Visar 1-20 av 26 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 26 träffar
1
2

Kurser i grafisk formgivning och design behandlar såväl trycksaker som digitala medier.  Här lär du dig att arbeta med färg och form, från att skissa på ett vanligt papper till att skapa färdiga trycksaker eller design för webben i Adobes programvaror. Grafisk design är ett ganska brett begrepp som bland annat innefattar kunskaper om typografi, kalligrafi, layout och det mesta som har att göra med färg och form. Vill du ha ytterligare information om en specifik kurs inom grafisk formgivning och design så ber vi dig kontakta respektive kursarrangör genom att skicka en intresseanmälan.

Kurs i grafisk design

Många tänker kanske spontant på Photoshop, Illustrator eller Indesign när man ska gå en utbildning i grafisk design. Vad alla inte vet är att bakom varje affisch, skivomslag, logotyp och förpackning finns en utarbetad teknik om hur grafisk formgivning ska förmedla rätt budskap, nå ut till rätt målgrupp och underlättar mottagarens förståelse. Tekniken för grafisk formgivning används i både trycksaker och på internet, både i reklam och i ickekommersiella informativa sammanhang.  

I grunden för grafisk design finns vissa principer om hur bilder och text ska arrangeras och hur man ska tänka gällande placering, mönster, proportioner, kontrast och färg. Förutom i reklamsammanhang överlappar även principerna för grafisk design i inredning, arkitektur och mode.

Några exempel på yrken inom grafisk design är Art director, Originalare, Grafisk formgivare, Webbdesigner, Illustratör, Typograf och liknande titlar.

Typografi

Typografi omnämns ofta som ett hantverk eller en konstform och handlar om att utforma texter, inte bara i tryckt format och på datorskärmen utan även på skyltar och på andra produkter. Målet med god typografi är att utforma en estetiskt tilltalande textsammansättning som gör att budskapet förmedlas på bästa sätt i sammanhanget. I det typografiska arbetet bestämmer man typsnitt och typsnittsstorlek, om texten ska vara kursiv eller rak, hur stort radavståndet ska vara, vilket bakgrund texten ska ligga på o.s.v. Vidare kan en Typograf sätta mallar och regler för till exempel rubriker och avstånd mellan ingress och brödtext så att kommunikationen blir enhetlig.

Jämför kurser