andra planerade avsnitt behandlar asatrons förbleknande i våra nejder, husabyar i Norden, något om S:ta Helena och offerkällor, mirakelstenar i kyrkor (med början i Husaby), Fläskgraven på Läckö, några av Kinnetraktens finaste medeltidskyrkor, de tidigaste kyrkklockorna, med ett separat inslag om Tiden, alltså tidmätning i äldre tid. För de av oss som uppskattar båtar och vattenleder finns ett avpassat särskilt för Västergötland, som märkligt nog ofta underskattas i sammanhanget, och ett mera allmänt om transport över vatten och land sommar som vinter. Grunden för arkeologins enorma arkiv är kvartär geologi, som allmänt för in ett naturvetenskapligt ämne.

Liksom i tidigare kurser innebär källkritik som tema stänkvisa hänvisningar till folkliga sägner och legender i bygden.

Kursledare är fortfarande prof. em. Christer Westerdahl, som författat ett stort antal böcker och artiklar i de olika ämnena. Mestadels är det hans egna foton och ibland teckningar som illustrerar hans PP-program. I basen ligger betydande erfarenheter på det mångsidiga området genom studier, forskning och resor i fältet under många decennier. Det ges också litteraturtips för den som har lust att fortsätta på egen hand.

Kursen omfattar 8 tillfällen (helkvällar) från och med onsdag 2/10, med avslutning onsdag 20/11. Den är öppen för alla intresserade, även utan mer än allmänna förkunskaper.

Anmälan sker genom Studieförbundet Vuxenskolan (via hemsidan, till skaraborg@sv.se eller 010-6821090).
Veckodag: Onsdag
Tid: 20:00-21:30
Lokal: Torget 6
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

2 oktober, 2024

  • Kurs
  • Götene

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Historien om Sverige: Kinnebygdens kulturhistoria och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
SV Skaraborg
Grönelundsgatan 4
521 35 Falköping

Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborg 

Studieförbundet Vuxenskolans bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön. SV är den mest pådrivande och engagerade lokala kraften för utveckling av föreningsliv, kultur och samhälle. SV är mångfaldens studieförbund...

Läs mer och visa alla kurser med SV Skaraborg

Highlights