Musiklyssnarkurs - Vägarna till musikens Rom

SV Skåneland
Kursinformation
Simrishamn
12 timmar på 4 tillfällen
450 SEK Momsfri

Kursbeskrivning

Musiklyssnarkurs - Vägarna till musikens Rom
Ett tänkvärt jubileum infaller i år. Det var för jämnt tvåhundrafemtio år sen, året 1772, som Joseph Haydn komponerade sina sex banbrytande stråkkvartetter under det gemensamma verknumret Opus 20. På omslaget till en av de första utgåvorna strålade en sol så de är även kända som "Solkvartetterna".

Frågan är givetvis fåfäng – och ändå värd att ställas – om den senare klassiska musiken i västerlandet sett väsentligt annorlunda ut utan dessa sex Solkvartetter som gåtfulla riktningsgivare? Deras sol strålar såväl bakåt (tre av kvartetterna slutar med avancerade fugor) och långt fram mot våra dagar (via Beethovens legendomflutna sena kvartetter till Bartók och vidare).

Framför allt utgör Haydns Opus 20 musik med stor skönhet och integritet, färgrikedom och variationskraft. I min utomhuskurs i Rosariet vid Klostret i Ystad nu i augusti vill jag för det första göra Solkvartetterna lite mer kända än de ännu idag är. Men för det andra vill jag ställa dem i relation till både musik i deras absoluta närhet och pröva speglingar på betydande distans i tiden och stilen.

Jag skulle vilja visa Solkvartetterna som de Vises Sten, som kan ge magiska uppenbarelser för var och en som berör den.

Ledaren och kursmaterial
Mattias Gejrot har sedan många år haft Haydns musik som ett älsklingsämne. Han gav 2005 ut essäboken om Haydns stråkkvartetter, "Ett rum i tiden", där kapitlet om Opus 20 får gälla som studiematerial till kursen: länkar till den spelade musiken mailar han efter varje Rosarieträff. Boken finns att låna på ett och annat bibliotek. Sök gärna via länken här: Mattias Gejrot Ett rum i tiden. Den kan även beställas via honom om ni vill köpa ett ex. Han kommer till kursen även att dela Solkvartettskapitlet separat på digital väg.

Alla våra kursledare genomgår Studieförbundet Vuxenskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Anmälningsinformation
Studiecirkeln startar vid 3 anmälda deltagare. Sista anmälningsdag är 10 dagar före startdatum. För att spara på vår miljö skickar vi kallelser via e-post. Håll koll på er skräppost, för kallelsen/fakturan kan hamna där.

För mer information kontakta oss
e-post till SV Skåneland

Bra att veta

Varmt välkomna!
Mattias Gejrot
(tfn 070 2604138)
Veckodag: Fredag
Tid: 15:00-16:30
Lokal: Mossgatan 1
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresserad av Musiklyssnarkurs - Vägarna till musikens Rom och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

SV Skåneland

SV - Skåne - Kom och utbilda dig i Skåne!

Studieförbundet Vuxenskolan är ett av Sveriges största studieförbund. Vi erbjuder studiecirklar, kurser och kulturarrangemang. SV-  Skåneland är en avdelning som ansvarar för Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet i 27 av Skånes 33 kommuner. Vi erbjuder kreativa mötesplatser som ger människor möjligheter till...


Läs mer och visa alla kurser med SV Skåneland

Kontaktuppgifter till SV Skåneland

SV Skåneland

Östra Vallgatan 10
29131 KRISTIANSTAD


Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Musiklyssnarkurs - Vägarna till musikens Rom!

Arrangörsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Läs recensioner
Intresseanmälan

För att få mer information om Musiklyssnarkurs - Vägarna till musikens Rom, fyll i följande uppgifter: